4067fi.jpg

9 dingen die mama niet meer kan doen na 16 uur

9/08/2023

De zomervakantie zit er al voor drie kwart op en ik begin het een beetje te voelen… Ik doe echt elke dag mijn best om alles te geven, maar ik geef het eerlijk toe: het is soms moeilijk om mijn geduld te bewaren. Er sluipt ook stilaan anarchie in de hoofden van de kinders: ze lopen een beetje wilder rond dan anders, ze durven net een beetje meer (lees: ze steken iets meer uit dan anders) en roepen net iets, euh, luider (lees: ze zeuren net iets harder). Gevolg: in de tweede helft van de namiddag zijn er een aantal dingen die iets moeilijker gaan en die eigenlijk niet meer haalbaar zijn… 

1. Naar al hun vragen luisteren… en er ook een deftig antwoord op geven

‘Mama, mama, mama!!!’ I love them to bits, maar echt, die mondjes staan nooit stil. Het liefst in de auto als ik me moet concentreren op de weg (euh, sorry voor de andere weggebruikers als ik soms eens wat verstrooid rijd). Na vijf vragen haak ik dan ook af. Moeder werkt niet meer. ‘Mama, je bent niet echt aan het luisteren hé?’ ‘Nee, kind, dat is waar. Maar mama ziet jullie wel graag hoor.’  Waarop ze de volgende vraag stellen… 

2. Geen andere volwassene meer zien

Een dag kan lang zijn als je er alleen voor staat. Lang leve de babysit die eens een paar uurtjes komt spelen. Maar ik geef toe: als ik op een hele dag niet eens een kort babbeltje kan doen met een andere volwassene, dan kan ik mij toch wel een klein beetje eenzaam voelen. Dus: dank je wel madam van de Torfs om naar mijn verwarde uitleg te luisteren en te zeggen dat het bij jou ook zo is. ‘We zien dat hier wel meer en meer hoor, in augustus beginnen ze allemaal een beetje wild te worden…’ Dank u wel. 

3. Geen koffie meer hebben in huis

Ik weet wel: te veel koffie is niet gezond. Maar er zijn zoveel dingen niet gezond. Dus hey, vergeef me die vijfde tas koffie van de dag. Als ik rond 15 à 16 uur niet die laatste tas mag drinken of als ik tegen dan geen koffie meer vind in huis, kun je me afvoeren naar een of ander moederdagziekenhuis. 

4. Omgaan met de rommel in huis

Ik weet het ook wel: ik zou veel meer moeten chillaxen. Maar euh, trop is trop. Ik probeer echt waar niet te vaak op te ruimen op een dag. Maar na 16 uur kan ik er allemaal wat minder goed tegen. Dan zie ik de tuin en de living en hun kamers en dan weet ik: het is te veel. Vooral omdat ik precies niets anders doe dan opkuisen (ontbijt, middageten, avondeten, was en plas). Ze mogen natuurlijk nog wel spelen, zo’n erge moeder ben ik ook weer niet. Maar het liefst op 1 vierkanten meter. Als ze niet te veel bewegen. Nee nee, grapje. Maar het kan zijn dat ik op dit punt van de dag toch eens de televisie aanzet. Of hen eens op de Ipad laat spelen. Gewoon, om eens een halfuurtje rust (en orde) te hebben. Dus nee, we gaan dan niet meer met a) plasticine spelen of b) verven. 

5. Ruzies

Nee. Na 16 uur gaat dat niet meer. Echt waar, jullie mamaatje wordt daar helemaal stiepel van. Vooral omdat het meestal om ongelooflijk onnozele dingen gaat zoals daar zijn: ‘Ze mag niet meer kijken naar mij!!’ en ‘Ze heeft gekeee-eeken! (al huilend)’. Dan. Flipt. De. Mama. Mama is niet meer thuis, sorry. 

6. Drama

Beetje in dezelfde lijn als het vorige. We moeten toch nog een beetje perspectief behouden in het leven en geen drama maken over werkelijk élk ding dat niet is zoals zij het willen… Echt… 

7. Een uitvoerige maaltijd klaarmaken

Mijn tactiek: een bordje klaarmaken per kind waarop alles ligt. En niet te veel meer op tafel zetten. Warm eten doen we dan ook het liefst ’s middags, dan heb ik nog de energie om patatjes te schillen. Maar na 16 uur? Nee, sorrietjes.

8. Beseffen dat je de volgende dag een deadline hebt

Er was ooit een tijd waarop ik het allemaal wat meer onder controle leek te hebben. Waarop ik het woord deadline nog maar moest uitspreken of het was al gedaan… Maar nu denk ik eerder: ‘Oesje! Moet ik dat nog doen??? Help!’ Ik weet het, ik moet beter timemanagen en zo van die dingen… Maar ik ben echt een ongelooflijke uitsteller geworden. En toch, ’s avonds nog iets doen voor het werk, nadat ik mijn kleine varkentjes eindelijk in bed heb gekregen? Nee, dat lukt me niet meer… Achterover vallen in de zetel dan weer verbazingwekkend goed, dat wel. Met één of ander glas rosé. En met één of andere romantische komedie op de televisie.

9. Begrip opbrengen voor als de partner thuiskomt en zucht dat hij een beetje moe is

Ik snap het wel hoor, echt... Maar toch... Het gaat er niet meer in dan...