jongen kijkt boos

To mep or not to mep: eerlijk zijn en onrechtvaardigheid

10/05/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

‘De wereld is oneerlijk’, ‘Het leven is geen ponykamp’. Wij als volwassenen hebben ondertussen al geleerd dat eerlijkheid niet altijd beloond wordt, maar voor onze kleintjes is dat nog heel moeilijk te begrijpen. En al zeker wanneer ze hoogsensitief zijn. Dan is die onrechtvaardigheid nog moeilijker te aanvaarden.

Wat moet je doen om je kindje te helpen ontprikkelen aan het einde van een schooldag? Hoe reageer je het best op uitbarstingen na overprikkeling? Wil je een kleine inkijk in het hoofd van je hoogsensitief kleintje? Expert Bieke Geenen biedt informatie, inzichten, tips en tricks in de Masterclass Hoogsensitieve Kinderen (met downloadbare pdf en geprint werkboekje). Voor de hoogsensitieve ouders schreef ze ook het boek Hoogsensitief Ouderschap.

Flashback naar 2012

Ze keek verdrietig toen ik haar ging ophalen in de crèche. Een beetje schuldig zelfs. Voor zover zo’n peutertje dat dan kan. Maar het leek wel zo. Ze stond aan het hekje te wachten. Wilde snel naar huis. Het was goed geweest.

Genoeg. Al die kindjes. Het spelen. Het lawaai. Hoe het geweest was vandaag, vroeg ik aan de crècheleidster. Terwijl ik de kleine armpjes in de mouwen van haar jasje probeerde te wriemelen. Goed gegeten, een beetje geslapen in de namiddag. Niks speciaals.

Of toch, één klein dingetje. Ze had een ander kindje geslagen. Wacht. Wat? Onze zachte, lieve peuter? Heeft een ander kindje een mep verkocht? Jep. Maar niet zomaar. Dat andere kindje had speelgoed afgepakt van haar vriendinnetje.

En dat was niet oké. Onrechtvaardig, vond onze meid. En als tweejarige ga je dan niet in gesprek. Nee. Je mept. Niet te hard, maar net genoeg om een punt te maken. En dan wordt het verwarrend. Zeker voor een peuter. Want jij wordt gestraft. De mepper.

Probeer dat maar eens te snappen. Je helpt iemand. Straft iemand die onrechtvaardig is. En dan krijg jij een uitbrander. Da’s pas onrechtvaardig. Maar oké. Slaan mag niet. Nooit. Dus dat legde ik haar uit. In peutertaal. Ze leek het te snappen. Zou het niet meer doen. En eigenlijk was ik best trots. Op mijn kleine meid. Die opkomt voor anderen.

We moesten alleen eens samen bekijken op welke manier dat beter kan.

Fastforward naar vandaag, 15.20 uur

Ze komt vrolijk naar me toe gelopen, lachend. Ze gaat graag naar school. Vindt het echt leuk. Haar juf (en turnmeester!) heel lief.

Heeft beste vriendinnen met wie ze ’s ochtends in een kringetje gaat staan om te kletsen. Geen idee waarover. Maar het is echt schattig om te zien. En een beetje grappig ook wel. Pre-bakvistoestanden in de kleuterklas. Door wat gerichte vragen te stellen, krijg ik een overzicht van de hele dag. Ze vertelt dat ze schilderde. Een kikker maakte.

Haar boterhammetjes opat naast haar beste vriendinnetje. En tegenover het andere beste vriendinnetje zat. Dat er een jongen gevallen was op de speelplaats. Ze ratelt op weg naar de auto. Maar valt plots stil wanneer we instappen. Er is iets.

Ik vis een beetje. Het komt eruit. Met stukjes en beetjes. Er bleek een grote spin op de speelplaats te zitten. Een zwarte, mama. Met veel haar en zoooooo’n lijf. Ze hebben ernaar zitten kijken. De vriendinnetjes. Op hun hurkjes. Heel voorzichtig. En een beetje bang. Zo’n grote spin. En toen ze er een tijdje naar hadden gekeken, trapte een jongen de spin dood.

Ontzetting in haar oogjes wanneer ze het vertelt. Verdriet ook. En een groot onrechtvaardigheidsgevoel. Dat spinnetje deed niks, mama. Die wilde gewoon weg. Ze is boos op haar klasgenootje. Echt boos. En probeert te snappen waarom iemand zoiets zou willen doen. Onze zachte, lieve kleuter.

Maar ze heeft de jongen niet gemept. Ze heeft het aan de juf verteld. De volgende keer. Dan zal ze het spinnetje wel redden, belooft ze. Aan zichzelf. Aan mij. Aan alle spinnetjes op de speelplaats. Hoe groot of hoe eng ze ook zijn. En ik ben trots op haar. Onze grote meid. Die opkomt voor anderen.

Wat zit erachter?

Hoogsensitieve kinderen hebben een heel sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ze hechten veel waarde aan relaties met mensen (vrienden, ouders, enzovoort). Ze willen graag eerlijk en echt behandeld worden en ze voelen heel snel aan wanneer dit niet het geval is.

Onze kinderen worden regelmatig geconfronteerd met de gedachte dat ze oneerlijk behandeld worden. Dit zullen ze vaak tegenkomen, ook wanneer ze later volwassen worden. We zijn niet altijd bij onze kinderen om hen hiertegen te beschermen, dus ze moeten zelf een manier vinden om hiermee om te gaan.

Meer weten?

De masterclass Hoogsensitieve Kinderen is dé manier om meer inzicht te krijgen in jouw kind en zijn persoonlijkheidskenmerk. Van hulp voor ontprikkeling, de valkuilen en triggers tot tips voor de best mogelijke ondersteuning. Het wordt allemaal behandeld en uitgelicht aan de hand van video's, een podcast, een downloadbare PDF of een geprint werkboekje.

Masterclass Hoogsensitiviteit
Mama Baas Plus Masterclasses

Boek in de kijker

 
3D Cover Hoogsensitief Opvoeden

Elk kind is uniek, en dat geldt natuurlijk ook voor een hoogsensitief kind. Die hoogsensitiviteit kan zowel de ouder als het kind laten struikelen. Als ouder is het soms even zoeken naar de juiste handleiding om de talenten van je kind tot bloei te laten komen. Dit boek wil je daarbij helpen. Hoogsensitief opvoeden biedt concrete handvatten aan die ouders kunnen grijpen als ze even de draad kwijt zijn. De auteurs vertrekken daarbij van de talenten van je kind, en helpen je aan de hand van voorbeelden, ervaringen van andere ouders en veel praktische tips verder op weg.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes