zwangere vrouw

5 tips voor een positieve bevallingservaring

22/10/2024

Laten we met het goede nieuws beginnen. De kans dat jij terugkijkt op een mooie bevallingservaring is groot: in België zijn tot 90% van de vrouwen tevreden met de zorg die ze kregen tijdens de bevalling. Anderzijds zien we dat 1/3 vrouwen vond dat de communicatie tijdens de bevalling met zorgverleners soms moeilijk verliep en dat ze niet genoeg betrokken waren bij de beslissingen die genomen werden. 

Elke bevalling is anders en bevallen is altijd een spannende en onvoorspelbare gebeurtenis; je hebt dus nooit helemaal in de hand hoe jouw ervaring zal zijn. Om de zorg tijdens de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen zijn er wel een aantal belangrijke tips:

1. Kies een zorgverlener bij wie je je goed bij voelt

Wanneer je die positieve zwangerschapstest in handen hebt, wil je wellicht zo snel mogelijk een afspraak maken bij de gynaecoloog of huisarts om jouw zwangerschap te bevestigen. Denk hierbij echter ook goed na door wie je je tijdens je zwangerschap wil laten opvolgen en waar (dit kan zowel in het ziekenhuis als in een kleinschalige praktijk). Kies voor een zorgverlener waar jij je goed bij voelt en bij wie je al je vragen en wensen kan bespreken. Ervaringen van andere koppels uit jouw omgeving kunnen hierbij zeker helpen. 

2. Continuïteit in zorg is belangrijk

Heb je de juiste zorgverlener gevonden? Probeer dan ook steeds bij dezelfde zorgverlener een afspraak te maken voor vervolgconsultaties. Soms moet je hiervoor wat schuiven in je agenda, maar het is zeker de moeite waard. Hierdoor hoef je niet steeds opnieuw heel je verhaal te doen en zal je ook een band kunnen opbouwen met je zorgverlener. 

3. Bespreek jouw voorkeuren en wensen

Bespreek voor de bevalling zeker wat jij belangrijk vindt met je zorgverleners. Wil je bijvoorbeeld graag tijdens jouw arbeid in bad of juist niet? Helpt warmte of een massage doorgaans om je te ontspannen? Ook tijdens de bevalling kan je gerust aangeven wat voor jou wel en niet aangenaam is.

Hou er wel rekening mee dat niets perfect te plannen valt: elke bevalling is anders, maar zo kan jouw zorgverlener wel in elk scenario trachten rekening te houden met jouw voorkeuren. 

4. Ga in gesprek bij vragen

Durf gerust vragen te stellen tijdens de arbeid of bevalling. Ging het allemaal plots heel snel en heb je achteraf nog vragen over de bevalling zelf? Vraag dan zeker voor een gesprek met de betrokken zorgverleners. Soms moet er plots ingegrepen worden tijdens de bevalling en dit kan zorgen voor veel vragen en onzekerheden. Zorgverleners zullen blij zijn om jou achteraf alsnog uit te leggen waarom bepaalde zaken nodig waren.  

5. Zorg stopt niet na de bevalling

Het belang van postnatale zorg (of zorg na de bevalling) wordt soms vergeten. Nochtans kan dit een heel verwarrende en vermoeiende periode zijn. Laat je dus zeker verder opvolgen, liefst door dezelfde zorgverleners. Dit stopt ook niet aan 6 weken, bij de vroedvrouw (in België) kan je tot een jaar na de geboorte terecht voor consultaties.

Anna Galle is vroedvrouw en onderzoeker, mama van drie kindjes en in blijde verwachtingen van haar vierde kindje. Zij doet al jaren onderzoek naar de kwaliteit van de zorg bij de bevalling. Wil je door jouw bevallingservaring te delen ook bijdragen aan betere zorg? Dit kan door deze 15 min durende vragenlijst hier in te vullen.