Nieuwe sectiodoek Imeldaziekenhuis

Zo kunnen mama’s die bevallen via keizersnede hun baby meteen zien en vasthouden

26/05/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Mama’s die bevallen via een keizersnede zien normaal niet wat er gebeurt en hoe hun kindje geboren wordt, aangezien ze achter een operatiedoek liggen. In het Imeldaziekenhuis in Bonheiden kunnen mama’s de bevalling sinds kort wél volgen bij een keizersnede. En dat dankzij doorzichtige doeken.

Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden pakt uit met een speciale nieuwigheid. Het ziekenhuis wil het geboorteproces voortdurend verbeteren voor ouders en baby's. Daarom investeert het in speciaal voor keizersnedes ontworpen operatiedoeken.

Dankzij die doeken kan er meteen contact zijn tussen een mama en haar baby, ook al gebeurt de keizersnede in een steriele omgeving. "We zijn verheugd om deze innovatieve aanpak te introduceren in ons ziekenhuis, waardoor we een meer moedergerichte benadering van keizersneden kunnen bieden”, zegt dr. Nele Roggen, gynaecoloog en een van de trekkers van het project.

“Het is belangrijk dat we op zo’n moment ouders zoveel mogelijk kunnen betrekken bij de geboorte. Uiteraard gaan we in ons ziekenhuis voor zoveel mogelijk natuurlijk bevallen. Als er om medische redenen toch een sectio moet plaatsvinden, helpt deze nieuwe operatiedoek om de betrokkenheid van de ouders te vergroten net zoals wij bij een natuurlijke bevalling moeders stimuleren om meteen hun baby vast te nemen en hun partner stimuleren om de navelstreng door te knippen.”

Het ziekenhuis wil de doorzichtige doeken tijdens zoveel mogelijk keizersnedes gebruiken. Al zal dat niet altijd mogelijk zijn, bijvoorbeeld bij een spoedkeizersnede.

Eigen kindje uit de buik halen

Nieuwe sectiodoek Imeldaziekenhuis

Tijdens een testperiode waren de reacties alvast heel positief. Gerty (30) was een van de vrouwen die het doek al konden uittesten. Ze deed dat bij haar tweede keizersnede. “Het was spannend om mijn eigen kindje uit mijn buik te halen. Hoe gek is dit eigenlijk?"

"Ik kan het gevoel niet beschrijven, maar het is gewoon fantastisch! Je armen onmiddellijk rond je kindje en haar dan zelf bij jou nemen is geweldig. Direct heel dichtbij mama. Dat is wat die kleintjes nodig hebben. Het verschil is echt wel groot met een gewone keizersnede. Je bent meer aanwezig en meer bezig tijdens de keizersnede. Ik zou het iedereen aanraden.”

Ook Sofie (32) kan vergelijken met haar eerste keizersnede en is enorm enthousiast. “Bij mijn eerste keizersnede, met een klassiek doek, was het wachten en ondergaan tot mijn dochter bij mij werd gelegd na de controle door de kinderarts."

"Bij de geboorte van mijn tweede dochter voelde ik mij veel meer betrokken van bij het begin, doordat ik haar al mee kon vastnemen terwijl ze nog niet volledig uit mijn buik was en zelf de navelstreng mocht doorknippen terwijl ze op mij lag. Een heel bijzondere ervaring waar ik heel positief op terugkijk.”

Investeren in nieuwe doeken

“We hebben eerst een proefperiode doorlopen. Daarna hebben we alles grondig geëvalueerd en besproken. Alles werd geïnspecteerd en gecontroleerd en op basis daarvan besloot ons ziekenhuis om te investeren in de nieuwe sectiodoeken. En daar zijn we heel erg blij mee.”

“We hebben onze bestelling geplaatst en kijken alvast uit om er verder mee aan de slag te gaan. We hopen om vanaf midden juni ouders een unieke, meer intieme ervaring aan te bieden met de nieuwe sectiodoek”, besluit dr. Nele Roggen.

 

Bron: imelda.be

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes