Snel verstrooid? 8 tips voor een kindje dat makkelijk afgeleid is
1. Wat is de oorzaak?
Probeer te achterhalen waarom je kind makkelijker verstrooid is. Dat is niet per se meteen gelinkt aan een ontwikkelingsprobleem. Ook mogelijk zijn:
- Stress
- Emotionele factoren, zoals angst of een probleem thuis
- Verveling
- Gebrek aan structuur
- Te veel prikkels
- …
2. Praat met de leerkracht
De leerkracht van je kind staat er elke dag heel dicht bij. Praat er even mee. Misschien kan die nog wat specifieke info geven en kunnen jullie samen een aanpak bedenken om de concentratie van je kind beter te maken.
3. Structuur
Kinderen zijn sowieso gebaat met een goede structuur, maar kinderen die makkelijk last hebben van verstrooidheid des te meer. Een vaste routine thuis en op school helpt om te weten wat er precies verwacht wordt. En het kan helpen om de aandacht erbij te houden.
4. Zoek contact met het kind
Door voortdurend contact te zoeken en te houden met je kind probeer je het te helpen om zich te houden aan geldende regels. Wees nabij, zelfs bij eenvoudige opdrachten als de jas aan de kapstok hangen, materiaal klaarleggen, de agenda invullen, taken maken …
Geef aanmoedigende signalen tussendoor om de aandacht vast te houden. Zorg er ook voor dat je duidelijk maakt wat er juist verwacht wordt.
5. Hulpmiddelen voor concentratie
With a little help from …
- een visueel hulpmiddel: een to-do-lijstje, planner, wekkertje … kan een kind helpen om taken beter te organiseren.
- een geluidscancellende koptelefoon of stille werkplek: zich even afsluiten van allerlei externe geluiden en prikkels kan een kind helpen als het gevoelig is voor afleiding.
TIP: merk je dat je kindje verstrooid blijft, prikkelbaar is of zelfs moeite heeft om in slaap te vallen? Dan kan een extra hulp welkom zijn. KidCool bijvoorbeeld, dat je vindt in verschillende vormen aangepast aan de leeftijd van je kind: siroop, gummies of capsules. Vanaf 3 jaar mag je kleintje het supplement nemen, 1 keer per dag. Alles is 100% natuurlijk en zonder allergenen.
6. Korte taken en korte pauzes
Geef gerichte opdrachten. Het is een goed idee om een taak op te splitsen in kleinere, beheerbaardere deeltaakjes. Dan krijgt een kind meer overzicht of rust. Zorg tussen de verschillende taken voor een korte pauze. Ook dat kan helpen om de aandacht vast te houden tijdens het werken.
Wissel voldoende af tussen geconcentreerde periodes en met periodes waarin je kind minder geconcentreerd mag zijn. Zorg er wel voor dat het duidelijk is wanneer een geconcentreerde periode begint en ophoudt. Dat kan bijvoorbeeld met bordjes of signaalkaartjes met tekst: “Sst, ik ben aan het werk”.
7. Positieve feedback
Voor kinderen met een concentratieprobleem is het belangrijk dat ze regelmatig feedback krijgen op hun werk, net omdat het effect van feedback sneller wegebt. Blijf je kind vooral aanmoedigen.
En al zeker als het gelukt is om gefocust te blijven, maar ook voor een goede werkhouding (niet altijd restultaatgericht dus). Positieve feedback kan motiverend werken en kan kinderen stimuleren om verder hun best te blijven doen.
8. Professionele hulp
Merk je dat de concentratieproblemen blijven aanhouden? En hebben ze een duidelijke invloed op de schoolprestaties en/of het mentale welzijn van je kind? Dan is het misschien wel goed om even een specialist, zoals een kinderpsycholoog of orthopedagoog, te raadplegen. Die kan ook eventuele concentratiestoornissen uitsluiten.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner KidCool. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.