6122fi.jpg

Welk type mama ben jij? De resultaten van onze test!

13/08/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Mama zijn is geen exacte wetenschap. Elk doet dat op haar eigen, even goede manier. Maar wij waren wel eens benieuwd welke verschillende types mama’s er zoal rondlopen, dus zetten we de enquête ‘Welk type mama ben jij?’ op om dat uit te vissen. Wel mommy’s, jullie blijken de perfecte combi van meerdere types, maar de Intuïtiemama springt eruit.

Jullie waren duidelijk benieuwd naar het type mama dat in jullie schuilt, want wat hebben jullie massaal gereageerd op onze enquête. Alle 8422 van jullie, dikke merci! Welk type er bij jou ook uit de bus kwam, you rock it, girlfriend!

Enthousiast en intuïtief

Eén ding is wel zeker: jullie zijn allemaal geboren mama’s. 1 kind, 2 deugnieten of nog meer rakkers, laat maar komen. Zelfs op momenten dat je de touwtjes wat minder strak in handen hebt. Of als je huis verandert in een hindernissenloop waaraan paracommandoparcours nog een puntje kunnen zuigen. Of als je je cool probeert te bewaren tijdens een – de hoeveelste vandaag ook alweer? – driftbui.

Toch is het duidelijk dat het grootste deel van de mama’s vertrouwt op haar buikgevoel. 59 % onder jullie is een echte Intuïtiemama. Voorbereid wanneer het nodig is, maar ook niet op alles. En da’s oké. ‘Go with the flow’ kan ook best gezellig zijn. Een mini-me die het bloed vanonder je nagels probeert te halen? Jij weet dat je een hardnekkige ‘nee’ niet even hard moet beantwoorden. En laat je maar leiden door enthousiasme, je kind gaat er gegarandeerd in mee.

29 % van de mama’s is een geoliëde Mamacoach. Zei je oermoeder? Ziehier! 6 % is een Mamamanager. Iemand last van wat chaos? Zij alvast niet. Dus Mamamanangers, share your wisdom! De laatste 6 % is dan weer een lossere Impromama. Van wat minder structuur en wat meer avontuur is nog niemand gestorven, toch? Hey, you got it too.

mama en kind

Verschillende stukjes mama maken een mooi geheel

Maar mama zijn is nooit zwart-wit. Uit de resultaten blijkt duidelijk dat je jullie van alle mamatypes wel wat meekregen. Als het om bedtijd gaat, trekken jullie met 42 % aan hetzelfde leer, dat van de Mamacoach en Intuïtiemama: rust en regelmaat boven alles.

Ook wat eten proeven betreft – ‘ik wil dat niet … ik lust dat niet … dat is vies’: we kennen het allemaal – komen de Mamacoach en Intuïtiemama (samen 51 %) het meest naar boven. Voor het bepalen van schermtijd voor jullie kind, bundelen bij 57 % alle mamatypes de krachten.

Als we kijken naar de manier waarop mama’s omgaan met de hobby’s van hun kinderen, haalt de Intuïtiemama bij 58 % de bovenhand, maar tegelijkertijd laten deze zelfde mama’s ook voor 50 % de stem van Mamacoach en voor 30 % die van de Impromama klinken.

En wat met verjaardagsfeestjes? 67 % van jullie gaat als een ervaren Mamacoach, gecombineerd met een stevige portie Intuïtiemama, samen met jullie kind(eren) aan de slag om er iets leuks van te maken. De Impromama die een beetje afgeleid was en er te laat aan dacht, komt maar bij 3 % piepen.

kinderen in bed

Facts figures

Cijfers

We zetten enkele andere cijfers over de respondenten op een rijtje.

In totaal vulden dus 8422 mama’s de enquête in. De meeste vrouwen, meer bepaald 63,9 %, zijn tussen de 31 en 40 jaar. 32,2 % is jonger dan 30 en 3,7 % is ouder dan 40. De jongste respondent was 19 jaar, de oudste 80.

De helft van de mama’s heeft één kind. 39 % heeft er twee en 8,7 % heeft drie of meer kinderen. Bij 2,2 % is er een kindje op komst.

Bij 79,6 % zijn de kindjes tussen 0 en 5 jaar oud. 16,8 % heeft kinderen tussen 6 en 10 jaar. 3,5 % heeft kids van ouder dan 10.

Het grootste deel van de mama’s is gehuwd (47 %) of woont samen (44,7 %). 5,2 % is alleenstaand, 3 % is gescheiden (met of zonder nieuwe partner).

Op het vlak van opleidingsniveau lopen de mama’s uiteen: 25,8 % heeft een universitair diploma, 48,9 % volgde hoger onderwijs (kort of lang type) en 24,7 % bezit een diploma secundair onderwijs.

Meer dan de helft van de mama’s werkt voltijds (54,8 %) en 27,6 % werkt deeltijds. 7,5 % werkt als zelfstandige. 1,4 % is huisvrouw. 

vanessa

De types mama

De Intuïtiemama

Cakejes bakken, samen kampen bouwen of eens de boel de boel laten: het kan allemaal voor jou. Voor jou het liefst geen al te strakke plannen, want euh, mag het nog een beetje gezellig blijven please? Nee, het huis ziet er niet altijd even schoon uit, en er is niet altijd zoveel structuur bij jullie, maar je hebt het wel goed samen. Je luistert enorm naar de noden van je kind en houdt daar zoveel mogelijk rekening mee. Betekent dat hij nog snel een koekje mag eten voor je aan tafel gaat? Heel soms wel, en waarom niet? Het is niet dat er zoiets bestaat als de koekjespolitie, toch?

De Mamacoach

Je bent een soort van oermoeder die al heel snel – van bij het begin van de zwangerschap – aanvoelde wat voor een impact een kind op je leven ging hebben… Namelijk: gigantisch veel. Je vindt het ook niet erg om je leven helemaal aan je kinderen aan te passen. Je vindt het geweldig om te luisteren naar je kind, samen lekkere dingen te maken en leuke spelletjes te spelen bijvoorbeeld, maar je zorgt tegelijk ook wel voor een vaste structuur en regelmaat. Je kind moet ook niet te veel gekheden uithalen, maar als er iets gebeurt, zal je hem eerder rustig uitleggen waarom iets niet mag in plaats van hem te straffen.

De Mamamanager

Yeah girl, voor jou is er één ding zeker: structuur is beter dan chaos! Geen onverwachte omstandigheden voor deze mamamanager; jouw gezin is een stevig varend schip en van elke matroos bepaal jij de koers. Je vindt het ook heel belangrijk dat je kind in eender welke situatie luistert, je planning ligt bij wijze van spreken ook een jaar van tevoren vast, met de nodige portie cement. Het leven gaat voort, ook mét kinders, nah!

De Impromama

Op een dag werd je zwanger en, euh, ja, begon het hele avontuur. Dat wil zeggen: je hebt altijd je eigen leven proberen te behouden, want dat geeft je nu eenmaal zuurstof, hello? En gelijk heb je! Het is dat of gek worden he? Het loopt niet altijd gestructureerd, om het zacht uit te drukken, dat huishouden van jou, maar kijk, het blijkt toch al eventjes zo te werken voor jullie. Voor jou het liefst niet te veel regeltjes over hoe het wel of niet moet; gezonde voeding eten kan ook soms bijvoorbeeld het eten van een reepje chocolade zijn (want dat komt toch van een cacaoplant, dus dat is toch ook een beetje een groente, niet?). Maar fun verzekerd!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes