vrouw

Het verlangen van een midlife moeder naar … nog een baby

21/12/2022

Je bent 40 something (misschien zelfs 50), en moeder van één of meerdere kinderen. Mooi toch! Je hebt een leuk, compleet gezin en sociaal en professioneel heb je het ook helemaal voor mekaar. Het ontbreekt jou dus aan niks. Tenminste, dat is hoe de buitenwereld het ziet. Maar diep van binnen voel jij het anders. Want daar is jouw stil maar diep verlangen naar … nog een kindje.  En laat opnieuw zwanger worden nu net niet meer zo evident zijn. Iets met leeftijd en vruchtbaarheid.

Verlangen

Over de emoties rond ‘secundaire subfertiliteit’ - als een volgende kind krijgen moeilijk lukt - hangt sowieso vaak een sfeertje van onbegrip. Want -  daar is de mening van de buitenwereld weer - je hébt toch al een kind/ kinderen. Wees daar dan gewoon blij en dankbaar om! En al helemaal als je al 40 something (of 50) bent. Waarom zou je er nu nog opnieuw aan beginnen, is het niet goed zo dan? Vruchtbaarheidsbehandelingen aangaan, dat hoéft nu toch zeker niet meer.

En toch leeft dit verlangen wel degelijk bij heel wat midlife moeders.  Denk bijvoorbeeld maar aan volgende scenario’s:

 • Je hebt altijd een druk professioneel leven én een iéts te rooskleurig beeld van de vrouwelijke vruchtbaarheid gehad (hoezo, kon je niet gewoon makkelijk een kind krijgen tot een heel stuk in de veertig?). Dus stelde je een volgende kind nog ‘even’ uit. Maar met een ontploffende biologische klok ontstaat ook dat overtuigde gevoel: ik wil zo graag nog een kind erbij én het wordt moeilijk.
 • Je hebt spijt van hoe je het moederschap hebt beleefd. Het was alsof je het er altijd maar even bijnam in je drukke leven.  Je wil het graag nog eens herbeleven. Rustiger en bewuster deze keer.
 • Je partner wilde echt niet nog een kind erbij. Je offerde je kinderwens dan maar op voor je relatie, je gezin. Maar nu slaat het besef in als een bom: het is nu of nooit. Wil je je eigen verlangen wel voor eeuwig opofferen? 
 • Je hebt al een kind/ kinderen uit een vorige relatie. Nu is er een nieuwe partner in je leven, met wie opnieuw een kinderwens is ontstaan. Een kindje van jullie beiden samen zou zo mooi zijn. 
 • Je hebt ooit ook een kindje verloren bij een zwangerschapsverlies of zwangerschapsafbreking. Alhoewel het al een tijdje geleden is,  zindert het onderhuids nog altijd na. Je kan het rationeel niet goed plaatsen, maar iets in jou fluistert: het verhaal is niet af. 
 • Je hebt veel later dan gedacht pas een eerste kind gekregen. Er is al een medisch fertiliteitstraject aan voorafgegaan. Ja, je bent al heel dankbaar voor dit kind en je hebt er een tijd lang over getwijfeld, maar je wil nu toch een volgende kinderwens niet langer onderdrukken. 

Dit verlangen naar nog een kindje lijkt voor velen misschien niet meer te passen binnen  de levensfase midlife (“te laat”). Maar eigenlijk kan het net onderdeel zijn van het ruimere emotionele proces dat zich afspeelt in deze kantelfase van je leven.

Misschien herken jij het ook als je in die levensfase zit. Je wordt alsmaar gevoeliger voor de dimensie ‘tijd’.  Je leven, je tijd is eindig. En dus kostbaar en optimaal in te vullen, volgens jouw  éigen verlangens en waarden.

Je gaat  terugblikken op je leven tot dusver en vooruitblikken naar het leven dat nog voor je ligt. Hoe wil je het écht? Misschien heb je in je leven al heel wat offers gebracht, veel gegeven (voor je carrière/  je partner/ je kind(eren)…). En voel je nu: tijd voor mijn verlangens, tijd om te ontvangen. Misschien heb je altijd veel verantwoordelijkheid opgenomen voor anderen. En voel je nu: tijd om verantwoordelijkheid op te nemen voor mezelf.  Net dat spanningsveld,  die transformatie  kan een nieuwe kinderwens triggeren. Alleen strookt dat niet met de harde, biologische realiteit: je vruchtbaarheid is intussen serieus afgenomen.

Twijfel

Natuurlijk gaat dat verlangen dan ook gepaard met heel wat twijfels en angsten. 

 • Heb je dit nog te willen, is het niet héél egoïstisch? 
 • Wat zoek je eigenlijk echt in deze kinderwens en is dat wel ok? 
 • Hoe zit dat medisch? Welke opties zijn er nog?  Welke medische risico’s spelen voor het kind en jou?
 • Hoe ver wil je gaan om die kinderwens te vervullen? Wil je bijvoorbeeld de stap zetten naar donoreicellen als het niet meer lukt met mijn eigen eicellen? 
 • Welke commentaren gaat je omgeving geven op deze keuze, die niet mainstream is? Kan je dat dragen?
 • Past een baby wel in je leven - privé én professioneel - zoals het intussen is? 
 • Heeft je (eventuele) partner wel in dezelfde mate dit verlangen?

Verlangens versus twijfels

Je kan helemaal vastlopen in je beslissingsproces hierover.

Het ene moment denk je: “Ja, ik wil er echt voor gaan!”. Het volgende moment slaat de paniek weer compleet toe: “Néé, waar zit mijn verstand?” Het is als een slinger die van het ene uiterste naar het andere uiterste punt zwiept.  Heen en weer. Dat kost bakken energie en … tijd.

Hier ontstaat een moeilijk, maar oh zo belangrijke uitdaging. Enerzijds: niet al te veel kostbare tijd meer verliezen want die heb je niet meer bij je kinderwens. Anderzijds: de slingerbeweging ruimte geven, om doordacht en doorvoeld een knoop door te hakken in dit dilemma. Want het is complex - zeker als er bijvoorbeeld eiceldonatie aan te pas komt - en levensbepalend. Niet alleen voor jou, maar ook voor je toekomstige kindje, je andere kinderen, je relatie, jullie gezin. 

Is deze struggle herkenbaar voor jou of voor iemand in je omgeving? Meer info lees je hier.

Viki Peeters is kinderwenscoach. Ze loopt met 40+ vrouwen mee in hun beslissings- en vervolgproces over eicel- en/of spermadonatie ...  
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes