6938fi.jpg

Hoe maak je de keuzes bij jouw moederschapswens die voor jou het best aanvoelen?

8/09/2020

Ben je 35+, misschien 40+? Of (en) heb je geen partner maar wel een moederschapswens? Of (en) deelt jouw partner jouw moederschapswens niet? Of (en) heb je te horen gekregen dat een vervroegde menopauze op de loer ligt? Of… En wil je nog  graag (opnieuw) mama worden, misschien ben je daar 200% van overtuigd of misschien is er net nog altijd wat twijfel? Dan voel je ze waarschijnlijk mega hard tikken: je biologische klok! De klok die je vertelt: h-a-l-l-o!, het is nu zo ongeveer wel 5 voor 12 hoor,  it’s now or never, tijd voor keuzes en actie! Maar net dat laatste lijkt niet altijd zo evident als het lijkt.

De weg naar het moederschap loopt niet altijd over rozen. Je leven liep anders dan gepland. Relationeel of professioneel / financieel liep het niet zoals verwacht.  Of er kwamen medisch obstakels op de weg. Je bent daardoor nog geen mama en die wens begint je meer en meer in beslag te nemen. Misschien herken je het.

Dan herken je vast ook de onrust die het teweeg brengt in je hoofd. Het gepieker. De mogelijke keuzedilemma’s die je horendol maken:

Ga je voluit voor vruchtbaarheidsbehandelingen of stopt het voor jou als het niet lukt via de natuurlijke weg? En hoe vér ga je dan met die vruchtbaarheidsbehandelingen? Wanneer stop je of hoe lang ga je door? Wil je de hulp van een donor overwegen in dit verhaal of wil je enkel een genetisch eigen kind?  En wat als je de ware Jacob nooit bent tegengekomen of je relatie liep stuk: wil en durf je solo mama worden of niet? Als je solo mama wil worden: hoe ga je dat dan aanpakken: via een donor (bekend/ anoniem?),  co-ouderschap, adoptie, pleegzorg,…?  En wat als je wel een partner hebt maar die deelt je kinderwens niet en blijft voet bij stuk houden? Kies je dan voor je relatie of voor de toekomst met een kind? ...

Ondanks de wens én de tijdsdruk kan je het gevoel hebben dat je toch maar niet vooruit geraakt, dat je alsmaar ter plaatse blijft trappelen. Vreemd toch? Je krijgt bepaalde belangrijke knopen niet doorgehakt. Of je hebt een knoop eindelijk doorgehakt en voelt- eerlijk- dat het eigenlijk nog altijd niet helemaal goed voelt. 

Hoe komt dat nou toch in godsnaam?

Reden  1: Keuzestress

Ondanks het feit dat je biologische klok hard tikt, zijn er hoogstwaarschijnlijk nog altijd opties die open liggen om moeder te worden. Als je je grenzen vaak genoeg verschuift, zal je merken dat er nog verbazend veel opties opduiken. De vraag is alleen: hoe vaak ga je dat doen? Ja, keuzes hébben betekent ook… keuzestress.

Reden 2: Kiezen is verliezen

Bij elke mogelijke weg die je inslaat ga je iets winnen (mama worden in het beste geval), maar ook… iets verliezen. Vaak dreigen we bij het inslaan van een bepaalde weg een stukje van ons ideaalbeeld te verliezen: het kindje dat lekker zorgeloos en romantisch zou ontstaan, het genetisch éigen kindje, het kindje van jou samen met je droompartner,…  En verliezen, dat boezemt ons altijd wat angst in. We vermijden het liever.

Reden 3: Levensbepalend

De keuze waar je nu voorstaat is ongelooflijk belangrijk- misschien wel de allerbelangrijkste die je ooit zal maken, let’s face it- én levensbepalend. Ze gaat jouw leven bepalen, maar ook die van jouw toekomstige kindje, van jullie als gezin,… Niet onlogisch dus dat dit mega-eng kan aanvoelen!

Reden 4: Uitkomst onbekend

Er is geen 1-1 verband tussen wat jij  kiest en de uitkomst van het hele proces. Zal het uiteindelijk lukken om mama te worden op die manier? Zal het uiteindelijk helemaal goed voelen voor jou,  je kind, jullie als gezin? Het is koffiedik kijken. Het verwezenlijken van een kinderwens is zo één van die dingen in je leven waarbij je keihard botst op de niet-maakbare, niet-controleerbare, niet-planbare kant van het leven (knal!). Dat ben je meestal niet gewoon en net dat kan je serieus parten spelen.

Reden 5: Hoé je kiest!

Het kan misschien verrassend klinken, maar ook de manier waarop je kiest, kan het je lastig maken.  Er spelen zich geniepige mechanismen af in je brein waardoor je vaak blokkeert op dergelijke moeilijke keuzes. Mechanismen die het beste met je voor hebben, die je willen beschérmen, maar die het je desondanks heel lastig maken. 

Deze laatste reden is voor mij als kinderwenscoach de allérbelangrijkste reden van de vijf.  Want: hier kan je zelf iets aan veranderen! Je hebt op jouw moeilijkere weg naar het moederschap veel niét zelf in de hand, maar wél de manier waarop je kiest, jouw keuzeproces. Dat bepaal je finaal zélf. Het kan kracht geven om dat te beseffen.

“Hoe maak je de best voelende keuzes bij jouw moederschapswens?”- om jou bewuster te maken van en je op weg te zetten bij jouw keuzeproces rond jouw moederschapswens heb ik een gratis e-book/reflectieboek gemaakt. Ik leg je daarin verder in detail uit wat je keuzeproces allemaal zo moeilijk maakt, welke geniepige trucjes je brein onbewust toepast waardoor je blokkeert op dat proces en wat je daarin kan veranderen. Er staat verrassende info in, maar er is ook vooral ruimte om actief aan de slag te gaan met verhelderende reflectievragen en-oefeningen. De inzichten die je hieruit haalt, kunnen een eerste belangrijke stapje zijn naar verandering.

Download het reflectieboekje hier gratis.

Veel succes ermee!

zwangerschapswens