6952fi.jpg

DIY: Regenboogrijst

3/10/2022

De voorbije periode heb ik me wat verdiept in sensopathisch spelen. Wasda!? Senso betekent niet meer of minder dan zintuiglijk, en pathisch staat voor beleven. Een manier van spelen dus waarbij zintuiglijke beleving de bovenhand heeft. Sensopathisch spelmateriaal heeft in regel geen vaste vorm. Denk bijvoorbeeld aan zand, klei, water of verf. Dat kan je zelf vormgeven met potjes, schepjes of borstels. Sensopathisch spel stimuleert het creatief denken en de motorische ontwikkeling. Het is bovendien rustgevend en helpt je kind impulsen en gebeurtenissen een plaats geven.

Denk maar eens aan een lekker warm bad aan het einde van de dag om alle spanningen los te laten. Heerlijk toch? Ook dat is een ‘sensopathische activiteit’.

Als het om de zintuiglijke beleving gaat is er heel wat waar je op kan inspelen. Hoe iets voelt, ruikt, er uit ziet of zelfs proeft. Aan dat warme bad kan je bijvoorbeeld een geurolietje toevoegen. Dan spreek je zowel de tast- als reukzin aan.

Wat mij persoonlijk erg aantrekt in deze manier van spelen is de vrijheid in het verloop van het spel. Er is geen juist of fout, er is geen vooraf bepaald scenario. Het spel is puur en zo eenvoudig of complex als de fantasie van je kind.

Klaarzetten en loslaten. Mijn meisjes zijn vaak een namiddagje zoet met een sensopathische activiteit. Dat betekent dat ik minder moet ingrijpen en ook zelf eens rustig kan gaan zitten.

regenboogrijst

Wat heb je nodig voor regenboogrijst?

  • Rijst 1kg
  • Huishoudazijn
  • Ziplock zakjes
  • Kleurstof voor voedingsmiddelen (poedervorm kan je kopen bij Aveve)
  • Potjes of kommetjes/ kleur
  • Een grote bak of kom
  • Schepjes, lepels, …

Hoe ga je te werk?

Verdeel de droge rijst in ziplock zakjes. Wij maakten 7 kleuren dus verdeelden de rijst in 7 zakjes. Per zakje voeg je een half mespuntje poederkleurstof en 2 theelepels (10ml) huishoudazijn toe. Haal zoveel mogelijk lucht uit het zakje en sluit het af. Kneed het zakje totdat alle rijstkorreltjes de kleurstof hebben opgenomen. Als de kleur mooi verdeeld is kan je het zakje al even opendoen zodat er lucht aan de rijst komt en de rijst kan drogen. Werk zo al je kleuren af. Vervolgens kap je de inhoud van de zakjes in verschillende potjes of kommetjes zodat de rijst nog beter kan drogen. Na nog geen half uurtje was de rijst droog en gaf hij geen kleurstof meer af.

Nu begint de pret. Voorzie een plekje waar geknoeid mag worden. Wij speelden met de regenboogrijst aan de tuintafel, dan had ik na afloop enkel het terras te borstelen. Je kan de rijst aanbieden per kleur, of de kleuren mooi verdelen in een grote bak. Zet er kommetjes en schepjes bij.

Zo, dat is alles. Laat je kinderen lekker knoeien en rommelen en kijk waar hun creativiteit hen heen brengt.

regenboogrijst

Je kan de rijst die overblijft ook prima bewaren na afloop.

Ik heb even getwijfeld om mijn peutertje van 19 maanden mee te laten spelen. Aangezien alles eerst haar mond in gaat. Ook al zijn de ingrediënten voedselveilig, droge rijst leek me niet echt een fijne maaltijd. Ze heeft een paar korreltjes in haar mond gestoken, riep luidkeels ‘Eikebah’ en heeft ze weer uit haar mond gehaald. Onder begeleiding ging het prima. Ze heeft er niet meer opnieuw van geproefd.

 

Veel plezier!

 

Deze blog verscheen eerder op Porcupinemilestones.