Meisjes liggen naast elkaar

Eerste keer luizenalarm, help! Dit moet je doen

11/09/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Kindjes die krabben in hun haar … O jee, dat zie je liever niet. Want dat zouden weleens luizen kunnen zijn. Is het de eerste keer dat je vermoedt dat er luizen in huis zijn? En weet je niet goed wat je dan het beste doet? Volg dit stappenplan bij een luizenalarm.

Je kindje is zeker niet de eerste of laatste die het zal meemaken. Maar met de juiste aanpak ben je vrij snel verlost van die lastige luizen.

Luizen doen verdwijnen in 3 stappen

Er bestaat een doeltreffend stappenplan. In 3 stappen controleer je en pak je eventuele kriebelbeestjes aan.

luizenplan luizen aanpakken

STAP 1: controleer of er luizen aanwezig zijn in het haar

Kammen, kammen, en nog eens kammen. Als er luizen rondgaan op school, is het vaak de eerste raad. Terecht, want luizen kan je efficiënt en betrouwbaar opsporen met de nat-kam-methode.

Dit heb je nodig: een luizenkam, water, conditioner, een witte zakdoek.

Zo doe je het:

  1. Je kind zit voorovergebogen boven het bad of de wasbak.
  2. Maak het haar nat met lauw water.
  3. Wrijf het haar overvloedig in met conditioner.
  4. Kam het haar beetje bij beetje uit. Begin bij de nek en kam het haar in de richting van het voorhoofd. Doe dat nauwkeurig van het ene oor naar het andere.
  5. Zorg dat je tijdens het kammen dicht bij de hoofdhuid blijft, waar de luizen zich vastzetten.
  6. Als je al het haar naar voren hebt gekamd, begin je opnieuw en kam je het haar weer naar achteren.
  7. Spoel tot slot het haar grondig uit met lauw water.

Hierop let je:

  • Veeg na elke kambeweging de luizenkam ook af aan bijvoorbeeld een stuk keukenpapier. Zo zie je of er nog luizen en neten aan de kam kleven en kan je die verwijderen van de kam.
  • Kijk goed of er luizen tussen de tandjes van de luizenkam zitten. Die verwijder je het best met bijvoorbeeld een tandenstoker.
  • Was na het kammen de gebruikte handdoeken op 60 graden.
  • Na gebruik reinig je de luizenkam met heet water. Of je stopt hem gedurende 8 uur in een plastic zakje in de diepvries.

Geen luizen gevonden?

Oef! Dan hoef je het haar van je kind ook niet proactief te behandelen tegen luizen. Maar is het luizenalarm in de buurt groot en loopt je kindje meer risico op luizen is? Dan kan het wel interessant zijn om het haar te beschermen. Dat kan bijvoorbeeld met SILIKOM Protect. Het beschermt tot 3,5 dagen tegen zo’n besmetting. Je kan het perfect combineren met de wekelijkse haarwasbeurten.

STAP 2: luizen behandelen

Lap, luizen gespot? Niet aarzelen en meteen aanpakken. Snel ingrijpen is de boodschap, want luizen verspreiden zich snel.

Zorg er zeker voor dat je iedereen van het gezin met luizen tegelijkertijd behandelt. Anders riskeer je niet van de luizenplaag af te geraken. En stijgt de kans op herbesmetting. Daarvoor kan je een makkelijk luizenplan volgen.

Behandelen kan je met een shampoo, lotion of spray. Kies zeker voor producten zónder insecticiden, zoals in het gamma van SILIKOM. Die vergiftigen de lastpakken in het haar niet. Wat doen ze wel? Ofwel leggen ze een waslaag rond de luizen, waardoor ze sterven door een zuurstoftekort. Ofwel lossen ze de beschermende waslaag aan de buitenkant van de luizen op, waardoor ze sterven door uitdroging.

Elk product is anders en heeft een specifieke gebruikswijze. Lees dus zeker goed hoe je het aanbrengt en wat je eventueel nadien moet doen.

STAP 3: behandel actief na

Verlost van die ambetante luizen? Top, en dan wil je dat vooral heel lang zo houden. Actief nabehandelen is dus een goed idee. Het is namelijk niet zo dat wanneer je kind luizenvrij is, dat je andere kinderen, jij, je omgeving … ook al een succesvolle behandeling achter de rug heeft.

SILIKOM Protect is een aanrader als je wil nabehandelen. Het is een makkelijk aan te brengen spray, die ontwarrend werkt en een niet-vettige formule heeft.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met SILIKOM. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.