5944fi.jpg

Het verschil tussen kinderen -6 en +6: de feiten op een rijtje

10/08/2023

Elke leeftijd heeft uiteraard zijn charme. Daar bestaat geen twijfel over. Maar met de jaren wordt het soms wat – *kuch* – makkelijker. Zo zijn er een paar situaties die het voor jou nét iets comfortabeler maken met een kindje dat ouder is dan 6 jaar in vergelijking met pakweg een peutertje of baby’tje. Er is wel degelijk een verschiltussen-6 en +6. Totdat ze pubers worden natuurlijk. Dat is weer heel andere koek...

Een beetje blijven liggen in bed

Je hoort je kindje opstaan. Deurtje open. Voetjes op de trap. Hij is wakker. Terwijl je vroeger meteen uit je bed jumpte om je baby’tje te gaan halen of om je peuter achterna te hollen, kan je het je nu permitteren om je nog eventjes om te draaien in dat warme bed. Nu ook niet voor 3 uren. Eerder 3 minuten. Zoiets. Maar het is de gedachte die telt, niet? Je bent alleszins niet meer zo bang dat er iets ergs zal gebeuren als je niet onmiddellijk bij zoon- of dochterlief bent.

Zelf eten nemen

Een kom ontbijtgranen uitgieten bijvoorbeeld, of een boterham met choco smeren. Dat lukt al aardig voor zo’n 7-jarige. Oké, de stoel en de grond zullen vol kruimels liggen, met hier en daar wat sporen van melk. Maar hey, jij bent niet langer broodnodig! En staat de doos met ontbijtgranen op een schap dat te hoog is voor jouw kleintje? Even een kinderstoel tegen de kast schuiven, klimmen en hopsakee: gelukt.

Alleen buitenspelen

Als je in een kindvriendelijke buurt woont tenminste, niet als er elke dag 100 auto’s door je straat racen. Maar als de omgeving veilig en rustig genoeg is, kan jouw 7-jarige al eens met de vriendjes in de wijk voetballen of verstoppertje spelen. Al moet je uiteraard een klein oogje in het zeil blijven houden. Maar je hoeft niet per se overal meer bij te zijn.

Een beetje meer begrip

Is mama ziek? Dan zal je +6-jarige daar al een (klein) beetje meer begrip voor kunnen opbrengen. Mama heeft migraine, dus ik zal een beetje rustiger proberen te zijn. Papa slaapt, dus ik moet stilletjes zijn. 100% lukt dat nog niet natuurlijk. Kinderen moeten kind kunnen zijn. Maar je herinnert je wellicht nog de tijd waarin je peutertje nét dan duchtig aan het hameren ging of de blokkendoos luidruchtig omkiepte, zich van geen kwaad bewust.

Een boek lezen

Als de kindjes volledig opgaan in hun verkleedpartij bijvoorbeeld. Of als ze zelf naar een boeiende film kijken op hun tablet. Dan heb je toch een paar minuutjes rust. En die kan je benutten door zelf een beetje te lezen. Neen, geen volledig boek. Dat zou een utopie zijn. Maar een hoofdstukje bijvoorbeeld. Of een paar bladzijden. Of enkele alinea’s. Het is toch dat.

’t Is zeker al een mooi begin.

Nu nog leren hoe ze naar de bakker om de hoek moeten om 10 knapperige croissants en 5 chocoladebroodjes te halen. En koffie te zetten. En op te ruimen. Ja, dat vooral… Opruimen. Soit. We mogen al content zijn ;-).

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes