foto nemen van baby met gsm

Momfluencers kunnen negatieve invloed hebben op nieuwe mama’s

2/04/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Als je voor de eerste keer mama wordt, scroll je misschien beter niet té veel door sociale media feeds. Want een Amerikaans onderzoek onderzocht wat de content ‘momfluencers’ – mamabloggers – doet met mensen die hun content te zien krijgen. En dat effect is niet altijd positief.

Onderzoekers van de universiteit van Nebraska-Lincoln kwamen tot de vaststelling dat de glamoureuze en ‘picture perfect’ weergave van het moederschap door momfluencers ervoor kan zorgen dat angst en afgunst toenemen, vooral bij nieuwe moeders.

De onderzoekers onderzochten 464 nieuwe moeders. Hun doel was om vast te stellen of er eigenschappen waren die bepaalde moeders gevoeliger maken voor negatieve gevoelens die worden veroorzaakt door het zien van de inhoud van momfluencers.

"We hebben allemaal de neiging om te vergelijken, maar sommigen van ons zijn geneigd om dat meer te doen dan anderen," schreef hoofdonderzoeker Ciera Kirkpatrick. "Als we weten hoe die berichten moeders beïnvloeden en dat ze schadelijker zijn voor bepaalde mama’s, dan helpt ons dat, zeker op het vlak van strategische gezondheidscommunicatie of gezondheidsprofessionals."

Met andere woorden, weten wie kwetsbaarder is voor dat soort inhoud kan deskundigen, zoals hulpverleners en zorgpersoneel, helpen om sneller in te grijpen, nog voor er te veel negatieve gevolgen zijn.

Video's zijn beter

Een ander interessant resultaat van het onderzoek is dat het aantoonde dat de verschuiving van content naar reels en video's op TikTok beter geen slechte zaak is voor nieuwe mama’s. Net omdat het moeilijker is voor momfluencers om video's precies zo in scène te zetten en te bewerken als ze zelf willen.

"Ik denk dat het met een foto eenvoudiger was om precies vast te leggen wat je wil en al het andere weg te laten," zei Kirkpatrick. "Het is een beetje moeilijker om ervoor te zorgen dat alles perfect is in een video, en ik heb een grotere drang gezien om realistische portretten van het moederschap te laten zien toen ik dit soort berichten verzamelde voor het volgende onderzoek."

 

Bron: Mother.ly

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes