Julie Van den Steen

Julie Van den Steen verliest ongeboren kindje en deelt pakkende getuigenis

23/11/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

1 op de 6 zwangerschappen eindigt in zwangerschapsverlies. Het overkwam ook presentatrice Julie Van den Steen. Op Instagram deelt ze openlijk haar getuigenis over het verlies van haar ongeboren kindje.

Julie Van den Steen ontdekte in de zomer van 2022 dat ze zwanger was. Onverwacht, maar ze wilde er helemaal voor gaan en was gelukkig. Spijtig genoeg verloor ze haar baby.

Traumatisch

Julie Van den Steen Instagram zwangerschapsverlies

Op haar Instagramaccount beschrijft ze hoe ze zich voelt. En waarom ze haar verhaal deelt.

“De zomer van 2022 ga ik nooit meer vergeten.

Ik was zwanger. De zwangerschap kwam onverwacht maar ik wou ervoor gaan en dat nieuws liefst zo snel mogelijk met iedereen delen want ik was echt heel gelukkig.

Tot ik dit hoorde van de dokter “Ik vrees dat ik slecht nieuws heb..”

De dag voor mijn NIP-test.

Ik was 12 weken ver.

Mijn wereld stond stil en ik voelde helemaal niets meer. Die zin klinkt nog élke dag door mijn hoofd.

Al mijn dromen en verwachtingen weg omdat er plots geen hartslag meer te horen was bij de echo.

En dat was behoorlijk traumatisch.

Dat is het nog altijd als ik heel eerlijk ben.

En daarom wil ik dit ook heel eerlijk delen. Vergis u niet, dit is écht heel moeilijk voor mij om te vertellen. Maar ik voel dat het moet. Omdat 1 op de 6 vrouwen dit meemaakt. Da’s echt heel veel.. Het zijn er waarschijnlijk nog veel meer. Maar dat zijn dus ook zoveel vrouwen die net zoals ik denken dat er iets mis is met hun lijf.

Maar soms lukt het gewoon niet. Er kan natuurlijk iets mis zijn, maar dat is vaak niet het geval. En dat vergeet je snel als je enkel de goeie verhalen ziet passeren op social media waar er 9 maanden later wél een kindje is. Of dat vergeet je snel omdat er zo’n taboe rond zwangerschapsverlies hangt. Uit schaamte of schuldgevoel wordt er amper nog over gepraat en vooral verwacht dat je er snel weer over bent. Maar “het mocht niet zo zijn” of “de natuur heeft dat zo beslist…” geven nu eenmaal geen troost op dat moment.

Ik had zelf heel veel aan de verhalen die ik kon vinden van andere vrouwen hierover. Vond dat bijzonder moedig, herkenbaar en eerlijk. Het gaf me in de donkere zomer van 2022 toch wat steun. En ik voel dat ik dat nu ook wil doen.

Dit is het moeilijkste dat ik fysiek & mentaal heb meegemaakt. Heb me nog nooit zo alleen gevoeld. Maar ik wil hier graag iets openbreken.

Dus als je dit leest en je weet hoe dit voelt: je bent niet alleen en er is niets mis met jou. Op welk vlak dan ook.

Ik ben 1 op 6.”

Schuldgevoelens en taboe rond zwangerschapsverlies doorbreken

Julie Van den Steen Instagram zwangerschapsverlies

In tweede post op Instagram deelt Julie Van den Steen een video waarin ze een gesprek heeft met een perinataal verliescoach. Ze vertelt ze dat ze vooral met schuldgevoelens worstelt. “Ik kreeg te horen dat er niks mis is met mij, maar ik kan alleen maar denken dat het wél zo is. Ik ga nooit een antwoord krijgen op al mijn vragen omdat ze niet kunnen verklaren wat er gebeurd is, en ik vind dat misschien nog het moeilijkste. Ik zoek het constant bij mezelf: heb ik toch iets verkeerd gedaan? Was het toch mijn schuld?”

Volgens de presentatrice rust er nog altijd een groot taboe op zwangerschapsverlies. Dat wil ze met haar bericht doorbreken. “Dus als je dit leest en je weet hoe dit voelt: je bent niet alleen en er is niets mis met jou. Op welk vlak dan ook.”

 

Julie Van den Steen: “Ik had zelf heel veel aan de verhalen die ik kon vinden van andere vrouwen hierover. Vond dat bijzonder moedig, herkenbaar en eerlijk.”

Ook de verhalen uit het boek ‘Mama's vertellen - Als het misgaat in je prille zwangerschap’ kunnen ouders helpen die het verlies van een zwangerschap meemaken. Verschillende mama’s delen (wens)mama's en -papa's hun verhaal. Ze vertellen over hun miskraam en de impact ervan, over hun verdriet en het verlies en hoe ze daarmee omgingen.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes