Niet wenen, mama: aftellen naar de eerste schooldag met je instapper + DOWNLOAD de aftelkalender
Zal je kleine meid of jongen niet verloren lopen tussen zoveel nieuwe gezichten? Kan dat piepje een hele dag school aan? En euh … kan jij dat aan?
Voorbereiding
Voorbereiding is alles. Of toch al een groot deel. Jep, dat weet jij wel. Want hé, huilen ga je niet doen. Niet.
- Heel wat scholen organiseren een op het einde van de vakantie een ‘kijkdag’. Zet die maar in je agenda! Zo kan je vooraf een kijkje gaan nemen in de toekomstige klas van je kindje. En heb je de mogelijkheid om de kleuterjuf of -meester te ontmoeten.
- Praat vooraf met je kleuter over het klasje en wat er zal gebeuren – maar laat niet elk gesprek daarover gaan natuurlijk. Er bestaan leuke prentenboeken rond 'naar school gaan'. Ideaal als verhaaltje voor het slapengaan in die laatste dagen van augustus.
- Zeg je kleuter dat je hem of haar afzet, maar altijd terugkomt aan het einde van de dag. Dat is erg belangrijk voor zo’n kleintje.
- Ga samen op zoek naar een leuke boekentas. Een zelfgekozen exemplaar is altijd zoveel leuker en stoerder. Zorg er wel voor dat je een beetje stuurt … in richting van een handige boekentas. Niet te klein, niet te groot én met een gemakkelijke sluiting. Gespen, veel ritsen, knoopjes … zijn moeilijk voor kleuters.
- Laat je kleuter gerust wat 'oefenen' thuis met die nieuwe boekentas. Zo ben je zeker dat hij of zij zijn eigen tasje herkent op school.
Wat stop je in de boekentas?
Het perfecte boekentasje? Da’s deel van je geen-tranen-plan! Want een instapper met een leuk en goedgevuld boekentasje gaat per definitie makkelijker door de schoolpoort. Nee?
- Maak de boekentas samen met je kind. Zo weet je kleuter goed wat hij of zij allemaal meeheeft naar school. Vergeet zeker niet om alle spulletjes te voorzien van een naam. En een tof en herkenbaar accessoire hier en daar kan soms ook wonderen doen.
- Stop de brooddoos vol lekkere, gezonde dingen. En voorzie ze zeker van een naamlabel – zo moet je niet elke week een nieuw exemplaar voorzien ;-).
- Zorg voor een drinkfles met water, maar wel eentje waarmee je kindje al vertrouwd is. En die het zelf makkelijk kan open en toe doen. Vergeet opnieuw niet te labelen.
- Elke school heeft zijn eigen gewoontes in verband met tussendoortjes. Informeer er even naar, al is de kans zeer groot dat de school je daarover al de nodig info bezorgt. Fruit snijd je het best in hapklare stukjes. Da’s minder gesmos … hopelijk ;-). Is een koekje tijdens een van de speeltijden oké? Ga dan voor een droog en gezond koekje. Bambix berenkoekjes met honing zijn bijvoorbeeld ideaal.
- Een reserve-outfitje. Je kleuter is waarschijnlijk al zindelijk, maar een ongelukje is nooit uitgesloten. Zeker als er een beetje extra stess bij komt kijken. En dan is het altijd fijner en vertrouwd om eigen reserverkleren te mogen aantrekken.
Extra tips om de allereerste schooldag zo vlot mogelijk te laten verlopen? Kleuterjuf An heeft er een handvol.
D-day, 1 september
Alle voorbereidingen zijn getroffen. Dan rest je enkel nog de uitvoering, toch? Start de dag vol goesting. Een kindje dat makkelijk opstaat en zonder morren kleertjes aantrekt – dat loopt hier gesmeerd!
Een lekker en gezond ontbijtje vol vitamientjes voor die eerste dag op school staat klaar. Een kopje (groei)melk om nog wat extra vitaminen binnen te krijgen – kies er het liefst eentje zonder toegevoegde suikers, zoals die van Bambix – en een nieuwe ontdekkingsreis kan beginnen.
Je kindje is er klaar voor. Jij ook. En: Jij.zal.niet.huilen op 1 september. Echt. Je hebt het jezelf voorgenomen. Niemand brengt je van de wijs. Ook dat kleine ukje van je niet.
Je probeert al een week op voorhand het beeld voor de geest te halen, ter mentale voorbereiding. Je ziet je kindje dapper de speelplaats oversteken op die schoenmaat 23, het kleine boekentasje keurig rond dat ieniemienie lichaampje gesnoerd. Ooh zo schattig, denk je dan. Dat is ook wel zo, een beetje. Maar je wijkt af.
Dus. Korte pijn, zwaai zwaai. ‘Daa-aag kleine schat! Tot zo! Mama houdt van jou! En nog veel meer! Tot aan de maan! En dan weer terug!’ Nee, dat zou te lang zijn. ‘Da-aag! Tot straks!’
Zo zal dat ongetwijfeld gaan. Geen zakdoeken nodig hier. Alle andere kinderen zullen je glimlachend toekijken, vertederd door het geslaagde afscheid.
Of …
Vreemd. De weg die je in je hoofd al zo veel keer op voorhand had ingeoefend lijkt ineens een pak langer. Het begint al bij de auto: je wil nog snel een foto nemen van de twee zusjes die nu samen voor het eerst naar school gaan. Slik. Een krop in de keel. Haastig haal je adem, waardoor het weer een beetje zakt.
Je probeert je weer te concentreren, je steekt over. De speelplaats op, de massa in. Grote nicht en haar vriendinnen komen enthousiast toejuichen. Je voelt zachte schokjes aan je hand: het is zij die hem dichter naar haar wang toetrekt. ‘Mama. Mijn mama’, hoor je haar mompelen.
Je krijgt een knoop in je maag. Probeert de krop weer weg te slikken. Poortje door, kleuterspeelplaats op, de knoop wordt weer groter. ‘Stel je niet zo aan, mens’, denk je bij jezelf.
Rechtstreeks de kleuterklas in; dat mocht van de juf op de instapdag. Je neemt het rugzakje van de kleine schouders. Neeee! Niet mijn rugzak, mijn laatste houvast! Een andere instapper begint hartverscheurend te huilen. In je binnenste vervloek je dat kind, want je vreest dat zijn gehuil aanstekelijk zal werken.
Het kleine euvel lost zich op, we trekken samen naar een tafel met speelgoed in het midden van de klas. ‘Ho kijk daar, een boerderij!’ Je probeert het wat te rekken. Ziet andere instappers die flink aan het spelen zijn. Dat geeft je nieuwe moed. Je denkt: ‘Het gaat lukken.’
De bel gaat. Je probeert rationeel te zijn. Je hoort jezelf aan een 2,5 jaar oude peuter uitleggen dat die nu op school moet blijven, ’s middags moet eten bij de naschoolse onthaalmoeder en dan nadien nog een klein beetje naar school moet. ‘Mama komt je dan vanavond halen, na school.’ De ogen staan vol vragen. ‘Wat in the name is mijn moeder hier aan het zeggen?’
Je staat op. Kind hangt aan je been. En laat niet meer los. Je kijkt in paniek naar de vader, die al in de gang staat en een veilige afstand heeft weten te bewaren. ‘Het is tijd’, lees je in zijn ogen. ‘Nog eventjes’, denk je. Maar het is tijd. En je weet het. Je laat los.
En hoort anderhalve seconde later een kind hartverscheurend huilen. Het is jouw kind. En het roept jou. ‘Maa-maaaaaaaaa!’ Je haalt nog net de deur om in tranen uit te barsten. Met tuiten. Net als je kind. Het gaat wel over, denk je. En het gaat ook écht wel over. Ze worden, als alles goed gaat, groot. Wij worden, als alles goed gaat, oud. En ergens in het midden moeten we elkaar telkens een beetje meer loslaten.
Je weet nu al dat dat gepaard zal gaan met kilo’s snot, liters tranen en honderden knopen in de maag. Dat zit blijkbaar standaard in het ouderschapspakket. Of je nu wil of niet ...
Aftellen maar!
Heeft je instapper er zin in? Dan kunnen jullie die laatste vakantieweek beginnen aftellen naar de eerste schooldag met de aftelkalender van Bambix. Voor een kleuter die er wat tegenopkijkt, kan het aftellen soms ook helpen om het allemaal wat lichter te maken.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Bambix. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.