5786fi.jpg

Kinderen zijn het agressiefst op hun drie jaar

21/04/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Misschien heb je het ook al gemerkt: de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar is best wel een heftige periode. Je ukje eist continu je aandacht op en aan die vermoeidheid lijkt geen einde te komen, net zoals aan die eindeloze wasmand. Maar er is iets wat alles nog pittiger maakt, want op die leeftijd zijn kindjes vaak op hun agressiefst. Heb je ook al eens gedacht: “Oei, mijn kind bijt, wat nu?” Geen paniek. Het is een fase!

Pats! Een mep in je gezicht. Die kwam aan. En je moet op je tanden bijten om geen mep terug te geven. Maar dat doe je niet. Voorbeeldfunctie, weet je wel. Voordat je het weet, heb je ook nog eens een stel tanden in je arm. Probeer dan maar je kalmte te bewaren!

Helaas is het typisch gedrag voor kleine kinderen. Op de leeftijd van 3,5 bereikt dit agressief gedrag zelfs een hoogtepunt. En dit voor zowel jongens als meisjes. Dat blijkt uit een Canadese studie rond gewelddadig gedrag aan de universiteit van Montreal, onder leiding van Richard Tremblay. Hiervoor onderzochten wetenschappers 2.223 kinderen tussen de 1,5 en de 13 jaar oud.

Piek op drieënhalf jaar

Tijdens het onderzoek werden ouders en leerkrachten bevraagd over het gedrag van deze kinderen. Daarnaast moesten de kinderen vanaf tien jaar ook zelf hun eigen gedrag inschatten. De resultaten bevestigden wat al bleek uit eerdere studies: agressief gedrag neemt toe vanaf de leeftijd van anderhalf jaar en bereikt een piek rond drieënhalf jaar, waarna de agressie stelstelmatig afneemt tot het een stabiel laag niveau bereikt rond de leeftijd van 13 jaar.

In de meeste gevallen neemt agressie volgens ouders in grote mate af tegen de leeftijd waarop kinderen naar de lagere school gaan, en volgens leerkrachten en de kinderen zelf blijft die daarna dalen.

Verhoogde agressie

Toch blijven een aantal kinderen atypisch vaak agressief gedrag vertonen tijdens hun lagereschooltijd en adolescentie. Dat wordt gelinkt aan een aantal negatieve gevolgen als adolescent en volwassene, zoals een verhoogd risico op gewelddadige criminele feiten, afhaken op school, alcohol- en drugsmisbruik, en sociaal onaangepast gedrag.

Enkele van de risicofactoren voor dat verhoogd agressief gedrag zijn armoede en een gebrek aan opleiding.

’t Is een fase

Hoe dan ook, in de meeste gevallen zal het gewoon een – oh zo vermoeiende – fase zijn, waarbij hun karaktertje wordt gevormd. Eentje waarbij er leven in de brouwerij is en je even op de tanden moet bijten, maar waarbij het vanzelf allemaal weer goed komt.

Dus: Keep calm and count the years.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes