vrouw laat echo nemen

4 dingen om te (laten) checken als je zwanger wil worden

14/09/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Je wil graag een kindje. Je wil die bolle buik liever vandaag dan morgen. Wanneer je zwanger wordt, beslis je niet altijd zelf. Maar je kan wel op voorhand de beste voorbereidingen treffen om je lichaam klaar te maken voor een baby.

1. Gezond leven

De natuur heb je niet in de hand natuurlijk. Bij de ene lukt het meteen om zwanger te worden, de andere moet langer geduld oefenen. Er zijn wel een aantal algemene zaken die je kan doen om je kansen te verhogen. En die komen erop neer dat je zo gezond mogelijk leeft.

  • Groenten en fruit? Laat maar komen! Al die gezonde vitamines en mineralen heeft je lichaam nodig. En variatie, evenwicht en regelmaat in je eetpatroon zijn je leidraad.
  • Toxische stoffen? Niet goed! Dus stop met roken, vermijd alcohol zoveel mogelijk en neem zeker geen drugs. Vergeet niet dat je de eerste weken van je zwangerschap nog niet weet dat je zwanger bent.
  • Beweeg voldoende – een topexcuus om die trendy sportoutfits in huis te halen, zonder dat je partner er opmerkingen over kan maken. Graag gedaan hoor.
  • Vermijd zoveel mogelijk (aanhoudende) stress. Niet makkelijk in de huidige ratrace, we know… maar haal zoveel mogelijk stressfactoren uit je leven.
  • Let op je gewicht en probeer zoveel mogelijk op je streefgewicht te blijven.
  • Bescherm je tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

 

2. Neem foliumzuur

Foliumzuur is je trouwe bondgenoot eens je zwanger bent. Maar wist je dat je eigenlijk het best al start met foliumzuur vóór je zwanger bent? Met een dagelijks supplement van 0,4 milligram foliumzuur, zoals Folavit® 0,4 Start, ten minste 4 weken voor de bevruchting (bijvoorbeeld 4 weken voor je stopt met je contraceptie, vraag raad aan je arts). Zo leg je een goede voorraad aan voor tijdens je latere zwangerschap. Yes, hamster erop los!

Eens je zwanger bent, neem je het best dagelijks verder een supplement van 0,4 milligram foliumzuur tot minstens de twaalfde week van je zwangerschap of zo lang je dokter of apotheker aanraadt.

Uiteraard mag je nog altijd zo veel voeding eten die van nature rijk is aan foliumzuur, zoals bladgroenten, koolsoorten, volkorenproducten, kaas, eieren en citrusvruchten. Spijtig genoeg is het een nogal onstabiele vitamine die makkelijk wordt afgebroken als je eten kookt. Zelfs ben je een megagezonde en gevarieerde eter, toch vraagt je lichaam tijdens een zwangerschap om meer foliumzuur.

Wist je dat 1 op de 2 vrouwen (!) te laat start met foliumzuur? Juist, de helft. Maar een slimme meid neemt haar foliumzuur op tijd. Vraag raad aan je (huis)dokter, gynaecoloog of apotheker als je aan een kindje denkt. Meer weten over foliumzuur en waarom het zo belangrijk is als je zwanger wil worden en tijdens een zwangerschap? Check www.gezondezwangerschap.be voor tips en informatie.

 

3. Laat een vooronderzoek doen

Op voorhand naar de gynaecoloog gaan om een aantal zaken te laten checken, is een goed idee. Wat kijkt een gynaecoloog zoal na tijdens een vooronderzoek?

  • Je gewicht, bloeddruk en algemene conditie. Dat is nodig om tijdens en na de zwangerschap een vergelijking te kunnen maken.
  • Je vaccinatiestatus. Ben je bijvoorbeeld niet beschermd tegen rodehond (rubulla), dan word je het best gevaccineerd. Het lijkt een banale kinderziekte, maar als je het oploopt tijdens de eerste 4 maanden van je zwangerschap, kan het leiden tot afwijkingen bij je kindje.
  • Of je immuun bent voor toxoplasmose. Is dat niet zo, dan kan je wel enkele eenvoudige maatregelen nemen om de infectieziekte niet op te lopen. En hetzelfde geldt voor CMV (cytomegalovirus).

 

4. Wanneer ben je vruchtbaar?

Weet je wanneer je precies vruchtbaar bent? Om zwanger te worden, heb je natuurlijk dat ene eitje nodig. Wanneer vindt je eisprong precies plaats? Heb je een regelmatige menstruele cyclus – gemiddeld duurt die 28 dagen? Dan is er weinig twijfel: de eisprong vindt plaats 12 tot 16 dagenvoor de eerste dag van je volgende maandstonden.

Maar als je een onregelmatig(ere) cyclus hebt, is het soms moeilijk om het zo precies te zeggen. Een handig hulpmiddel om te checken wanneer je vruchtbaar bent? Onze ovulatietool!

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Kela Pharma. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.