sport team kinderen

Slechte verliezer? Sportief gedrag aanleren doe je zo!

14/07/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

De eerste, de snelste, de grootste, de sterkste, de slimste… Voor kinderen is een wedstrijdelement heel motiverend. Tot ze verliezen natuurlijk. Sporten worden opgegeven, spelletjes gedumpt, vriendjes uitgesloten. Sportief gedrag (en verliezen) is een uitdaging om aan te leren, maar met deze tips lukt het misschien wel.

1) De juiste woorden

Om je sportief te kunnen gedragen, moet je natuurlijk wel weten wat dat is… en wat ‘juist’ is, wat volgens de regels is en wat eerlijk is. Praat daar ook over met je kind.

Is je kind nog te jong om dit te begrijpen, zorg er dan vooral voor dat je het in de praktijk benoemt: wat is eerlijk, wat niet en waarom.

2) Geef zelf het goede voorbeeld

Wie zich sportief gedraagt, zal dit gemakkelijker kunnen overbrengen op de kinderen. Dus feliciteer de tegenstander met de overwinning, zowel bij spelletjes als wedstrijden.

3) Aanvaard de emoties

Het is niet omdat je sportief bent, dat het geen pijn doet dat je verloren hebt natuurlijk. Die emoties mogen er zijn en mogen uitgesproken worden. Maar de pijn, de teleurstelling en de boosheid mogen niet worden uitgewerkt op de tegenstander en worden (liefst) omgezet in productieve energie.

Dat gezegd zijnde, niet alle emoties zijn terecht. Kinderen kunnen zich oneerlijk behandeld voelen of onrecht aangedaan zonder dat dit zo is. Probeer deze lijn te bewaken.

4) Valsspelen is nooit aanvaardbaar

Bijna alle kinderen komen wel eens in de verleiding om (een beetje) vals te spelen. Winnen is te leuk (en er gaat ook wel veel aandacht naar de winnaar). Maak duidelijk dat het nooit oké is, al van kleins af aan… maar dan moet je wel zien dat je het zelf ook nooit doet natuurlijk!

5) Neem de druk weg van het presteren (en dus falen)

Een van de redenen waarom kinderen niet goed tegen hun verlies kunnen, is dat ze denken dat winnaars alles hebben (en verliezers dus niets). Ze voelen er zich slecht door en kunnen ook denken dat je hen minder graag ziet als ze niet winnen.

6) Winnen is niet alles

Onthou dat sporten ook gewoon leuk mag (en moet!) zijn. Winnen is niet alles… Al blijft het een aangenaam en motiverend streven natuurlijk.

7) Prijs hen ook als ze elegante winnaars zijn

Als ze als winnaars oog blijven hebben voor de prestatie van de tegenstander en hen ook feliciteren, dan mag je hen daar terecht voor prijzen.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes