zwangerschapskwaaltje

Je zwangerschap: 21 weken zwanger

8/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Luister deze week naar de hartslag van je baby. Misschien vergeet je even de rugpijn door dat prachtig geluid...

Je baby bij 21 weken zwangerschap

bananen

Je baby is nu zo groot als een banaan en zijn hartslag wordt steeds luider. Enkele weken geleden had de dokter nog een speciaal apparaat nodig om de hartslag te kunnen horen. Ook wel een doptone apparaat genoemd. Dit is een apparaat dat ultrasone geluidsgolven uitzendt en waarbij de dokter gaat luisteren naar de terugkaatsing van deze golven op het hartje. 
 
Nu volstaat een eenvoudige stethoscoop. Ga vlug naar een apotheek en koop je er eentje. Zo kan jij en partner luisteren naar dat bonzende hartje van je baby.

Mama worden is... een full madness pass voor het leven (maar je krijgt wel een excuus om te shoppen)

Jij bij 21 weken zwangerschap

Het kan zijn dat rugpijn momenteel de bovenhand neemt. Vooral de onderrug kan pijnlijk aanvoelen. Een voetsteuntje gebruiken als je zit of een lekker warm bad nemen, kan wonderen doen. Als je rugpijn echt niet weggaat, neem dan contact op met je dokter of vroedvrouw.

Je zwangerschap is eigenlijk een vorm van natuurlijke doping. Het toegenomen bloedvolume en hartdebiet zorgen ervoor dat er meer zuurstof naar de spieren wordt gebracht. Het hormoon relaxine zorgt voor soepelere gewrichten. En de toegenomen hoeveelheden oestrogenen en progesteron lijken wat op natuurlijke doping. Het zou dus heel goed kunnen dat een zwangerschap je fysieke prestaties zelfs verbetert!
 
Seks tijdens de zwangerschap... Wat vindt je partner van die buik? Elke man is natuurlijk anders, maar doorgaans moeten veel mannen ook wennen aan de zwangerschap. Sommigen zijn in het begin bang dat ze iets verkeerds kunnen doen (ook al weten ze dat het eigenlijk geen kwaad kan), anderen hebben gewoon zelf minder zin in seks omdat ze je minder als vrouw en meer als mama zien. Het idee dat daar ergens een baby in de buurt is, kan ook voor minder zin zorgen. Praat erover met elkaar, om onnodige frustraties te vermijden.

Lees meer over je zwangerschap in week 22.

banner podcast
banner app

Boek in de kijker

De gezonde mama gids

De gezonde mama gids

Een haalbare en gezonde levensstijl voor heel het gezin

  • Een fris boek met persoonlijke tips, eerlijke verhalen en informatie van experts.
  • Maak jouw levensstijl zo gezond mogelijk. 

€21.99
Hardcover 
176 pg

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes