vrouw tijdens bevalling

Petje af, helm op

20/03/2023

Een zeldzame keer wordt een kindje ‘met de helm op geboren’. Dit betekent dat de vliezen tijdens de arbeid en bevalling (deels) intact blijven. Vaak breken ze spontaan. Een bevalling kan beginnen met het breken van de vliezen. In de volksmond wordt dan gezegd dat ‘het water gebroken is’. Vaker breken ze tijdens de arbeid, als de weeën al op gang zijn. Ze kunnen ook kunstmatig gebroken worden, bv. om de weeën te stimuleren.

De vliezen hebben een aantal functies. Ze zorgen ervoor dat de baby omgeven blijft door vruchtwater. Dat is van essentieel belang. Het vruchtwater biedt bescherming tegen letsel van buitenaf. Het fungeert als een soort ‘stootkussen’. Daarnaast zorgt het ervoor dat de baby zich vrij kan bewegen en speelt het een rol bij de ontwikkeling van de longen. De vliezen beschermen ook tegen infecties. Tijdens de arbeid helpen ze om de baarmoedermond te ontsluiten door er druk op uit te oefenen. 

Ons tweede kindje, Miel, werd met de helm op geboren. Vroeger werd zo’n geboorte vaak in verband gebracht met bijzondere krachten. Een kindje dat op deze manier ter wereld kwam, werd ook wel een gelukskind of ziener genoemd. Een ding is zeker. Miel heeft de gave om anderen te ZIEN en gelukkig te maken door gewoon zichzelf te zijn. 

 

Deze blog verscheen eerder op Verwacht

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes