6505fi.jpg

Wij zijn geen mama's ... Wij zijn SUPERMAMA'S!

13/02/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Wie twijfelt er nog aan dat vrouwen superhelden zijn, of dat zij bovennatuurlijke krachten hebben? Persoonlijk merk ik op dat er nog vaak mama's zijn die twijfelen aan zichzelf en zich constant in vraag stellen of zelfs helemaal niet goed in hun vel zitten.

Ik luister dan naar de vele opmerkingen zoals "Ik heb geen tijd meer om rustig te douchen" "Ik kan niet rustig even winkelen" "Ik krijg het huis niet proper" "Ik kan niets meer met vriendinnen doen" ....

Om nog maar te zwijgen van de eigen ervaringen dat er soms zelfs geen tijd is om de telefoon op te nemen, of om te antwoorden op berichtjes ... :) 

STOOOOOOOP

Vaak krijg ik zin om te roepen: "Komaan!! Je bent mama! Je hebt superkrachten, je kan dat allemaal! Stop met je zorgen te maken! Bekijk het van de lichte kant! Je moet er gewoon door, geen keuze! Wereldwijd zijn er mama's die hetzelfde voelen en meemaken, je bent niet alleen!”

Dagelijks zeg ik tegen mezelf "Je bent mama, je heb superkrachten, je kan dit" en ik probeer dat ook tegen zoveel mogelijk mede-mama's te zeggen...

Pluimen voor mama

Ten eerste, je hebt je kind in je buik laten groeien, er zorg voor gedragen en vervolgens op de wereld gezet. Of dat nu via keizersnede is of een natuurlijke bevalling, ingeleid of spontaan, ... Who cares! 

Je lichaam en je mind hebben die zwangerschap en de bevalling doorstaan en daarmee verdien jij je eerste mamapluim! Blink!

Tijdens je bevallingsrust moet je je nog geen zorgen maken over ‘erna’... Geniet van het NU!

Je houdt die kleine schattige baby helemaal zelf in leven (met hulp van papa, of niet). Wauw! Met je mama superkrachten spring je uit je bed of de zetel (de godganse dag en nacht) bij de minste kreet (ingebeeld of echt :) ) en sta je aan de zijde van je baby. 

Je troost en voedt hem vol overgave (aan de borst of met een liefdevol flesje) en overlaadt hem met mamaliefde zoals alleen jij dat kan. Wat een superkrachten!

En die superkrachten stoppen niet, ze ontwikkelen zich verder net zoals je baby!

Na enkele weken/maanden voel je wat je baby nodig heeft, je kent hem door en door. Prachtig toch, die mama superkrachten? 

Terug aan het werk

Maar dan … Daar sta je dan, na enkele weken wanneer je bevallingsrust voorbij is. Het werk wordt hervat, je baby gaat naar de opvang. Help!

Er komen geen extra uren bij in je dag , maar je moet het doen met de 24u zoals iedereen... en je kan dat supermama!

Bekijk alles positief en licht! Daar geraak je al een heel eind mee. En weet .. Je bent niet alleen!

 • Je baby loslaten in de opvang is moeilijk. Natuurlijk! Maar voor hem is dit zo belangrijk. De ontdekkingen die hij daar doet, de interacties en indrukken ... Zijn wereld wordt rijker. En geloof me, naarmate hij ouder wordt, en je begint te herkennen wanneer je door de deur komt van de crèche, dan vergeet je alle stress.
   
 • Plan gerust een avondje in met je vriendinnen. Hoognodig! De uren daarvoor is het niet leuk, wetende dat je die kleine baby in de zorg moet laten bij papa, grootouders, babysit, ... Maar het hoeft niet lang te zijn. Dat uurtje of 2 gaat jou zo deugd doen! En dat hoeft niet elke week of elke maand, maar verlies je vriendinnen en jezelf niet uit het oog.
   
 • De rush op het werk, dan snel naar de crèche voor deze sluit. Thuis is de baby onrustig (moe, honger, ... ) en vraagt alle aandacht van jou. Oef hij ligt in bed, en nu .... Oh ja, wat gaan we eten? En ik moet nog een wasmachine laten draaien. En ligt er trouwens iets in de koelkast om te eten? En de hond wil naar buiten voor een plasje, en de vloer is zo vuil, .... STOP!  Zet prioriteiten en delegeer (indien mogelijk). Baby slaapt, laat de hond in de tuin voor zijn plasje, en dan moet je eten. En als je daarna nog energie/zin hebt voor die wasmachine en de vloer, ga ervoor. Indien niet, vraag aan papa om even te helpen. Of je kan het avondje met vriendinnen combineren en nodig één of meerdere vriendinnen uit en vraag hulp.  Iemand neem hapjes mee, iets om te drinken, iemand anders zorgt voor een leuk gezelschapsspel, en er kan iemand helpen met wat taakjes in het huishouden. No shame. Als dit vriendinnen zijn gaan ze dat met veel plezier doen.
   
 • En voor de rest zit er veel rust in planning en organisatie. Het is een feit dat een baby extra werk meebrengt. Duh! Een hele nieuwe persoon komt in je leven, maar dagelijkse kleine gewoonten maken het werk ook weer wat lichter.

Planning en organisatie

 1. Leg voor je gaat slapen je eigen outfit en de outfit van de baby al klaar. Dit zorgt 's morgens voor minder denk- twijfel- en stresswerk
 2. Leg standaard in de crèche vervangkledij en schoentjes, een jas, ... Zo sleur je niet over en weer met een baby en een tas
 3. Zet eventueel 's avonds ook al het ontbijt klaar op de tafel.
 4. Is je baby wakker en wil je douchen?? Uiteraard kan je geen 10 minuten onder de douche staan playbacken, maar leg je baby veilig bij jou in de badkamer of geef hem een leuk item om zich bezig te houden (afhankelijk van zijn leeftijd) en je springt in de snelle mamadouche. Je kan ondertussen praten met je baby om hem gerust te stellen, een liedje zingen of de radio opzetten.
  Persoonlijk doet mijn baby niets liever dan de pamperdoos leegmaken en weer (proberen) te vullen. Hierdoor heb ik 3 minuutjes tijd in de douche. En dat opruimen ... neem ik er graag bij. Dat kost me zelfs geen volledige minuut van mijn tijd en weegt niet op tegen 3 minuten douche :)
 5.  Ik draag dagelijks make-up en stijl mijn haar. En de baby? Die krijgt een propere make-up borstel en haarborstel. Voilà, die is weer even op ontdekking bij mij in de badkamer terwijl ik me klaar maak. 
 6. Ga je op uitstap, maak dan de tas al klaar de dag daarvoor of wanneer je tijd hebt. Laad eventueel de auto al in met de spullen die je niet meer nodig hebt. Maak zelfs een standaard tas klaar, waar je enkel nog eten en drinken moet aan toevoegen en hup klaar! (luiers, doekjes, tetradoek, slabbetje, reservetut)
 7. Maak lijstjes. Het enige van ons lichaam dat geen supermamakrachten krijgt, is ons brein. Dat geef ik toe. Maar dat kunnen we oplossen door lijstjes te maken. Voor alles: boodschappen, to do, zelfs onderwerpen noteer ik die ik 's avonds moet bespreken met mijn man of een vriendin. En ik doe dat nog op de ouderwetse manier: met post-its! Want die gsm, dat is het laatste van mijn zorgen.
  En van deze lijstjes kan je staandaardlijstjes bijhouden, zoals voor een uitstap. Zo moet je niet telkens opnieuw een lijstje opstellen.
 8. Maak een lang uitgesteld telefoontje tijdens het autorijden (Handsfree natuurlijk!) Tijdens het traject van je werk naar de crèche bijvoorbeeld. 
 9. Die vuile vloer roept om wat aandacht, maar je baby ook? Supermama! Mijn baby duwt graag tegen de stofzuiger wanneer ik bezig ben en is dus een handige helper in huis (dank u baby). Maar dat is lang niet altijd zo. Op sommige dagen (avonden) sta je daar dan... Te stofzuigen met een baby op je heup, terwijl je nog zo gezegd had tijdens je zwangerschap “Dat? Nooit!” 
 10. Neem je baby mee naar de carwash, verspil geen tijd in het zelf wassen van je auto. Blijf uiteraard samen in de wagen zitten.
 11. Bestel online! Luiers, dagelijkse verzorgingsproducten, huishoudproducten,.... Bijna alles kan je online bestellen en thuis laten leveren. Zo moet je niet rondrijden en al zeker niet met je baby en de inkopen sleuren. 
 12. Vraag aan papa om een paar keer per week te zorgen voor het avondeten. Dat mag ook pizza of lasagne zijn, en met die gewonnen tijd kan jij ondertussen die wasmachine in gang zetten of gewoon even een theetje drinken terwijl papa zorgt voor het eten. No guilt!
 13. Heb je de mogelijkheid, laat dan voedingsboxen aan huis leveren. Geen denkwerk voor "wat eten we vanavond" en al zeker geen inkopen te doen.
 14. Wil je alleen winkelen, zonder de baby? Doe dat dan bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze op het werk. Zoek een winkel dichtbij en neem 30 minuten van je pauze om frisse lucht te halen en boodschappen, te doen. (Uiteraard hou je rekening met de mogelijkheden op het werk om koelkast/diepvriesproducten te stockeren voor de namiddag, zodat deze niet in de wagen blijven)

Lieve mama's, hoe boeiend maakt die baby het leven niet ? Zalig toch?! 

Geniet gewoon, en zie de humor in van sommige momenten, ook al zijn die voor jou stresserend en lijkt er geen einde te komen aan je to-do lijstje (maar wel aan je energiepeil)

Die baby kijkt naar je op, herkent jou, verlangt ook soms gewoon naar jou en wil dicht bij je zijn in zijn vertrouwde aanrakingen en geur. Geef hem die tijd, de rest komt wel ... Ze zijn maar even klein!

En vooral ... Verlies jezelf niet uit het oog. Je bent vrouw, vriendin, mama... Maar vooral ... EEN SUPERMAMA !