Handleiding van een luizenmoeder (moeder met luizen in huis dus)

Check, dubbel check
Kammen, kammen, en nog eens kammen. Als er luizen rondgaan op school, is het vaak de eerste raad. Terecht, want luizen kan je efficiënt en betrouwbaar opsporen met de nat-kam-methode. Hoe je te werk gaat, lees je hier.
Wie is wie: nog even opfrissen
- Een neet is een witgrijs, ovaalvormig eitje van de luis. Neten bewegen zich niet voort, maar hangen stevig vast aan de zijkant van de haarschacht. Na een tot twee weken komen ze uit en heten ze dus luizen.
- Een luis is volwassen na 15 tot 20 dagen. Gemiddeld overleeft een luis een maand. De wijfjes (ongeveer 3 mm lang) leggen dagelijks een vijftal witgrijze ovaalvormige eitjes, neten dus. Luizen hechten zich als echte alpinisten met hun zes klauwen vast aan de haren van de mens. Ze halen een snelheid van 3 cm per minuut en verplaatsen zich zo van haar tot haar. Springen, vliegen of zwemmen kunnen ze gelukkig niet ;-). Terwijl ze bloed zuigen, komt hun speeksel in contact met de hoofdhuid, wat die lastige jeuk veroorzaakt.
Volg het luizenplan
Oké, tijd voor missie ‘weg met luizen en neten’. Niet aarzelen en meteen aanpakken. Efficiënt ingrijpen is de boodschap, want luizen verspreiden zich snel – zeker bij kinderen die veel rechtstreeks contact hebben met vriendjes en klasgenoten.
Volg een makkelijk luizenplan.
1. Behandelen kan je met een shampoo, lotion of spray
Kies zeker voor producten zónder insecticiden, zoals die in het gamma van Silikom*. Die vergiftigen de lastpakken in het haar niet. Wat doen ze wel? Ofwel leggen ze een waslaag rond de luizen, waardoor ze sterven door een zuurstoftekort. Ofwel lossen ze de beschermende waslaag aan de buitenkant van de luizen op, waardoor ze sterven door uitdroging.
Elk product is anders en heeft een specifieke gebruikswijze. Lees dus zeker goed hoe je het aanbrengt en wat je eventueel nadien moet doen.
Een don’t? Natuurlijke huis-tuin-en-keuken-middeltjes, zoals azijn, kokosolie, etherische oliën … Je hoort weleens dat die goed werken tegen luizen, maar de doeltreffendheid van die behandelingen is niet bewezen.
2. Zorg er zeker voor dat je iedereen van het gezin met luizen tegelijkertijd behandelt
Anders riskeer je niet van de luizenplaag af te geraken. En stijgt de kans op herbesmetting.
3. Behandel nadien actief na
Verlost van die ambetante luizen? Dan wil je dat vooral heel lang zo houden. Nabehandelen is dus een goed idee. Het is namelijk niet zo dat wanneer je kind luizenvrij is, dat je andere kinderen, jij, je omgeving … ook al een succesvolle behandeling achter de rug heeft. En zeker als het luizenalarm in de omgeving op rood blijft staan, is nabehandelen een must. In de vicieuze cirkel van herbesmetting kom je liever niet terecht.
SILIKOM Protect is een aanrader als je wil nabehandelen. Het is een makkelijk aan te brengen spray, die ontwarrend werkt en een niet-vettige formule heeft. En met een aangenaam sinaasappel/mango parfum.
TIP: als er luizen gesignaleerd zijn op school, probeer je kind(eren) dan te motiveren om geen borstels, kammen, handdoeken, sjaals, mutsen … te delen! (Tja, misschien wishful thinking, maar een mens kan maar proberen … ;-)). En dan: draai je hele huis van onder tot boven door de wasmachine, het liefst op 60°. Lakens, jassen, mutsen, sjaals, handdoeken, autostoelhoezen … die mogelijk in aanraking gekomen zijn met het hoofd van je kind moeten allemaal onder handen genomen worden: een luis kan tot 48 uur lang overleven buiten het lichaam.