vrouw kijkt door raam

Onzichtbare ouders: ouders zijn er ook zonder kind

8/02/2023

Wanneer je geconfronteerd wordt met het immense verdriet van verlies tijdens de zwangerschap of bij stilgeboorte, overstijgt voelen bijna onvermijdelijk het rationele denken. Als een kaartenhuisje stort je in, want jij verloor zonet iemand aan wie je nog zoveel liefde te geven had. 

“Hoe moet het nu verder?” is de vraag die op je lippen brandt. In je omgeving blijft het stil. Partners, vrienden en familie … Ze hebben wél geleerd om blij voor je te zijn wanneer het goed loopt, maar hierop lijkt maar zeer zelden iemand te zijn voorzien. Want wat zeg je tegen iemand die zonet een kind verloor en voor dit immens verlies staat? 

Je prijst je gelukkig indien je wordt omringd met goede intenties, hoop en oppeppend optimisme. Maar is er ook ruimte voor kwetsbaarheid, stilstaan en rouwen? Te vaak wordt het verliezen van je kinderwens, zwangerschap of de geboorte van een vlinderkind letterlijk doodgezwegen. 

Wie een kind verliest, moet op zoek naar een nieuwe identiteit. Gaandeweg kunnen relaties met vrienden en familie oppervlakkig en onaangenaam dreigen te worden. Er lijkt iets te zijn geknakt omdat zij niet voelen wat jij nu voelt. We dansen eromheen in cirkeltjes, terwijl we er eigenlijk middenin staan. We kunnen dit verdriet niet wegduwen of camoufleren, we moeten er doorheen. 

Hoe kan ik waardig afscheid nemen van een miskraam? Is het oké om het glas te heffen op onze stilgeborene? En vooral … Mag ik me nog steeds ouder voelen, ook al heb ik nu geen kind? Dit soort ambivalente gevoelens en vragen zijn héél normaal.


Wat je ook voelt of doormaakt; het mag er zijn. Want ouders zijn er ook zonder kind. En ook al kan jouw omgeving nooit helemaal begrijpen wat je nu doormaakt, sta hen toe om je verdriet te helpen dragen – als dat goed voelt tenminste. Want wat je leest in de boekjes of in een blog als deze, is géén pasklaar stappenplan. 

Jou opleggen wat je nu moet doen, zou zelfs compleet zinloos zijn. Je gaat immers altijd op je eigen manier op zoek naar de moed om te vertellen over jouw verlies. En wanneer je die vindt, maak je jezelf zichtbaar. Je wacht niet eindeloos tot je je weer krachtig voelt, maar toont je authentiek en breekbaar zoals je nu bent. Enkel zo zal je stukje voor stukje weer gelijmd worden tot een nieuw geheel. 

 

Meer info vind je op Onverwacht