Hoe behoud je de feestvreugde bij je kind aan die spannende feesttafel?
Vicky De Beule, diëtiste gespecialiseerd in moeilijk eetgedrag bij kinderen, geeft 5 concrete tips hoe je ervoor zorgt dat ook je kind kan genieten van het feest.
1. Start met een vertrouwde maaltijd, nog voor het feest
Geef je kind iets vertrouwds te eten voordat je naar het feest vertrekt of thuis gasten ontvangt. Zo start je kind met een gevulde maag en kan het makkelijker omgaan met nieuwe gerechten, want angstig én hongerig zijn geen goede combo.
Lukt het dan effectief niet aan de feestmaaltijd? Dan hoef jij je minder of geen zorgen te maken, want het buikje is al gevuld geweest, en dankzij een zoutje bij de apero of een dessertje achteraf, kan je kind er wel tegen.
2. Overleg met de gastheer of gastvrouw
Sta je niet zelf in voor het eten? Vraag van tevoren dan even wat er op het menu staat en kijk of er zeker "iets" tussen zit wat je kind lust en waarmee het desnoods zijn hele buikje kan vullen. Zo niet, neem dan een vertrouwde snack mee of doe een suggestie om zelf iets vertrouwd mee te brengen als aanvulling, zodat je kind altijd iets heeft wat hij of zij kan eten.
3. Creëer voldoende rustmomentjes
Zoek thuis of op locatie een rustig plekje waar je kind zich - als het nodig is - even kan terugtrekken. Neem een boekje, luisterverhaaltje, tekenpapier en kleurtjes of een rustig spelletje mee waarmee hij of zij zich in stilte kan bezighouden en even kan bijtanken. Even tot rust komen voor de maaltijd is op zich altijd een goed idee.
Het kan ook helpen om de lievelingsknuffel mee te nemen, want die kan een grote steun betekenen aan tafel. Of laat hen helpen met bijvoorbeeld het dekken van de tafel. Zo voelt je kind zich toch betrokken bij de maaltijd, ook als het niet lukt om te eten.
Is er een feest? Zorg dan zeker voor en/of na voor wat extra rust. Prop de dagen dus niet vol maar voorzien voldoende pauze- en bijtankmomentjes.
4. Houd vast aan een bekend ritueel of neem het mee op verplaatsing
Voorspelbaarheid en duidelijkheid vindt elk kind fijn. Zetten jullie thuis een "aan tafel gaan liedje op"? Doe dat dan ook op het feest. Mag je kindje altijd de servetjes uitdelen? Dan mag je kind dat nu ook doen. Een vast en vertrouwd ritueel versterken het gevoel van voorspelbaarheid en veiligheid.
5. Laat bemoeienissen los
Goedbedoelde opmerkingen van familieleden kunnen druk geven. Focus op wat jij weet dat werkt voor je kind. Heeft je kind even nood om op jouw schoot te zitten, maar zegt tante Jeanne al grappend dat het zich dan als "een baby`tje gedraagt"? Antwoord dan rustig dat jij dat ook super gezellig vindt en ze van jou mag blijven zitten.
Durft je kind niet proeven, maar meent nonkel Luk dat ze wel een klein hapje moet proeven? Zeg dan rustig dat je kind thuis ook niet moet proeven als het nog te spannend is, en dat dat dus nu ook niet moet. Je kind voelt zich hierdoor meer op zijn gemak en gesteund door jou en - geloof me of niet - zal zo sneller proeven dan bij de uitspraken van tante Jeanne of Nonkel Luk.
Feestdagen gaan tenslotte niet over wat en hoeveel je kind eet, maar om het samenzijn en genieten van alle gezelligheid. Met wat extra aandacht en begrip kunnen ook gevoelige(re) kinderen zich veilig en op hun gemak voelen, en dat is toch het mooiste cadeau!
Ben je nog op zoek naar lekkere recepten waar ouders én de kinderen fan van zijn? En wil je graag eens de kinderen (van peuter tot tiener) betrekken bij het koken? Neem dan het boek Wat koken we vanavond? bij de hand. Vicky De Beule schreef het inleidend hoofdstuk en ze deelt er handige tips. Op Instagram kan je trouwens dagelijks haar tips & tricks volgen.
Vicky De Beule is diëtiste en gespecialiseerd in moeilijk eetgedrag bij kinderen. In 2018 ontwikkelde ze het educatieve spel de Proeftoren om spelenderwijs te leren proeven. In 2021 verscheen haar boek “Ik lust dat niet” en in 2024 haar prentenboek "Kameleon lust geen kleur". Voor de boeken, uitgegeven door Lannoo, "Wat eten we vanavond?" en "Wat koken we vanavond?' schreef ze telkens een inleidend hoofdstuk en deelt ze tips doorheen de kookboeken. Op Instagram kan je dagelijks haar tips & tricks volgen en thuis positief aan de slag gaan. Bovenstaand artikel mag niet verspreid of gekopieerd worden zonder te verwijzen naar haar.