Een postpartum mamalijf in al haar glorie … en met misschien een paar kwaaltjes + WIN een pakket van Phytolastil
Een tijdje geleden riep fotografe en mama van drie Hayley Garnett op om postpartum mamalijven volop in de picture te zetten. En te vieren. Want dat lichaam heeft een ienieminnie mensje gemaakt hé, dat is niet niks!
Ook al zit je na de bevalling vaak nog met enkele postpartum ‘kwaaltjes’, denk vooral aan dat mooie, lieve mensje dat jij met je lijf op de wereld gezet hebt.
1. Striemen
Een van de zaken die een blijvende herinnering kunnen vormen aan je zwangerschaps: striemen. Of en wanneer je ze krijgt, valt helaas totaal niet te voorspellen. Ook als je tijdens een eerste zwangerschap vrij bleef van striemen, is dat geen garantie dat het bij een volgende zwangerschap net zo is.
Er doen een heleboel misverstanden en fabels over striemen de ronde, maar 1 ding is zeker: smeer en hydrateer zoveel mogelijk. Want ja, dat is de enige manier om striemen eventueel te voorkomen of achteraf te verminderen. Tijdens maar, ook na je zwangerschap.
Zonder behandeling is er geen kans dat striemen spontaan beter worden. Ze verdwijnen nooit volledig. De kleur kan wel verbleken, maar hun lengte en breedte behouden ze. Maar met de juiste behandeling, bijvoorbeeld Phytolastil Multi-corrigerend concentraat, zie je na enkele weken al dat de breedte, diepte en kleur van striemen verminderen.
2. Bekkeninstabiliteit
Heel wat vrouwen hebben na hun zwangerschap en bevalling last van hun bekken, meer bepaald bekkeninstabiliteit. Tijdens de zwangerschap is het bekken altijd een beetje instabiel, al geeft dat zeker niet altijd pijnklachten.
Hoe komt dat? Onder invloed van hormonen zijn de gewrichtsbanden (ligamenten) in staat om meer te ontspannen en te rekken. Ook de spieren en het bindweefsel worden soepeler. Dat is nodig om het geboortekanaal (de bekkenopening) tijdens de bevalling groter te maken, waardoor je baby er makkelijker door kan.
Wat kan je doen?
- Blijf in beweging. Inactiviteit maakt de klachten vaak veel erger. Je krijgt pijn door een disbalans van de verschillende bekkenspieren, sommigen zijn te hard gespannen en andere te zwak. Door niet meer te bewegen wordt dit onevenwicht groter. Samen met de kinesist kan je op zoek gaan welke beweging voor jou haalbaar zijn.
- Stretch de gespannen spiergroepen. Een kinesist kan je dit aanleren (voornamelijk om je adductoren, bekken- en bekkenbodemspieren te ontspannen). Naast stretchen kan je ook leren om de spieren op te spannen die het bekken stabieler kunnen houden.
- Bied passieve stabiliteit. Naast stretchen is het ook belangrijk dat de structuren van het bekken gebruik kunnen maken van passieve stabiliteit. Wat wil dat zeggen? De spieren en ligamenten mogen ook soms eens rusten tijdens je dagelijkse activiteiten. Hoe doe je dat? Simpel. Ga zoveel mogelijk met je benen open zitten op je stoel, in de zetel, in bed … Je kan enkele oefeningen doen bij pijn en om bekkenstabiliteit te voorkomen.
3. Gespannen spieren
Je lichaam droeg 9 maanden lang een kindje. En dan kwam een (zware) bevalling. Geen wonder dat zoiets een impact heeft op je lichaam en dus ook je spieren. Na een sportieve inspanning heb je al eens last van gespannen spieren. Na een topprestatie van 9 maanden is dat niet anders.
Bovendien heb je met dat kleine baby’tje heel wat nieuw op je bord. Je slaapt minder goed, je bent wat onzeker, hebt stress … Allemaal zaken die ook kunnen leiden tot gespannen spieren.
4. Incontinentie
Kersverse mama’s hebben al eens last van (licht) urineverlies. Lastig, maar zeker niet onoverkomelijk. Na de bevalling hebben mama’s vaak last van urineverlies wanneer de blaas en bekkenbodem extra druk te verduren krijgen, bijvoorbeeld bij hoesten, niezen, springen, lopen ...
Dat komt door de toenemende druk op de bekkenbodem door de groei van het kindje én door de enorme rekking van de bekkenbodem bij een vaginale bevalling (met de eventuele scheur of knip).
What to do?
Als je last hebt van urineverlies, kan je terecht bij een bekkenbodemtherapeut. Die kan de problematiek in kaart brengen. Je krijgt ook inzicht in de werking van de bekkenbodem en daarna volgt een onderzoek waarbij de kracht, uithouding en uitputbaarheid van de bekkenbodemspier wordt getest (via een inwendig onderzoek, zoals bij de gynaecoloog). Daarna kan je gerichte oefeningen doen om de spieren weer in topvorm te krijgen. Die oefen je het best ook regelmatig thuis.
5. Haarverlies
Tijdens je zwangerschap had je echt beeldig haar: vol, glanzend … prachtig! Euh, waar is dat naartoe eens je baby er is? En euh … waarom valt het nu ook nog eens met pakken uit? Heeeeelp!
Om te beginnen: je bent niet alleen en het is heel normaal dat je die eerste maanden na de bevalling haarverlies hebt. Ongeveer 90 % van alle nieuwe mama’s maakt dit mee. En het goede nieuws: de haaruitval is tijdelijk en omkeerbaar. Net zoals het feit dat de haren die wel blijven staan er dof, futloos en broos uitzien.
Bij de meeste vrouwen zal de normale haargroeicyclus binnen de zes maanden of tussen de zes en twaalf maanden na de bevalling hervatten. Maar je kan de natuur ook wat helpen met een kuur met ijzerrijke voeding of soms voedingssupplementen. Wees ook wat voorzichtiger met je haar. Kam het met zorg en niet te vaak. Vermijd de haardroger of stijltang.
WIN een pakket met gel tegen striemen
Smeren, smeren en nog eens smeren. Dat is de boodschap bij striemen. Wij mogen 3 pakketten weggeven met 3x Phytolastil preventieve gel tegen striemen en 1x Phytolastil Soluté corrigerend concentraat tegen striemen.
Vul vóór 24/10/2022 om 23u59 onderstaand wedstrijdformulier in en wie weet sleep jij zo’n pakket in de wacht!
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Laboratoires Lierac. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.