meisje in drukke school

Hoogsensitief Opvoeden: pfff, te druk!

10/08/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

De dagrush, een drukke klas met veel lawaai, een tv die speelt terwijl mensen telefoneren. Niemand kan ontsnappen aan de dagelijkse drukte en het eeuwige blijven doorgaan. Voor hoogsensitieve kinderen kan deze drukte vaak zijn parten spelen. Elk hoogsensitief kind uit dit op zijn eigen manier, waardoor vaak andere 'stoornissen' door elkaar gehaald worden. In dit artikel zetten we het even op een rijtje.

Op drukke plaatsen, in een klas, een winkel, een pretpark, op een plek waar feestjes zijn… komen massa’s prikkels tegelijkertijd binnen. Hoogsensitieve kinderen zien, horen, ruiken… vaak weel meer dan andere kinderen.

De aanwezigheid van veel mensen is voor hen soms ook vermoeiend. Ze hebben een sterke neiging om empathie te tonen en wanneer ze lange tijd veel mensen om zich heen hebben, kunnen ze zeer moe worden.

Als je weet dat prikkels bij hoogsensitieve kinderen veel minder gefilterd worden, zal je begrijpen dat dit veel van hen vraagt. Bij hoogsensitieve kinderen wordt deze overload aan input ook nog eens heel intens verwerkt, wat nog meer rust en tijd vraagt, anders raken ze heel snel overprikkeld.

Wanneer een hoogsensitief kind in een te drukke klas zit, overweldigd wordt en daarom sneller overprikkeld raakt, trekt het zich vaak terug. Maar er zijn ook gevallen van kinderen die dan juist nog drukker en chaotischer worden. Ze overcompenseren als het ware de drukte.

Dit is vaak niet wat mensen verwachten bij een kind dat hoogsensitief is, waardoor veel vaker de link gelegd wordt met ADHD. Kinderen die ADHD hebben, zijn in heel veel contexten impulsief en actief. Kinderen die hoogsensitief zijn, zullen dit gedrag alleen vertonen wanneer ze overprikkeld zijn.

In een omgeving waarin ze wel rust vinden, zullen ze veel rustiger zijn. Kinderen die hoogsensitief zijn, zijn ook vaak afgeleid. Ze zien en horen veel en doordat ze ook nog eens veel links leggen, hebben ze niet veel nodig om bijvoorbeeld in een klaslokaal af te dwalen.

Dit lijkt heel erg op kinderen die ADD hebben, maar ook nu geldt dat kinderen met ADD dit gedrag in heel veel contexten laten zien, en kinderen die hoogsensitief zijn vooral in situaties waar veel prikkels zijn. Ze kunnen zich anders heel goed lang concentreren.

Het is daarom belangrijk om heel zorgvuldig te werk te gaan bij het stellen van een diagnose of het opplakken van een label bij kinderen, zeker bij het aanraden van medicatie. 70% van alle hoogsensitieve kinderen is eerder introvert en geniet van rustige ruimtes, alleen zijn, een-op-eencontacten.

Toch mag je niet vergeten dat ongeveer de overige 30% wel graag veel contacten heeft, veel uitdagingen zoekt en veel extraverter is. Dit zijn de High Sensation Seekers. Ook al hebben ze de ‘drukte’ nodig, ze blijven wel evenveel stimuli ontvangen en diep verwerken.

Rust is daarom ook voor hen enorm belangrijk, ook al vinden ze dit vaak moeilijk om te erkennen. Wij kunnen hen daarbij helpen.

Meer weten?

De masterclass Hoogsensitieve Kinderen is dé manier om meer inzicht te krijgen in jouw kind en zijn persoonlijkheidskenmerk. Van hulp voor ontprikkeling, de valkuilen en triggers tot tips voor de best mogelijke ondersteuning. Het wordt allemaal behandeld en uitgelicht aan de hand van video's, een podcast, een downloadbare PDF of een geprint werkboekje.

Masterclass Hoogsensitiviteit
Mama Baas Plus Masterclasses

Boek in de kijker

3D Cover Hoogsensitief Opvoeden

Elk kind is uniek, en dat geldt natuurlijk ook voor een hoogsensitief kind. Die hoogsensitiviteit kan zowel de ouder als het kind laten struikelen. Als ouder is het soms even zoeken naar de juiste handleiding om de talenten van je kind tot bloei te laten komen. Dit boek wil je daarbij helpen. Hoogsensitief opvoeden biedt concrete handvatten aan die ouders kunnen grijpen als ze even de draad kwijt zijn. De auteurs vertrekken daarbij van de talenten van je kind, en helpen je aan de hand van voorbeelden, ervaringen van andere ouders en veel praktische tips verder op weg.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes