6274fi.jpg

6 boeken die jezelf en je kinderen helpen om te gaan met rouwen en verlies

29/10/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Omgaan met dood en verlies is voor niemand gemakkelijk. Kinderen rouwen op een andere manier dan volwassenen. Deze boeken helpen jezelf en je kind bij het omgaan met de dood. 

boek

1. Het rouwt in jou

Een eerlijk hulpboek bij het verlies van een kind

Christine Vandenhole

Mama Baas

 • Een boek vol troost en steun, met een hoopvolle ondertoon

Als ouders een kind verliezen zakt de grond helemaal weg onder hun voeten. Christine Vandenhole, mama van Berre*, vroedvrouw en founder van het Berrefonds, heeft al haar ervaring en kennis gebundeld in een eerlijk hulpboek voor iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met het verlies van een kind.

Het rouwt in jou is een warm boek vol inzichten en eerlijke getuigenissen; herkenbaar voor ouders van een overleden kindje. Er is plaats voor verdriet, veel begrip en erkenning, maar ook hoop. Voor familie, vrienden en omgeving staat dit boek vol waardevolle tips en praktische checklists.

Rouw in je relatie, op je werk, in je familie. De rol van rouwende grootouders, omgaan met verdrietige broers en zussen, (al dan niet) opnieuw zwanger worden... alle moeilijke thema's komen aan bod. Op die manier probeert  Het rouwt in jou houvast te bieden op een moment dat er geen houvast meer lijkt te bestaan.

 • Voor iedereen die te maken krijgt met het verlies van een kind(je).
 • Aangevuld met eerlijke getuigenissen.
 • Toegankelijk en herkenbaar, vol troost, steun en hoop.

Interesse in dit boek: klik hier

boek doodgewoon

2. Doodgewoon

Kinderen begeleiden bij rouw

Lies Scaut

 • Rouw en dood bespreekbaar voor kinderen

Hoe gaan kinderen om met afscheid en verdriet? Hoe praten we met hen over een overlijden? Hoe help je kinderen in hun rouwproces? Voor het eerst moeten omgaan met de dood van familieleden of vrienden is een bepalende ervaring in het opgroeien van een kind. Bovendien is het vaak erg moeilijk voor leerkrachten, hulpverleners en ouders om te weten wat er juist omgaat in het hoofd van een rouwend kind. DoodGewoon biedt waardevolle inzichten om kinderen te begeleiden bij het rouwproces, zowel voor de professional als voor ouders. Vanaf het moment van overlijden tot en met het eerste jaar na het verlies gaat het boek in op manieren om kinderen te betrekken bij speciale momenten. Dat gebeurt via een handige tijdslijn, waarbij elk betekenisvol moment in het jaar een kans biedt om het rouwproces te initiëren. DoodGewoon besteedt speciale aandacht voor de opvang op de school zelf. Aan de hand van tekeningen, creatieve opdrachten, visualisatie en verhaaltjes toont het boek hoe de spontane verwerking van kinderen er ondersteund kan worden.

Meer info over het boek vind je hier

 

kinderen helpen bij verlies boek

3. Kinderen helpen bij verlies

Een boek voor al wie van kinderen houdt

Manu Keirse

 • In dit boek laat Manu Keirse zien hoe je kinderen en jongeren kunt begeleiden in de confrontatie met verlies, ernstige ziekte in de familie, echtscheiding of zelfdoding.
 • Een onmisbare gids voor ouders,
 • ...

Wat als het diepste verdriet kinderen treft? Dit is een wegwijzer bij het omgaan met rouw en verdriet bij kinderen. Het is een gids voor ouders, leerkrachten en begeleiders van kinderen

 

een boek vol gevoelens

4. Een boek vol gevoelens en 1 goudvis

Marjan Gerarts

Deborah van der Schaaf

 • Blij, boos, bang of verdrietig of jaloers? Ga met dit boek aan de slag!

Originele opdrachten en handige tips bij emoties

Stel je voor, je woont in een huis. Bij jou wonen vijf gevoelswezens: Verdriet, Woede, Jaloezie, Angst en Vreugde. Ze lopen rond, spelen met elkaar of slapen op de vensterbank. Af en toe hebben ze aandacht nodig. Dan willen ze dat jij naar ze kijkt en luistert.

Hoe voel jij je vandaag?

 • Praat één minuut over je engste nachtmerrie, je grootste wens, je mooiste feest of je ergste heimwee
 • Neem een oogpotlood en beschrijf je lijf met positieve woorden
 • Start een kussengevecht Meer weten over dit boek?

Klik hier

kikker boek

5. Kikker en het vogeltje

Max Velthuijs

Bij de rand van het bos lag een vogeltje.

"Kijk," zei kikker, "kapot! Hij doet het niet meer."  

"Hij slaapt," zei varkentje.

Maar haas zei:"hij is dood".

"Dood?" vroeg kikker, "Wat is dat?"

boek

6. De wensbloem

De Wensbloem van Nathalie Slosse  is een ontroerend verhaal dat jonge kinderen helpt vat te krijgen op de verwarrende gevoelens die een onverwacht verlies met zich meebrengt. Met Oehoes doe-ideetjes op het einde kunnen kinderen actief aan de slag om op zoek te gaan naar troost. 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes