Wat moet je doen om je kindje te helpen ontprikkelen aan het einde van een schooldag? Hoe reageer je het best op uitbarstingen na overprikkeling? Wil je een kleine inkijk in het hoofd van je hoogsensitief kleintje? Expert Bieke Geenen biedt informatie, inzichten, tips en tricks in de Masterclass Hoogsensitieve Kinderen (met downloadbare pdf). Voor de hoogsensitieve ouders schreef ze ook het boek Hoogsensitief Ouderschap.
‘Je kind gelukkig zien’ is een intuïtief streefdoel voor ouders. Om dit te bereiken gebruiken ouders bewust en onbewust verschillende strategieën, maar hun bedoelingen blijven hetzelfde.
Eén van de strategieën is: ‘Je moet kinderen wapenen door ze hard te maken. Zo leren ze zich weren in moeilijke omstandigheden.’ Dit is meestal een reactie uit angst dat je kind zich anders niet zal kunnen aanpassen aan de harde maatschappij.
Deze harde aanpak is goed bedoeld, maar ongelukkig voor de ontwikkeling van de karaktereigenschap ‘hoogsensitief zijn’. Een karaktereigenschap afleren die je kind uniek maakt, zorgt ervoor dat je kind leert om niet zichzelf te mogen zijn.
Dat mensen je kind niet zullen accepteren zoals het is, dat het niet goed genoeg is. Het kan bij je kind leiden tot angsten, perfectionisme en frustraties. Als je kind niet zichzelf mag zijn, veroorzaakt dat mogelijk nare gevolgen op korte en lange termijn.
Dat kan effect hebben op een stabiele ontwikkeling van je kind. Kinderen lijken dan misschien hard en weerbaar, maar diep vanbinnen voelen ze zich onzeker, weten ze niet wie ze zijn. Dit maakt je kind juist minder weerbaar.
Erken de gevoeligheden van kinderen: geef ze de rust die ze nodig hebben, heb oog voor hun behoefte aan echtheid en eerlijkheid, laat ze meedenken, hoor en geloof ze, respecteer dat ze hun eigen ritme hebben en laat ze zien dat je er bent voor hen.
Leer ze de karaktereigenschap niet te verstoppen, maar leer ze ermee om te gaan, zodat het een talent kan worden. Zo laten we ze voelen dat ze helemaal mogen zijn wie ze zijn. Dan leren kinderen zichzelf te aanvaarden en creëren ze een enorm zelfvertrouwen.
Kinderen die een gezond zelfvertrouwen hebben, zullen gemakkelijker goede dingen over zichzelf denken. Zij zullen zich trots voelen, gewaardeerd, door anderen geaccepteerd en ervan overtuigd zijn dat ze kunnen voldoen aan de verwachtingen die ze tegenkomen.
Of op z’n minst: dat ze het zullen proberen. Zij zullen ook vaker durven deelnemen aan (nieuwe) activiteiten, proactief denken, een verbeterd leervermogen hebben en niet al te snel opgeven. Het vertrouwen dat een kind stelt in zichzelf heeft een grote impact en wel op meerdere aspecten van het leven van een kind.
Wanneer kinderen en volwassenen veel zelfvertrouwen hebben, wanneer ze heel zelfbewust zijn, worden ze ontzettend krachtig. En laat het net die kracht zijn die kinderen nodig hebben om weerbaar te zijn.
Meer weten?
De masterclass Hoogsensitieve Kinderen is dé manier om meer inzicht te krijgen in jouw kind en zijn persoonlijkheidskenmerk. Van hulp voor ontprikkeling, de valkuilen en triggers tot tips voor de best mogelijke ondersteuning. Het wordt allemaal behandeld en uitgelicht aan de hand van video's, een podcast, of een downloadbare PDF.
Boek in de kijker
Elk kind is uniek, en dat geldt natuurlijk ook voor een hoogsensitief kind. Die hoogsensitiviteit kan zowel de ouder als het kind laten struikelen. Als ouder is het soms even zoeken naar de juiste handleiding om de talenten van je kind tot bloei te laten komen. Dit boek wil je daarbij helpen. Hoogsensitief opvoeden biedt concrete handvatten aan die ouders kunnen grijpen als ze even de draad kwijt zijn. De auteurs vertrekken daarbij van de talenten van je kind, en helpen je aan de hand van voorbeelden, ervaringen van andere ouders en veel praktische tips verder op weg.