3319fi.jpg

Wat ik niet wist over kinderen, totdat ik ze zelf had

9/11/2020

Een bevriend koppel is in verwachting van een dochtertje. Ze hebben heel veel goeie voornemens. ‘Neen, bij ons komen er geen barbies binnen’. ‘Als ze weent? Ze gaat wel moeten luisteren!’ Mijn man en ik kijken elkaar dan eens aan. En denken hetzelfde. Ze hebben geen idee. Ze weten niet wat hen te wachten staat. Net zoals wij, zoveel jaren geleden.

Wat ik niet wist

Ik was net hetzelfde, zes jaar geleden. Vol goede voornemens. Ik ging het ongelofelijk strak aanpakken. Mijn kind zou niet krijsend over de grond rollen in de supermarkt, ben je gek? Mijn kind zou altijd beleefd ‘alsjeblieft’ en ‘dankuwel’ zeggen. Nagellak en andere rommel? Dat kwam niet binnen totdat ze 16 plus waren...  

Blijkt dat ik toch niet meteen in de gaten had wat dat inhield, kinderen krijgen.

Punt 1: je kind heeft een karakter. En dat heb je niet helemaal onder controle. Je kan je best doen, en dat doe je gewoon ook.

Punt 2: je bent moe. Je bent moe, en heel moe soms ook. En dat heeft wel zo zijn gevolgen, of je nu wilt of niet. Je laat het af en toe eens hangen. Je verliest je geduld. Je laat je opvoedkundige principes eens varen, voor de lieve vrede of gewoon je nachtrust.

Punt 3: Je kind gaat door verschillende fases. En bij die fases kunnen bijvoorbeeld horen: de terrible two’s, de terrible three’s, de verschrikkelijke vier … :-) Eigenlijk zijn dat allemaal supermooie fases (waar ik nu soms al met weemoed aan terugdenk), maar het is normaal dat er dan af en toe eens iets gebeurt dan nog niet helemaal ok is: je kind bijt een ander kind, je kind gooit zich op de grond, vlakbij kassa 4 ... En dan lijkt het misschien wel dat je niet goed bezig bent. Je bent dat gewoon wél, zelfs al denkt de file bij kassa 4 daar anders over!

Punt 4: Mama zijn, dat is een 24/24-job. En het is heel normaal dat je niet alle uren even goed rendement kan voorleggen.

En eigenlijk kan ik nog wel even doorgaan.

Bottom line? Als het niet allemaal volgens het boekje verloopt, of volgens je eigen verwachtingen, laat je dan niet uit je lood brengen. Je doet je best. En dat is wat telt!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes