zwanger

‘Hands on’ jouw geboorteplan

16/02/2023

Bevallen is een natuurlijk proces. In het merendeel van de gevallen zijn hierbij geen medische interventies nodig. Toch doen de laatste cijfers van het SPE het tegendeel geloven. Zonde, want dit heeft ongetwijfeld een grote invloed op de manier waarop vrouwen hun bevalling ervaren. 

Een belangrijke, als niet DE BELANGRIJKSTE, taak van een vroedvrouw is correct informeren en op die manier ANGST reduceren. Daar ligt de sleutel. Voor zowel zwangere vrouwen als professionals. Wie het fysiologische proces van arbeid en bevalling begrijpt, hoeft niet bang te zijn. 

Samen met de vroedvrouw kan je tijdens de zwangerschap nadenken over wat jij belangrijk vindt en waar jij je comfortabel bij voelt. Wanneer moet ik naar het ziekenhuis gaan? Hoe kan ik op natuurlijke wijze de pijn verlichten? Wil ik een epidurale verdoving? Kan ik blijven bewegen tijdens de arbeid? Wat is het nut van in bad gaan? Wanneer is STAN-monitoring of een episiotomie nodig?

Maar ook als het niet gegaan is zoals verwacht of je bevallingservaring anders is dan gedacht, is er voor de vroedvrouw een rol weggelegd. Een vroedvrouw luistert actief naar jouw ervaringen, maakt ruimte voor de emoties daarrond, helpt begrijpen wat er gebeurd is en kan je op die manier helpen deze ervaring een plaats te geven. 

Ikzelf ben 3 keer ‘hands off’ onder water en thuis bevallen, zoals gedroomd. Ik prijs mezelf daarvoor gelukkig, want ik weet dat het ook anders kan. Ik ben mijn vroedvrouwenteam dankbaar voor hun goede begeleiding. Hun aanwezigheid, meer was er voor mij niet nodig. Ook de gynaecoloog verdient een pluim. Zij heeft ongedwongen haar bezorgdheden geuit, maar stond, zonder oordeel, open voor mijn wens. Voor MIJ was dit de manier. Wat wens jij? 

Naïef of niet? Ik wil blijven geloven dat vrouwen ZELF kunnen baren.

 

Meer info vind je op Verwacht
 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes