6692fi.jpg

We zijn goed bezig!

23/04/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

De coronatijd daagt ons allemaal uit. Daar zijn we het ondertussen over eens. De zorgverleners niet in het minst.  De politie, onze hartwerkende ondernemers, politici… Velen hebben zich de afgelopen weken al bijzonder ingezet om deze onverwachte crisis te lijf te gaan en we gaan waarschijnlijk nog zware tijden tegemoet. Ik wens dan ook alle families die getroffen zijn door COVID- 19 veel sterkte toe, ik hoop dat jullie er snel terug bovenop zijn!

Het zijn niet alleen vreemde maar ook vermoeiende tijden. Sommigen ouders zitten letterlijk met hun handen in hun haar. Ze proberen krampachtig een evenwicht te zoeken tussen dagdagelijkse taken, thuisonderwijs, hun job al dan niet met telewerken en joelende kinderen om hen heen. Voor sommigen van ons gaat de ‘ratrace’ gewoon door.

Toegegeven, ook ik heb moeten zoeken naar voor mij een passend evenwicht tussen schoolopdrachten voor mijn leerlingen en kinderen, mama en partner zijn en mijn zelfstandig bijberoep. Dat vraagt creativiteit en aanpassingen van mezelf, maar ook van de rest van het gezin. Het is leren communiceren en balanceren tussen de behoeften van jouw huisgenoten, eigen behoeften, jouw job en alle schooltaken. Geen evidente klus hoor ik van velen rondom mij.

Als je alle nieuwsberichten opvolgt heb je soms de neiging om negatief te denken of jou extreem zorgen te maken. Laat je niet verlammen door angst. Hou je aan de veiligheidsvoorschriften en gebruik vooral je gezond verstand.

Wanneer de school wegvalt, zoals nu, vallen bij de meeste leerlingen ook hun sociale contacten weg. Hun vertrouwde vriendenkring. Ze vervelen zich snel en hebben het moeilijk met zinvolle vrijetijdsbesteding. Zeker voor kinderen met een mentale beperking is dit een bijzonder zware klus.

Vanuit onze school proberen we ‘samen’ deze periode zo goed mogelijk te overbruggen. En ja, creativiteit en verbinding staan daarbij centraal. 

Bij het begin van de coronacrisis maakte ik met mijn klas een whatsappgroepje  aan. Hier post ik dagelijks filmpjes met uitdagingen voor mijn leerlingen rond een zinvolle vrijetijdsbesteding. Als snel heb ik gemerkt dat ouders, maar vooral onze leerlingen dat een fijne manier vonden om op een positieve manier verbinding te maken met elkaar.

Personeelsleden bieden vanuit authenticiteit, op verschillende niveaus en manieren activiteiten aan. Dit gaat van online oefeningen door de kinesist, naar sport- en spelactiviteiten, yoga, koken, poppenkast, actualiteit, muziek, verzorging en zoveel meer... . Omdat sommige van onze leerlingen het moeilijk hebben met lezen en schrijven werken wij vooral met foto’s, filmpjes en spraakberichten. 

Ouders leveren op dit moment al genoeg inspanning, daarom mag het geen verplichting zijn, geen extra druk. Het moet vooral een vrolijke noot zijn. Een manier om leerlingen en leerkrachten met elkaar te verbinden op een positieve manier. Je hoeft niet bang te zijn dat de hele ontwikkeling van jouw kind stopgezet wordt doordat de school wegvalt, zoals nu. Kinderen leren door ‘het leven’, door ‘spelen’ en ‘onderzoeken. Ze zijn creatief en leren door ervaring, ook deze ervaring!

Daarom wil ik motiveren om in te zetten op verbondenheid en een zinvolle vrije tijdsbesteding. Zie deze periode als een kans om op een andere manier te connecteren met elkaar. Hou het vooral simpel en haal de druk eraf! Laat je niet gek maken door de maatschappelijke druk en hou niet vast aan strakke schema’s of bergen schoolwerk! Reageer vanuit authenticiteit en volg vooral jouw moeder of vaderhart, meer hoef je eigenlijk niet te doen.

Leerlingen posten ondertussen in onze whatsapp groep nu zelf filmpjes met uitdagingen, zoals het bakken van een taart, een extra beweging en raadspelletjes. Heel leuk om dit te ervaren! Daar krijg ik alvast een warm gevoel van. Ook onze directie is actief betrokken bij dit hele gebeuren. Als deze bizarre tijden iets positiefs hebben opgebracht dan is het wel ‘teamspirit’, ‘creativiteit’ en ‘verbondenheid’. Ik durf te stellen dat dat ook in andere scholen dit het geval is.

Via deze weg wil ik dan ook IEDEREEN bedanken voor hun dagelijkse inspanningen, we zijn goed bezig!!! Dus wees niet te streng voor jezelf of anderen, we leren allemaal met ‘vallen en opstaan’.

 

Elke Goessens
Happy Rebel

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes