4671fi.jpg

Zwemlerares schrijft boek over hoe je als ouder je kind kunt voorbereiden op zwemmen

26/04/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

De zomer staat voor de deur en misschien ga jij in de vakantie wel naar een vakantiebestemming met zwembad… Maar wat als je kleuter nog niet kan zwemmen? Zwemlerares Tine Sleurs schreef een boek over wat je als ouder zelf qua watergewenning kunt doen. 

Had je het gevoel dat er nood aan was aan een boek rond dit thema?

‘Iedereen heeft iets met zwemmen’… dat is de eerste zin van mijn boek, maar het lijkt wel helemaal waar te zijn. Als mensen horen dat ik zwemles geef, beginnen ze vaak spontaan over hun eigen ervaringen of die van hun kinderen te vertellen. Of die ervaringen positief of negatief zijn, dat doet er eigenlijk niet toe, iedereen heeft ze.

Heel vaak krijg ik van ouders vragen zoals ‘hoe zit dat?’, ‘Vanaf welke leeftijd kan ik starten?’, ‘Kan hij nog voor de zomervakantie leren zwemmen?’. En het leren zwemmen bevat zoveel elementen dat dat niet in één zin uit te leggen valt. Vandaar dus een boek met een heel praktisch antwoord op de vragen van ouders.

Wanneer is een kindje klaar om te leren zwemmen?

Met het doelgericht leren van een zwemslag start je best niet te vroeg. Vooraleer je een kind een bepaalde techniek kunt aanleren, moet aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Het moet bijvoorbeeld zijn ademhaling kunnen controleren, zich ontspannen in het water en voelen hoe het zich kan verplaatsen in het water. Je kind moet dus een doorgedreven watergewenning doorlopen hebben.

Bovendien moet het ook motorisch en verstandelijk klaar zijn om technieken te leren. Het nut van een degelijke en intensieve watergewenning wordt vaak onderschat en verwaarloosd, waardoor het waterwennen niet lang genoeg wordt volgehouden. Gelukkig hoef je dat als ouder ook niet allemaal zelf aan te leren en zijn er in Vlaanderen heel wat verenigingen of zwembaden die lessen watergewenning aanbieden.

Wat kun je als ouder onder meer doen ter voorbereiding van het echte leren zwemmen?: 4 tips

  1. Met de kennismaking met water kun je het best zo vroeg mogelijk starten, thuis in een vertrouwde omgeving. Eigenlijk kun je stellen dat jij de eerste ‘zwemles’ geeft. Je doet dat in je badkamer, in het bad, onder de douche of in een plonsbad in de tuin. Je kunt de natuurlijke band die het kind bij de geboorte met water heeft, versterken. Hoewel die stap vaak groot is, doe je er goed aan je kind al op jonge leeftijd te laten kennismaken met een publiek zwembad. Ondertussen komt je kind ook op andere momenten met water in aanraking (tijdens een uitstapje naar zee, naar een meer, een recreatiezone, een riviertje op vakantie …). Ook dat zijn waardevolle ervaringen voor kinderen in functie van het leerproces.
  2. Het ene kind is het andere niet, het kan niet genoeg gezegd worden. De tijd die nodig is om angst en onzekerheid te overwinnen en vertrouwd te raken met het zwembad verschilt bij elk kind. Elk kind ontwikkelt zich in een ander tempo en ondanks hetzelfde beginniveau leert het ene kind bepaalde vaardigheden sneller dan het andere. Elk kind heeft een ander karakter. Het ene is een durfal, het andere wacht af. Soms moet een kind afgeremd worden, daar waar een ander kind juist een extra duwtje in de rug nodig heeft. Druk prestaties niet uit met ‘beter’, ‘meer’ of ‘slechter’. Geef elk kind de tijd die het nodig heeft om te leren. Prestaties zijn ondergeschikt aan de positieve ervaringen die het kind in het zwembad opdoet.
  3. Dwing je kind niet om bepaalde oefeningen uit te voeren als het niet durft. Vaak heeft dit een averechts effect en zal de angst eerder groter dan kleiner worden. Probeer een oefening stapsgewijs makkelijker te maken tot het kind wel durft. Speel in op de fantasie van je kind en probeer je oefening in een andere vorm te gieten.
  4. Ook een vleugje humor helpt kinderen vaak over hun drempelvrees heen. Als je kind zich zeker voelt en de oefening beheerst, kun je stap voor stap de oefening weer moeilijker maken. Jouw reactie als ouder op een voorval bepaalt ook de reactie van een kind. Als je kind ongewild onder water gaat, reageer je best op een kalme en geruststellende manier waardoor het onder water gaan niet als iets negatiefs bestempeld wordt. Prijs je kind voor zijn durf en inzet!

 

boek zwemmen zonder zwembad

Over het boek

Meer info over het boek Zwemmen zonder zwembad van Tine Sleurs. 

Tine Sleurs nodigt je op 13 mei in Heverlee uit om samen met je kindje(s) alles te leren wat je nog voor de eerste zwemles moet kunnen. Met speelse oefeningen, een uitdagend parcours en een volgens leeftijd opgebouwd stappenplan bezorgt ze jouw kleuter, dreumes of lagereschoolkind een heerlijk actieve voormiddag. Als kers op de taart krijgt je kindje zijn of haar eerste brevetje mee naar huis: 'Ik kan zwemmen zonder zwembad'.

Deelname aan dit evenement is gratis, maar inschrijven is verplicht. Inschrijven als (groot)ouder kan via deze link.

Uit Zwemmen zonder zwembad

zwemmen zonder zwembad

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes