mama en newborn

5 dingen je kan zeggen tegen iemand met een postpartum depressie

26/07/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Een baby’tje krijgen brengt heel wat emoties met zich mee – zowel positieve als negatieve. De ene mama is in de zevende hemel na de bevalling, terwijl de andere moeite heeft om te slapen en last heeft van onverwachte tranen of humeurschommelingen. Deze baby blues duren meestal gelukkig niet lang: na een paar weken zijn de hormonen weer meer in evenwicht en wordt alles terug normaal. Maar soms gaan die negatieve emoties niet zomaar weg. Soms blijven die emoties hangen en evolueren ze naar serieuze stemmingswisselingen. En dan is het prille moederschap niet gewoon een uitdaging, maar een nachtmerrie. 

Een postpartum depressie lijkt in het begin op de baby blues, maar blijft veel langer hangen dan die initiële twee weken. Een mama die aan een postpartum depressie lijdt kan zich geïsoleerd, overweldigd en wanhopig voelen. Het kan zijn dat ze zich terugtrekt van haar familie of haar vrienden, of misschien vindt ze het moeilijk om beslissingen te nemen of te genieten van dingen waar ze vroeger van genoot. 

Een depressie kan gepaard gaan met fysieke symptomen zoals misselijkheid, vermoeidheid en paniekaanvallen en het heeft een invloed op hoe de mama voor zichzelf en haar baby kan zorgen. 

Als een familielid of vriendin geconfronteerd wordt met een postpartum depressie, dan is het niet evident om te weten hoe je haar kan helpen. Als je iets wil zeggen, zorg er dan voor dat je praat vanuit liefde, begrip en steun en niet vanuit angst, verwarring of controle. 

Hier zijn enkele zinnetjes die je kan proberen – en een paar die je beter vermijdt. 

1. “Ik weet dat je veel doormaakt. Hoe kan ik je helpen?” 

Als je zelf nooit een postpartum depressie of iets dergelijks hebt doorgemaakt, dan weet je misschien niet goed hoe je contact kan opnemen. Het is verleidelijk om er gewoon een cliché uit te gooien, iets dat goedbedoeld en positief is maar dat eigenlijk hol klinkt. Dat zorgt er niet alleen voor dat de mama in kwestie zich niet gehoord en gezien voelt, het kan bovendien ook extra gevoelens van schuld of schaamte triggeren. 

Het is veel zinvoller om een open vraag te stellen en actief te luisteren naar het antwoord. Probeer niet te projecteren welke hulp jij zelf zou willen in deze situatie of wat je zou willen dat de persoon zou antwoorden. Probeer gewoon te luisteren, en stel daarna een plan van aanpak op om haar te helpen. En heel belangrijk: voer dat plan daarna ook uit. 

Wat je beter niet zegt: “Houd gewoon vol!” 

2. “Zou je ervoor openstaan om met een dokter te praten?” 

Een postpartum depressie is een aandoening waarvoor een diagnose gesteld kan worden en die medisch behandeld kan worden. Het is belangrijk dat een mama dat weet, omdat dat betekent dat ze professionele hulp kan krijgen. 

Probeer de mama in kwestie aan te moedigen om naar een dokter te gaan. Als ze daarvoor openstaat, kan je zelfs nog een stapje verder gaan en haar helpen om een afspraak vast te leggen, haar naar de dokter brengen of haar achteraf op een lunch trakteren. Een postpartum depressie maakt het moeilijk om hulp in te schakelen, dus als jij haar daarbij kan helpen kan je op die manier de last verlichten. 

Wat je beter niet zegt: “Een vriendin van me had een postpartum depressie en zij zei dat yoga / meditatie / een lijstje met dingen waar ze dankbaar voor is dat hebben opgelost voor haar!” 

3. “Dit is niet jouw fout.” 

Elke nieuwe mama kan een postpartum depressie krijgen. Dat kan gebeuren na de geboorte van elk kind, niet alleen na een eerste. Er zijn bepaalde factoren die het risico erop verhogen, zoals eerdere mentale aandoeningen, recente stressvolle ervaringen of moeilijkheden in de relatie. 

Iemand die lijdt aan een postpartum depressie heeft dat op geen enkele manier zelf veroorzaakt of het zelf gezocht. Als de mama in kwestie zich schuldig voelt, vertel haar dan dat het niet haar schuld is en herinner haar eraan dat ze niets verkeerd heeft gedaan. 

Wat je beter niet zegt: “Als je betere keuzes had gemaakt tijdens je zwangerschap, dan zou je dit probleem nu niet hebben.”

4. “Ik ben hier voor je, je bent belangrijk voor me.” 

Jammer genoeg kan je een mama niet garanderen dat het binnenkort beter met haar zal gaan. Je zou haar willen helpen, maar je kan haar niet zomaar een pleister geven voor haar pijn. Het is beter om écht te luisteren en om haar de ruimte te geven voor haar pijn. Door haar te beloven dat alles goed komt, zorg je alleen maar voor frustraties. Je kan haar er beter aan herinneren hoe waardevol ze is en dat jij er bent voor haar. 

Het prille moederschap kan eenzaam aanvoelen, en een postpartum depressie kan het isolement vergroten. Zorg ervoor dat ze weet dat ze niet alleen is. 

Wat je beter niet zegt: “Ik beloof je dat alles goedkomt!” 

5. “Ik laat morgenochtend opnieuw iets van me horen.” 

Iedereen heeft slechte dagen. En iemand die aan een postpartum depressie lijdt heeft er daar nogal veel van. Als je contact opneemt met iemand en je krijgt een kwade of negatieve reactie terug, is het misschien verleidelijk om niets meer van je te laten horen. Dat betekent echter niet dat ze je hulp, liefde en steun niet nodig heeft. Laat haar weten dat je op een specifiek moment opnieuw van je zal laten horen. Dat geeft jullie allebei de tijd om af te koelen, en het toont dat je het niet opgeeft. 

Wat je beter niet zegt: “Oké, ik zal je alleen laten.” 

 

Bron: Mother.ly