1. FEIT: striemen kan je niet voorspellen
Het lastige aan striemen is dat ze meestal erg plots opduiken. Geen waarschuwing, maar eerder ‘hop, hier zijn we dan’. Wat je wel kan doen is zo veel mogelijk preventief te werk gaan en vooral tijdens je zwangerschap goed smeren.
Heb je bij een eerdere zwangerschap geen striemen gehad? Dan is het niet zeker dat je bij een volgende baby weer vrij bent van striemen. Je kan er toch nog krijgen. Het is een beetje zoals met hoogteziekte: niet te voorspellen.
2. FEIT: striemen komen door hormonale schommelingen
Voor alle duidelijkheid: striemen krijg je niet door het feit dat je huid uitrekt tijdens een zwangerschap. Striemen krijg je wél door hormonale schommelingen. Het uitrekken van de huid is enkel een factor die striemen in de hand werkt.
Opnieuw, zeg je striemen, dan zeg je smeren. Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap je huid rond je buik zo gehydrateerd en soepel mogelijk te houden. Het is de enige manier om striemen te verminderen of te voorkomen.
Daarvoor is de Essential care van Mustela een aanrader. Het is een multifunctionele verzorgingsmelk die je huid verstevigt en de elasticiteit bevordert. Een extra troef is dat ze gemaakt is van 99,8% ingrediënten van natuurlijke oorsprong en zonder toegevoegd parfum.
Tijdens een zwangerschap kan je huid gevoeliger reageren op invloeden van buitenaf. Ze kan trekkerig aanvoelen en soms zelf geïrriteerd geraken (en jeuken, aaarrrggghh!). De Essential care verzacht en helpt ook om het jeukende gevoel te verminderen.
Stop niet met smeren eens je bevallen bent. Want dan gaan de poppen – en daarmee bedoelen we dus je hormonen – opnieuw aan het dansen. Je hormonenspiegel en je lichaam zoeken weer een evenwicht. Daardoor kunnen striemen nog na de zwangerschap en bevalling tevoorschijn komen. Je huid kan dan ook een duwtje in de rug gebruiken om geleidelijk aan haar soepelheid en stevigheid terug te vinden.
Tip: breng de verzorgingsmelk ‘s ochtends en ‘s avonds aan op je lichaam, vanaf het prille begin van je zwangerschap. Masseer de betrokken zones (borsten, buik, heupen en dijen) met ronddraaiende bewegingen tot het product volledig is ingetrokken. Blijf smeren tot de terugkeer van je eerste maandstonden.
3. FEIT: striemen kan je behandelen, maar niet laten verdwijnen
Helaas, striemen verdwijnen nooit helemaal. En zonder behandeling is er ook geen kans dat ze spontaan beter worden. Opnieuw: blijven smeren, met de Essential care bijvoorbeeld.
Het goede nieuws is dat je met een juiste behandeling na enkele weken wel ziet dat de breedte, diepte en kleur van striemen verminderen. Na 56 dagen zagen de proefpersonen die de Essential care van Mustela gebruikten een vermindering van de roodheid, lengte en breedte van de striemen. Na 84 dagen gebruik was er een verbetering in de kleur van de striemen bij 95 % van de proefpersonen.
Hoe dan ook, strak of minder strak, met of zonder striemen, mager of rond: mama’s hoeven niet het idee te hebben dat hun lichaam een week na de bevalling weer helemaal in de plooi moet liggen en ze opnieuw strak in het pak moeten zitten.
4. FEIT: striemen hebben niets te maken met je gewicht
Als je bijkomt, krijg je niet per se striemen. Die hebben totaal niets te maken met je lichaamsbouw. Kortom, slank, volslank of wat volslanker: iedereen kan striemen krijgen. Jep, ook topmodellen of bekende sterren dus.
Neen, afvallen zorgt er niet voor dat striemen wegtrekken. Als je snel gewicht verliest, kunnen ze zelfs zichtbaarder worden. Je huid wordt namelijk minder strak. En bij een losse huid zijn tijgerstrepen sneller te zien. Te snel vermageren is geen goed idee, want dan kunnen je lichaam en huid niet wennen aan de nieuwe situatie.
5. FEIT: jonge leeftijd en vroege zwangerschap zijn risicofactoren voor striemen
Het klinkt misschien vreemd, maar je maakt meer kans op striemen op een jeugdige leeftijd en bij een vroege zwangerschap. Ongeveer 80 tot 90% van de vrouwen die zwanger worden tussen 16 en 18 jaar zal striemen krijgen.
Vrouwen die hun eerste kindje verwachten rond 35-40 jaar lopen minder risico. Maar in principe kan elke vrouw striemen krijgen.
6. FEIT: striemen zijn niet erfelijk
‘Mijn zus had striemen, dan ik zal er ook wel krijgen’ of ‘Mijn moeder had er, dus ik zal er zeker niet aan ontsnappen’ … Zulke beweringen zijn onzin. Striemen zijn niet erfelijk bepaald. Er zijn geen families ‘met’, ‘met meer’ of ‘zonder’ striemen.
7. FEIT: mannen kunnen ook striemen krijgen
Je zou denken dat striemen iets typisch vrouwelijk zijn. En vrouwen krijgen ze misschien sneller en vaker. Maar … mannen kunnen evengoed striemen ontwikkelen. Vooral als ze last hebben van (snelle) gewichtsschommelingen. Of als ze hun spieren op korte tijd veel trainen.