2843fi.jpg

10 tips om een kinderfeestje te overleven

26/01/2023

Afgelopen weekend was het zover: 12 meisjes tussen de 3 en 5 jaar waren uitgenodigd op het verjaardagsfeestje van Marthe die 5 jaar geworden was. Nee nee, niet in een binnenspeeltuin, maar thuis. Het was de allereerste keer dat we zoiets deden en we hebben er toch een aantal lessen uit getrokken.

Hoe overleef je een kinderfeestje?

 1. Wees voorbereid. Laat geen 12 kinderen vrij spel hebben, maar organiseer spelletjes en probeer iedereen te motiveren om mee te doen. Ik had een ‘verrassingsdoos’ gemaakt samen met Marthe en Anna. Bij ons was dat een schoendoos volgestopt met snoep en chocolade en ingepakt in verschillende laagjes papier. Tussen het inpakpapier zaten dan opdrachten of spelletjes die iedereen mocht uitvoeren.
   
 2. Sluit de deuren van de kamers waar de kinderen niet mogen komen (bijvoorbeeld slaapkamers, badkamer, bureau…). Je wil toch niet dat je een verstekeling in je bed vindt ’s avonds ;)?
   
 3. Het is oké als niet iedereen mee wil doen met een spelletje. Laat die kindjes dan gewoon van op de zijlijn meekijken of laat ze wat kleuren.
   
 4. Probeer in de mate van het mogelijke het feestje te laten doorgaan in één ruimte. Dat is dan ook direct de enige ruimte die moet opgeruimd worden :). Bovendien kun je al die kleine bengeltjes dan heel goed in de gaten houden.
   
 5. Leg bij aanvang van het feestje een paar regeltjes uit, in de zin van: ‘We maken geen ruzie.’, ‘We proberen mooi mee te spelen.’, ‘Als je iets wil zeggen, moet je je vinger opsteken.’. (Nu ik dit zo aan het neerpennen ben, klinkt het echt wel juffrouwachtig. Maar er zijn toch geen traantjes gevallen die namiddag, dus het helpt wel ;).)
   
 6. Zeg aan de kindjes waar het toilet is. Het voordeel van zo'n 5-jarige is dat die meestal ook al zelfstandig naar het toilet kan gaan, wat toch ook weer mooi meegenomen is.
   
 7. Las een moment in om alle cadeautjes open te maken. Het is echt ongelooflijk hoe kindjes gefascineerd zijn door de magie van pakjes.
   
 8. Voorzie een zakje of een cadeautje voor de kindjes om mee te nemen naar huis. Ik had een zakje voorzien met een ballon, jojo, koekjes en chocolaatjes (die uit de schoendoos kwamen) en cupcakes die ze zelf versierd hadden.
   
 9. Laat de jarige haar kamer tonen aan de vriendinnetjes of vriendjes. Marthe was zo trots dat ze iedereen haar Hello Kitty-donsdeken kon tonen.
   
 10. Als het weer het toelaat, laat die kindertjes even uit. Beter gezegd: laat ze even buiten spelen. Kwestie dat ze wat van hun energie kwijt geraken. Ook een goed idee is om hen buiten een pannenkoek te laten eten; zo vermijd je een plakboel in huis. Dat is wat ik een win-winsituatie noem.
   

Lees hier meer over een paar van de spelletjes die we gespeeld hebben.