Drie belangrijke factoren die ervoor kunnen zorgen dat je kindje bedplast
- Verminderde capaciteit tot ontwaken
Het kind wordt niet wakker als de blaas vol is of als de blaas zich ongewild samentrekt. Hij slaapt er lekker doorheen, als een schattig marmotje. - Instabiliteit van de blaas
Er is een gebrek aan controle over de activiteit van de blaasspier, waardoor de blaas ongewild en onbewust zal samentrekken, ook al is deze nog niet helemaal gevuld. Dit is het geval bij kinderen die overdag ook vaak ongelukjes hebben, alsof ze te lang gewacht hebben. - Te hoge urineproductie tijdens de slaap
Een hormoon, het antidiuretisch hormoon (ADH), is verantwoordelijk voor het concentreren van de urine tijdens de nacht. Dit hormoon stijgt met de jaren en bereikt normaal zijn maximum rond de leeftijd van 5 à 6 jaar. Wanneer dit hormoon nog tekortschiet en de hoge urineproductie het blaasvolume op die leeftijd overschrijdt, zal het kind gaan bedplassen.
De combinatie van een schattig marmotje met een of beide van de andere factoren, verklaart het bedplassen bij het merendeel van de kinderen.
Wist je dat je als CM-lid 30 procent korting krijgt bij aankoop van een plaswekker (type Oopsie Heroes Plus) en/of sensorbroekjes met urinealarm? De korting wordt automatisch verrekend als je het materiaal aankoopt in een Goed thuiszorgwinkel of via de webshop én je lid bent van de CM.
Naar de dokter?
Het is belangrijk te weten dat je kind hier niets aan kan doen: druk zetten, boos worden of straffen zijn absoluut af te raden. Praat erover met je kind zodat er geen onnodig schaamtegevoel ontstaat. Beslis je samen met je kind om het bedplassen aan te pakken en is je kind gemotiveerd? Plan dan rustig een doktersbezoekje in.
Ga eveneens naar de dokter wanneer je je ongerust maakt (om wat voor reden dan ook), wanneer je kind ook last heeft van verstopping, klaagt van een branderig, pijnlijk gevoel bij het plassen (’s nachts en overdag) of ook overdag plasongelukjes heeft.
Wat doet een arts?
- Door een eenvoudige bevraging en een klinisch onderzoek proberen te achterhalen welke factoren juist aangepakt moeten worden.
- Vragen om gedurende twee weken een plas- en drankkalender bij te houden.
- Checken of er geassocieerde problemen aanwezig zijn die het bedplassen kunnen verergeren. Bijvoorbeeld obstipatie, ADHD of een urineweginfectie. In dat geval moet eerst het geassocieerde probleem behandeld worden, voordat het bedplassen zelf kan worden aangepakt.
- Je kind doorverwijzen naar een uroloog wanneer verder onderzoek nodig is. Dit is echter zelden het geval bij bedplassen.
- Samen met jou en je kind bespreken welke aanpak aangewezen is, afhankelijk van de leeftijd van het kind en de achterliggende oorzaak. De plaswekker is het meest effectief op lange termijn. Soms kunnen bijkomende medicijnen nuttig zijn om de blaas te ondersteunen (wanneer de blaas te klein is of het kind 's nachts nog te veel urine aanmaakt).
- Hameren op voldoende vochtinname en een juiste plastechniek (voetjes op de grond, juiste houding, niet persen tijdens het plassen!) bij het kind.
- Je kind nauwgezet opvolgen tot je kind 3 à 6 maanden droog is en erop toezien dat de richtlijnen goed gevolgd worden. De arts blijft je motiveren en stelt jou en je kind gerust dat het probleem zeker opgelost zal worden, maar dat jullie geduld moeten hebben.
De plas- en drankkalender
Dagkalender
Vul dit tweemaal gedurende 24 uur in en neem dit mee naar je arts. Een schooldag is ideaal.

Weekkalender
Registreer dit gedurende 2 weken en neem dit mee naar je arts.

Download de plas- en drankkalender hier
Voordelen bij CM
Wist je dat je als CM-lid 30 procent korting krijgt bij aankoop van een plaswekker (type Oopsie Heroes Plus) en/of sensorbroekjes met urinealarm? De korting wordt automatisch verrekend als je het materiaal aankoopt in een Goed thuiszorgwinkel of via de webshop én je lid bent van de CM.

Lees meer: EHBK*
Kinderen hebben een extra gave om hun (groot)ouder, oppas of juf te slim af te zijn. Een buil, een schaafwonde, een wespensteek... komen in elk gezin voor. Tijd voor een cursus (*) Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen, een uniek boek over eerste hulp bij kinderen van 0 tot 8.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner CM. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.