Dat kinderen een virusje hier en daar oplopen, is bijna onvermijdelijk. Zeker wanneer ze naar de crèche, onthaalmoeder of (kleuter)klas gaan. Ze telkens weer thuishouden is geen optie, tenzij in uitzonderlijke gevallen, wanneer de immuniteit van je kind die uitdaging niet aankan.

Gelukkig hoef je niet voor alles altijd onmiddellijk naar de dokter te lopen. Meestal gaat een verkoudheid of infectie vanzelf over.
Toch is het in de praktijk niet altijd zo makkelijk. Zeker bij baby’s en al helemaal bij je eerstgeborene is het moeilijk om aan te voelen en uit ervaring te weten wanneer je het best een arts inschakelt voor een onderzoek. Maar weet: al doende leer je!
Gezond eten
Kan je kindje(s) helpen om een stevigere immuunsysteem op te bouwen? Normaal zit alles wat je kind nodig heeft in een gezonde, evenwichtige voeding. Maar als je kindje om de een of andere reden onvoldoende binnenkrijgt, dan kunnen wat extra vitaminen en mineralen wel ondersteuning bieden. Ook jonge kinderen kunnen zo’n extra duwtje in de rug gebruiken. Want baby’s en peuters eten nog niet altijd voldoende gevarieerd.
Je kan de natuurlijke weerstand mee helpen ondersteunen met zogenaamde micronutritie. Bij ImmuDefense® Junior zitten bijvoorbeeld alle essentiële vitamines en mineralen (vitamine D, vitamine C, selenium …) om de weerstand te ondersteunen in 1 kauwtabletje. Makkelijk!
Zon en vitamine D
Vergeet de dagelijkse dosis vitamine D voor kindjes tot 6 jaar niet. Vitamine D halen we vooral uit het zonlicht. Dus zorg ervoor dat je kindje voldoende buiten komt (en beweegt).
Maar onafhankelijk van het soort (melk)voeding dat ze krijgen, hebben baby’s en jonge kinderen nood aan extra vitamine D. Het advies (van de Belgische Hoge Gezondheidsraad) is om baby’s en kindjes dagelijks 400 IE (internationale eenheden) ofwel 10 µg (microgram) vitamine D te geven (vanaf de geboorte).
Je kan de druppels vitamine D in je moedermelk of in zuigelingenmelk geven - op voorwaarde dat je baby zijn flesje steeds leegdrinkt - ofwel met een lepeltje geven of rechtstreeks in de mond van je baby. Dat doe je het hele jaar door, niet enkel tijdens de winter en onafhankelijk van het soort voeding dat je kleintje krijgt.
Veel mensen weten dat vitamine D belangrijk is voor sterke beenderen, maar wetenschappelijk onderzoek heeft de laatste jaren aangetoond dat vitamine D ook echt onmisbaar is voor een sterke immuniteit.
Help de darmen met extra probiotica
Een goede werking van de darmen en een gezonde darmflora zijn essentieel voor de afvoer van afvalstoffen en een goede immuniteit. Vezels en gezonde darmbacteriën mogen daarom niet ontbreken in de darmen van je kindje. Vezels helpen afvalstoffen af te voeren door de stoelgang te stimuleren en vormen een goede voedingsbodem voor de darmflora.
Vezels vind je vooral terug in groenten, fruit, volle granen, peulvruchten en noten- en zadenpasta. Gezonde darmbacteriën zitten dan weer in zure zuivel zoals yoghurt en kefir.
Om je kind een handje te helpen, kan je dagelijks ook probiotica geven. Dat wordt extra belangrijk wanneer je kleintje antibiotica moet nemen. Er zijn heel wat probiotica geschikt voor kinderen.
Neus spoelen als snuiten nog niet kan
De meeste infecties worden veroorzaakt door kiemen die ons lichaam binnendringen via de slijmvliezen van onder meer de neus en luchtwegen. Omdat kleine kindjes hun neus nog niet zelf kunnen snuiten, doe je er goed aan om hun neusje dagelijks meermaals te spoelen met fysiologisch water. Zo verwijder je slijmen en eventuele ziektekiemen.
Verder kan je via voeding de slijmvliesbarrière sterker maken. Vitamine A helpt je daarbij. Idealiter kies je voor een variatie van dierlijke en plantaardige bronnen zoals rode en gele groenten (onder meer wortelen, zoete aardappel en pompoen), donkergroene groenten (bijvoorbeeld spinazie en broccoli), eierdooiers, boter en zure melkproducten.
Meer over toeters en snottebellen, en wat te doen bij een verkoudheid, lees je hier.
Voldoende rust, o zo belangrijk

Vergeet niet om je kind voldoende rust te geven. En zeker nadat het ziek geweest is, voldoende tijd om te recupereren. Een lichaam met minder energie heeft minder kracht om antistoffen af te vuren en is een perfect doelwit voor ziektekiemen.
Omdat bacteriën en virussen gemakkelijk meereizen met de handen, was je het best de handen van je kindje meerdere keren per dag, zeker voor het eten en na een toiletbezoek.
Wat bij koorts?
Kinderen hebben koorts vanaf 38 graden
Koorts bij kindjes is altijd iets wat ouders nogal ongerust maakt. Maar weet dat kinderen die niet ernstig ziek zijn gemiddeld vier dagen koorts hebben. Slechts 3 % ontwikkelt een ernstige ziekte. Oef…
Wanneer trek je naar de dokter bij koorts?
- Pasgeborenen en baby’s jonger dan 3 maanden: de lichaamstemperatuur is hoger dan 38 graden of lager dan 36,5 graden. Ga naar spoed of de kinderarts.
- Kinderen tussen 3 en 6 maanden: de lichaamstemperatuur schommelt rond de 39 graden.
- Kinderen boven de 6 maanden: meer dan drie dagen koorts. Behalve wanneer de koorts goed zakt met koortswerende middelen en de algemene toestand van het kind het toelaat om te wachten:
- bv. een spelend kind met 39 graden koorts, af en toe wat diarree en een loopneus, dat zijn aardappelen en/of groenten niet helemaal opeet, maar zijn flessen wel drinkt.
- bv. bij virale koorts; dat is koorts die wordt veroorzaakt door een virus en typisch koortspieken tegen de avond geeft.
- Moeilijk controleerbare koorts: koorts die moeilijk of niet zakt zonder koortswerende medicatie.
- Koorts die terug is van ‘weggeweest’: bv. 1 dagje koortsvrij en plots duikt de koorts weer op.
- Hoge koorts (boven de 40 graden).
- Rilkoorts. Dat is koorts die op een zeer korte tijdspanne de hoogte ingaat waardoor het kind gaat rillen. Dat kan op een nierinfectie of andere ernstige infectie, zoals een longontsteking of griep, wijzen.
- Koorts na een val.
- Koortsstuipen.
Een kind onder de 3 maand met koorts hoort bij de pediaterin het ziekenhuis thuis. Een pasgeborene heeft slechts enkele uren nodig om van een klein virusje een hersenvliesontsteking of longontsteking te maken.
Koortswerende medicatie in de thuisapotheek
Je hebt ze in alle vormen en smaken. Van zetpillen en siroop voor de kleintjes, tot smelt- en bruistabletten of instant poedertjes voor de grotere kinderen.
Geef bij de kleintjes altijd de voorkeur aan siroop, tenzij je te maken hebt met brakertjes of siroopspuwers. Ook wanneer het bewustzijn gestoord is, zoals na een epilepsie- aanval, is siroop uit den boze. Siroop kun je beter doseren volgens gewicht. Een deel van de zetpillen gaat sowieso verloren waardoor je hoge koorts mogelijks moeilijk kunt controleren.
De eerste keus dient altijd naar paracetamol te gaan (Perdolan, Dafalgan .), tenzij er een tegenindicatie bestaat. Hou je strikt aan de maximumdosering (maximaal 4 keer per 24 uur, volgens gewicht).
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Metagenics. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.