Meisje speelt met LEGO DUPLO

Waarom zelfstandig spelen belangrijk is voor je kindje en hoe je daarbij kan helpen

11/12/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Samen met je kindje spelen, is plezant. Maar daar heb je natuurlijk niet de hele dag tijd voor. Moet je kindje zelfstandig en alleen kunnen spelen? Hoe lang? En vanaf welke leeftijd? En waarom is (zelfstandig) spelen zo belangrijk?

Natuurlijk moet je kleintje niet constant alleen spelen. Maar zelfstandig leren spelen, is een belangrijk al samenspel. Zo leren kinderen ontdekken, verschillende vaardigheden oefenen en zelf 'problemen’ oplossen.

Wil dat zeggen dat je je kind moet laten ploeteren als je ziet dat iets niet lukt? Uiteraard niet. Je kan zeker helpen bij wat je bengel nog niet (goed) kan, maar laat ook voldoende los.

Wanneer mag je verwachten dat een kind zelfstandig speelt?

Het ene kind speelt eerder en al makkelijker alleen dan het andere. Het karakter en de aanleg hebben daar zeker een rol in. Sommige kinderen kunnen zich lang focussen en toeleggen op iets, andere zijn dan weer sneller afgeleid.

Ook het feit of er broers en/of zussen zijn, kan een invloed hebben. Dan is samenspelen natuurlijk aantrekkelijker en makkelijker. Of misschien spendeerde je als ouder van in het begin veel tijd aan spelen met je kindje.

De leeftijd is ten slotte een belangrijke factor. Hoe ouder je kind, hoe meer je kan verwachten dat het zelfstandig speelt.

  • Een peuter zal ongeveer maximaal 15 minuten in z’n eentje kunnen vermaken. Dan zal het de aandacht (willen) verleggen naar iets anders.
  • Een kleuter kan al langer focussen. Reken zo’n 20 tot 30 minuten.
  • Vanaf 7 jaar zou je kind ongeveer 1 uur zelfstandig kunnen spelen. Dat zijn natuurlijk richtlijnen, geen wetten.

 

5 tips om je kind te helpen om zelfstandig te spelen

1. Zorg voor een uitdagend aanbod

Meisje speelt met LEGO DUPLO

Geef je kind gepast speelgoed dat geschikt is voor zijn of haar leeftijd. Het zal de fantasie prikkelen en ervoor zorgen dat je kindje makkelijk zelfstandig aan de slag kan, zonder jouw hulp.

Laat je kind daarnaast gerust eens experimenteren en exploreren met ander materiaal. Wat denk je van een zogenaamd ‘open aanbod’? Verzamel een paar alledaagse dingen en leg er dan LEGO DUPLO®-steentjes bij. Kijk wat je kapoen ermee doet.

Wissel regelmatig het speelgoed van je kind. Berg eens wat zaken weg en haal speelgoed dan na een tijdje weer boven. Zo blijft je kind uitgedaagd en geprikkeld.

Investeer in minder, maar wel in zinvol speelgoed. Speelgoed dat een kindje niet alleen plezier bezorgt, maar ook laat ontwikkelen – hoe meer vliegen je in 1 klap kan slaan, toch? – en helpt om belangrijke stappen te zetten. Want het is niet omdat je kindje klein is dat het nog geen enorme stappen kan zetten.

Maar dan vooral al spelend. LEGO DUPLO wil kinderen daarbij bijvoorbeeld helpen, met kleine stapjes voor een grootste start. Zodat ze al van jongs af aan, zonder het te hard te beseffen en vooral met tonnen plezier, kunnen bouwen aan cruciale eigenschappen en vaardigheden.

Dat doorzettingsvermogen bijvoorbeeld. Het kan starten met het proberen om de ene DUPLO® steen op de andere te klikken. Lukt het niet meteen? Niet erg, niet opgeven en gewoon opnieuw proberen. Je kan blijven spelen, dat is plezant.

Zo bouwt je kleintje aan een constructie, maar ook aan zelfexpressie én zelfvertrouwen. Want er bestaat geen foute manier om te spelen. Creëer je eigen wereld of verhaal, gebruik je fantasie en gebruik alle stenen en figuren zoals jij wil. En elke keer dat je kindje een oplossing vindt of iets nieuws bedenkt, krijgt zijn zelfvertrouwen een enorme boost.

2. Creëer overzicht

LEGO DUPLO meisje speelt met lenteset

Het lijkt misschien onbegonnen werk met een kind in huis, maar probeer ervoor te zorgen dat het speelgoed mooi opgeruimd is. Zo krijgt je kleintje niet te veel visuele prikkels tegelijk binnen.

Als er overzicht is, kan je kind makkelijker keuzes maken en zich zelfstandig bezig houden met het speelgoed. Hij of zij kan zich ook beter richten op die ene activiteit, want er ligt geen losliggend speelgoed dat voor afleiding zorgt.

Kies ook voor een speelplek waarbij je kind op een veilige en zelfstandige manier materialen kan nemen en dus je hulp niet nodig heeft.

3. Geef nieuwe opties

Meisje bouwt toren met DUPLO blokken

Is je kindje aan het spelen en merk je dat de verveling wat begint toe te slaan? Komt hij of zij bijvoorbeeld jou het speelgoed laten zien? Probeer het weer te prikkelen.

Zeg ‘Oh, wat een mooie auto! Kan die ook onder de tafel rijden? Of slalommen tussen de stoelpoten?’. Zo geef je een nieuwe uitdaging, waardoor je kindje verder kan spelen.

4. Voorspelbaarheid werkt

Ben je al de hele tijd bij je kind terwijl het aan het spelen is, maar moet je even naar een andere kamer? Zeg dan duidelijk wat je gaat doen, waar je heen gaat … Zo is je kind gerust.

5. Geef tijd

Zelfstandig leren spelen vraagt wat tijd. En oefening. Blijf zelf rustig en geef complimentjes bij wat goed gaat. Ook al is het maar enkele minuten. Het zal je kindje wel motiveren om het verder te blijven doen.

Weet dat de ene dag de andere niet is. Ook je kind kan moeilijkere dagen hebben, moe zijn ... En dan heeft het er veel meer nood aan dat jij dichtbij bent, ook bij het spelen.

 

Waarom spelen zo belangrijk is, ontdek je trouwens ook in onze podcast. Beluister hem hier

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met LEGO DUPLO. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes