7377fi.jpg

3 veelgestelde vragen over vroeggeboorte

30/01/2023

Normaal gesproken duurt een zwangerschap 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Een geboorte is ‘à terme’ of ‘op tijd’ wanneer ze plaatsvindt tussen 37 en 42 zwangerschapsweken. We spreken van vroeggeboorte of prematuriteit wanneer de geboorte zich voordoet voor 37 volledige zwangerschapsweken. Vroeggeboorte doet veel vragen rijzen bij jonge ouders. In dit artikel beantwoord ik de drie meestvoorkomende vragen over vroeggeboorte.

1. Wat is longrijping?

Bij een dreigende vroeggeboorte wordt ‘longrijping’ overwogen. Met longrijping wordt bedoeld: het toedienen van corticosteroïden via een inspuiting bij de aanstaande mama om de foetus versneld klaar te stomen voor een onvermijdelijke vroeggeboorte. Een baby die prematuur geboren wordt, heeft niet de nodige tijd gekregen om ‘uit te rijpen’ tot een voldragen kind. Dat heeft zijn weerslag op bijna alle organen, maar vooral op de longen. Dankzij de longrijping zullen de premature longen minder ziek zijn en is de baby beter voorbereid op het leven buiten de baarmoeder.

Premature baby

2. Wanneer moet je naar de dienst intensieve zorgen?

Als de dokters verwachten dat de geboorte zal plaatsvinden vóór de zwangerschapsduur van 32 weken of als ze inschatten dat het kind een heel laag geboortegewicht zal hebben (minder dan 1500 gram) wordt de zwangere moeder bij voorkeur toevertrouwd aan een perinataal centrum waaraan een NICU verbonden is, zodat de meest ideale opvang van de baby verzekerd kan worden. Soms is de geboorte echter onstuitbaar of zijn er onverwacht toch problemen bij een voldragen geboorte. Dergelijke kinderen worden na de geboorte onder begeleiding van een gespecialiseerd team overgebracht naar een NICU. Ook de medische conditie van de zwangere moeder kan een opname op een intensieve eenheid (MIC) nodig maken.

3. Kan je op een natuurlijke manier bevallen van een premature baby?

Een premature geboorte sluit een natuurlijke bevalling niet uit. Toch kunnen artsen ervoor kiezen om een keizersnede te doen om zo de fragiele baby te beschermen voor de al te grote impact van een vaginale geboorte. Ook de gezondheid van de moeder kan een dringende keizersnede rechtvaardigen.

Mijn kind is te vroeg geboren

Meer lezen?

Een vroeggeboorte betekent het begin van een erg onzekere en zware periode voor zowel de ouders als de baby. Welke gevolgen heeft een vroeggeboorte voor de baby en hoe ontwikkelt hij zich buiten de anders zo veilige baarmoeder?

En wat komt er allemaal op je af als ouder van een te vroeggeboren baby? Niet alleen heb je je zwangerschap abrupt en veel te vroeg zien afbreken, je moet je baby van bij het begin loslaten en vertrouwen op de goede maar vaak overweldigende zorgen van de verplegers en dokters op de NICU (Neonatale Intensive Care Unit).

Hoe ga je het best om met je vaak nog erg fragiele baby en met al die verwarrende en vaak zware gevoelens?

'Mijn kind is te vroeg geboren' geeft in de herkenbare en troostende Mama Baas-stijl antwoord op al die vragen en onzekerheden. Het is een toegankelijke en wetenschappelijk onderbouwde gids, samengesteld door prof. dr. Christine Vanhole (UZ Leuven) en aangevuld met pakkende mamaverhalen.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes