5174fi.jpg

Vraag/antwoord: Hoe help ik mijn kind bij zijn angst om te leren zwemmen?

19/08/2022

Een mama heeft een vraag over haar zoontje. Hij volgt momenteel zwemlessen, maar heeft een schrik opgedaan toen hij eens kopje is ondergegaan. Daardoor durft hij de volgende stap niet te zetten om te zwemmen zonder plankje. Hoe kan ze hem best helpen om die angst te overwinnen?

Vraag gastmama Sofie

Ik heb een vraagje betreffende mijn zoontje en ik dacht dat jullie me misschien op het juiste spoor kunnen zetten. Mijn jongste zoon is 4,5 jaar en sinds een paar weken zijn we begonnen met zwemlessen. Wij gaan bij de zwemleraar die ook onze oudste zoon leerde zwemmen en die de lessen aanpast aan het temperament en kunnen van de kinderen. Bij de oudste zoon (ondertussen 7 jaar) was dit een lang maar zeer positief verhaal: Hij zwemt rond alsof hij nooit iets anders heeft gedaan en heeft veel zelfvertrouwen. Een zwemkampioen zit er niet in, maar dat is nooit ons doel geweest.

Maar terug naar de jongste zoon: de eerste zwemlessen gingen vlot en waren leuk. Zwemmen met een plankje gaat ondertussen zeer goed. Hij springt in het water, gaat kopje onder, hij vindt het allemaal super. Maar de volgende stap: de armen (dus zonder plankje) wil hij niet nemen. De eerste keer zonder plankje is hij onder gegaan en is hij heel hard geschrokken. Nu weigert hij gewoon nog te proberen. We weten en zien dat hij kan zwemmen zonder plankje (in een onbewaakt moment betrappen we hem erop dat hij het wel kan), maar hij vindt van niet. Het gaat zelfs zover dat hij zich vastklampt en weigert nog  te proberen. Hem vasthouden, in het ondiep gaan, niets lijkt te helpen. Hij wil niet. Niet met mama, niet met de zwemleraar. Ondertussen is er ook de stickerkaart en ga ik (mama) met hem zwemmen, maar hij wil niet en zegt dat hij bang is.

Mijn vraag is dus: mag ik hem verplichten om te zwemmen zonder plankje? Oh ja, zei ik al dat hij enorm koppig is? Iik heb mijn meerdere gevonden qua koppigheid... Ik ben ervan overtuigd dat hij het fysiek wel kan, maar dat hij ergens een schrik heeft opgedaan. Hij moet niet perfect kunnen zwemmen, hoeft geen brevet te halen, maar hij zit zo dicht bij ‘kunnen’ zwemmen, al die brevetten volgen wel als hij groter is.

Ik ben heel benieuwd naar jullie mening. Het is zeker niet de bedoeling mijn zoon te forceren. Ik ben dan de eerste om daar in te grijpen. Maar hoe help ik hem op een leuke manier over zijn angst heen? Ik ben heel benieuwd naar jullie mening!

groetjes,
Sofie – mama van twee superkindjes

Antwoord van onze expert Karen Thijs

Beste Sofie,
Wij, mama’s, willen allemaal dat onze kindjes leren zwemmen. Dat geeft ons een gerust gevoel en van daaruit begrijp ik helemaal dat je graag wil dat je zoontje leert zwemmen.   Als ik je verhaal lees, krijg ik de indruk dat je zoontje echt wel bang is.  Ik denk dat het goed is om hem niet te forceren.

Je zoontje lijkt bang geworden door die negatieve ervaring die hij heeft opgedaan.  Als kinderen ouder worden gaan ze steeds meer nadenken over de wereld om hen heen en worden ze zich bewust van eventuele gevaren.  Het zou kunnen dat je zoontje door zijn negatieve ervaring beseft dat hij onder water kan geraken en dat dit hem bang maakt  . Waarschijnlijk is het een samenloop van omstandigheden waardoor de angst is ontstaan.  Het temperament van je kind speelt hierin ook een rol, waardoor sommige kinderen een angst ontwikkelen als ze een negatieve ervaring meemaken en andere kinderen niet.

Hoe pak je dit aan?
Ik denk dat het belangrijk is dat hij niet gedwongen wordt om dingen te doen die hij echt niet durft. Neem zijn angst serieus, hem forceren zal alleen de angst vergroten.  Zet een stapje terug en begin opnieuw bij de dingen waar hij zich goed en gerust bij voelt.  Stimuleer hem om een volgend stapje te zetten in het zwemmen zonder plankje en om zijn angst te  overwinnen.  Laat je kind het tempo bepalen. Geef hem complimenten als hij het goed doet .  Probeer niet met boosheid te reageren als het niet direct lukt. Boosheid vergroot alleen de angst. Geduld is het sleutelwoord.

Maak duidelijke afspraken met je kind rond wat er gaat gebeuren, zo kan je zijn gevoel van veiligheid opnieuw verhogen.  Probeer met je zoontje te praten over zijn angst. Het is goed mogelijk dat hij zelf handvaten kan geven om zijn angst aan te pakken en samen een plan uit te stippelen.

Een kind dat angstig is in het water, heeft het nodig dat de ouders waken over het verloop van de zwemles en het kind beschermen tegen dwang of het forceren van dingen.
Want alleen met plezier in het zwemmen en de juiste aansporing kan een kind zijn angst overwinnen en het zwemmen op een goede manier onder de knie krijgen. Door in het begin wat extra tijd te steken in het overwinnen van de angst kan later een hoop tijd bespaard worden omdat het kind vertrouwt op het eigen kunnen.

Ik hoop dat je zoontje zich opnieuw veilig mag voelen in het water en jullie opnieuw samen kunnen genieten van een zwempartij.

Warme groet,

Karen

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes