newborn

5 redenen waarom baby’s geboren in september speciaal zijn

29/08/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Misschien ben je de dagen aan het aftellen tot je – eindelijk – bevalt. Of misschien heb je je kleintje ondertussen al in je armen. Hoe dan ook: september is een geweldige maand om een kleintje op de wereld te zetten. Of je kindje nu een maagd of een weegschaal wordt, hij of zij zal sowieso over heel wat persoonlijkheid beschikken. Dit zijn 5 redenen waarom baby’s geboren in september heel speciaal zijn:

1. Ze hebben een grotere kans om goed te zijn in sport

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in deze periode geboren worden, meer kans hebben om goed te presteren in sport. Kinderen die op het noordelijk halfrond geboren worden in de herfst hebben doorgaans namelijk een iets grotere bot- en spiermassa, volgens Dr. Gavin Sandercock van het Center for Sports and Exercise Sciende aan de Essex University. ‘Ze beginnen met meer spieren, worden eerder actief en beginnen vroeger te sporten. Het wordt een positieve cyclus.’ 

Een factor die hierbij een rol zou spelen, zou de vitamine D zijn die herfstbaby’s binnenkrijgen in de baarmoeder. 

2. Ze hebben minder kans op bipolaire stoornissen 

Volgens een onderzoek uit 2012 zou wie geboren is in september als volwassene minder kans hebben op een bipolaire stoornis. Ook hierbij zou de prenatale inname van vitamine D een bepalende factor spelen, maar onderzoekers zijn er nog niet achter waar die bescherming precies vandaan komt. Ze weten alleen dat baby’s die in september geboren zijn die beschermende factor hebben. 

3. Ze hebben een grotere kans om lang te leven

Misschien wordt hij/zij wel 100 jaar! Baby’s die geboren worden tussen september en november hebben namelijk meer kans om die mijlpaal te halen. 

4. Ze zijn gemiddeld tot groot bij de geboorte 

Uit onderzoek blijkt dat baby's die in de zomer geboren zijn, de grootste zijn. Wie later in september geboren wordt, is eerder gemiddeld qua grootte. De kleinste baby's worden dan weer geboren in de winter. 

5. Ze zijn in goed gezelschap 

Er zijn heel wat beroemde mensen die jarig zijn of waren in september, zoals Beyoncé (04/09), Freddie Mercury (05/09), P!nk (08/09), Michael Bublé (09/09), Roald Dahl (13/09), Lance Armstrong (18/09) Leonard Cohen (21/09), Stephen King (21/09), Bruce Springsteen (23/09) en Serena Williams (26/09). 

 

Bronnen: Mother.ly, Happiest baby