Tineke Jannis

Tineke Jannis

Ik ben Tineke Jannis, dertiger, mama, plusmama, vroedvrouw EN perinataal verliesconsulent. Samen met mijn partner, 3 kindjes en 3 pluskindjes woon ik net buiten het stadscentrum van Peer. Ik werk als vroedvrouw voor ‘Verwacht’ en als perinataal rouwbegeleider voor ‘Onverwacht’. Daarnaast werk ik deeltijds als thuisverpleegkundige. In de tijd die mij dan nog rest wil ik vooral ‘verbinden’, met de kindjes, met mijn partner of met vrienden. Ik geniet ervan om te lezen en natuurwandelingen te maken. Dan mag de hangmat zeker niet ontbreken, want ik vind het heerlijk om onverwacht een idyllisch plekje te spotten, de hangmat te installeren en daar dan een tijdje gewoon wat te onthaasten en te ‘zijn’. 

Als vroedvrouw heb ik 12 jaar praktijkervaring. Ik (h)erken hoe overweldigend het kan zijn om ouder te worden en hoeveel vragen daarbij komen kijken. Pasklare antwoorden zijn er vaak niet, maar ik ken de kneepjes van het vak en ga samen met ouders op (onder)zoek. Ik sta naast hen, om de ene na de andere stap, in hun juiste richting te zetten. Ik houd daarbij niet alleen rekening met wat ik zie en meet, maar ook met wat ik voel. Maar bovenal met wat ZIJ voelen. Ik help hen empoweren om op hun buikgevoel te leren vertrouwen. 

Als oprichter van ‘Onverwacht’ is het mijn missie om ondersteuning te bieden wanneer blijde verwachting plots omslaat in intens verdriet. Vanuit mijn ervaring als verloskundige, kon ik niet langer negeren dat er een belangrijk zorgstuk ontbreekt na zwangerschapsverlies, stilgeboorte of bij een onbeantwoorde kinderwens. De grote hulpkreet naar perinatale rouwverwerking en emotionele hulpverlening blijft te vaak onbeantwoord.

Na het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap of bij stilgeboorte, overstijgt voelen bijna onvermijdelijk het rationele denken. Als een kaartenhuisje stort je in, want jij verloor zonet iemand aan wie je nog zoveel liefde te geven had. Ongevraagd word je met leven en dood in één klap geconfronteerd. Plots verloopt alles nu pijnlijk anders dan verwacht. Dit maakt ingrijpende emoties bij je los die vaak te intens zijn om alleen te dragen.
Daarom wil ik er zijn.

Met zorg word je verwacht,

Tineke