7792fi.jpg

Het leven zoals het is: postpartum lichaam

1/12/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Realistische beelden van een pasbevallen vrouw? Neen, dat zien we niet zo vaak verschijnen in de media. Zeker op sociale media is picture perfect nog te vaak de standaard. Tijd om echte zwangerschapslijven te tonen. Je hebt verdorie een mensje op de wereld gezet, mama. Da’s niet niks!

Misschien had jij na je bevalling moeite om je lichaam te bekijken? Misschien was het een proces om het beetje bij beetje weer te leren kennen of aanvaarden? Of misschien was je tevreden met wat het was/is. Hoe dan ook, dat is állemaal oké.

#postpartumunfiltered

Je postpartum lijf mag trouwens gezien worden. Dat vindt ook Kristy Kong, CEO van het Australische merk van menstruatieondergoed Modibodi. Enkele weken geleden lanceerde het merk samen met stockbeeldenbedrijf Getty Images een straffe campagne om het moederschap in al zijn échte facetten in de kijker te zetten. En tegelijk ouders uit te nodigen om op sociale media hun eigen foto’s te posten met de hashtag #postpartumunfiltered.

Het leven postpartum kan confronterend zijn. En intens. En vermoeiend … en ja, geweldig. Vaak is het dat nog eens allemaal tegelijk. Om al die gevoelens te reflecteren, heeft Getty nu een beeldbank met de juiste beelden die de werkelijkheid tonen. Onbewerkte foto’s van mama’s met hun pasgeboren baby’s in de eerste 12 weken na de bevalling. Foto’s die de emotionele en fysieke realiteit van het mama zijn weergeven, zonder filter.

Dat is dringend nodig. “De meeste postpartumfoto’s waren beelden van moeders die bang of gefrustreerd waren”, zegt Kristy Kong. “En aan de andere kant van het spectrum zag je dan stralende beroemdheden die net mama waren en nergens last van leken te hebben.”

Postpartum lichaam

Smeren en hydrateren

Een van die zaken waar mama’s al eens ‘last’ van hebben: striemen. Of je ze krijgt en wanneer valt helaas toaal niet te voorspellen. Ook als je tijdens een eerste zwangerschap vrij bleef van striemen, is dat geen garantie dat het bij een volgende zwangerschap net zo is.

Dus … zoveel mogelijk smeren en hydrateren. Want ja, dat is de enige manier om striemen eventueel te voorkomen of achteraf te verminderen. Tijdens maar, ook na je zwangerschap.

Zonder behandeling is er geen kans dat striemen spontaan beter worden. Ze verdwijnen nooit volledig. De kleur kan wel verbleken, maar hun lengte en breedte behouden ze. Maar met de juiste behandeling, bijvoorbeeld Phytolastil Multi-corrigerend concentraat,zie je na enkele weken al dat de breedte, diepte en kleur van striemen verminderen.

Postpartum lichaam

Elk lichaam is normaal

Modibodi wil vrouwen voorbereiden op hoe het echt zal zijn, benadrukt Kristy Chong. Want een postpartum lijf is meer dan al of niet striemen. Zelf heeft ze vier kinderen en dus heel wat ervaring.

Maar ook zij deelde eigenlijk alleen de ‘mooie’ beelden. “Intense gevoelens van geluk en grenzeloze liefde deelde ik wel. De moeilijke ervaringen als kersverse mama, zoals eenzame momenten, lekkende tepels, bloedingen, vermoeidheid en urineverlies, hield ik geheim.”

“Bij Modibodi willen we gesprekken over het lichaam en de gezondheid van vrouwen normaliseren. Of het nu gaat om menstruatie of incontinentie. Nu doen we hetzelfde voor het leven na de bevalling”, zegt ze.

Postpartum lichaam

En ook wij hebben maar 1 boodschap: hoe je lichaam er ook uitziet na de zwangerschap, je mag trots zijn op het wonder dat het heeft voortgebracht. Einde discussie ;-). Punt.

Dus als we ook een oproep mogen doen: al is het niet altijd even makkelijk, deel gerust je leven postpartum zoals het is! We’re all-in this together, mommy’s.

Postpartum

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Phytolastil. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.