5379fi.jpg

Kan acupunctuur een rol spelen bij het vervullen van je kinderwens?

10/01/2023

Zwanger worden is de natuurlijkste zaak van de wereld. Tot … blijkt dat het toch niet vanzelf gaat. Dan ga je te rade bij de gynaecoloog en kom je terecht in de mallemolen van onderzoeken en therapieën. Wat een geluk dat dit bestaat: via gericht onderzoek kan men heel veel uitsluiten en op zoek gaan naar de best mogelijke behandeling.

Maar soms kan het gebeuren dat er structureel eigenlijk niets aan de hand is. Dan gaat de zoektocht gewoon verder en vaak is acupunctuur dan het laatste station op de weg naar zwanger worden.

Acupunctuur is een medische complementaire techniek, die historisch gezien haar oorsprong vindt in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het doel is om een therapeutisch effect te bekomen door stimulatie van bepaalde specifieke punten op het menselijk lichaam met behulp van steriele naalden.

Cyclus in balans

De bedoeling van acupunctuur bij vruchtbaarheidsproblemen is om in eerste instantie de menstruatiecyclus terug in balans te brengen. Een goede, regelmatige cyclus is immers belangrijk om zwanger te worden.

Weet dat na het stoppen met de contraceptieve pil het een tijdje (minimum 3 maand) duurt vooraleer de hormonenhuishouding terug genormaliseerd is.

Acupunctuur zorgt voor een verbeterde doorbloeding van de eierstokken en de baarmoeder.

Stress

Een andere, zeer belangrijke factor is stress. Niet zwanger worden geeft frustratie en stress. En stress heeft op zijn beurt een negatieve invloed op de hormoonhuishouding. Een acupunctuurbehandeling is een zeer relaxerende therapievorm waarbij elke naald niet alleen een fysieke, maar ook een psychische invloed heeft op het lichaam.

Niet alleen de vrouw heeft overigens baat bij een acupunctuurbehandeling. Om zwanger te worden moet je met twee zijn. Ook wanneer de kwaliteit van het sperma of de snelheid van de zaadcellen niet voldoende is kan een bezoek aan de acupuncturist nuttig zijn.

Complementair met klassieke geneeskunde

Acupunctuur werkt zeer goed samen met de klassieke geneeskunde. Vandaar dat ik liever spreek over complementaire geneeswijzen dan over een alternatieve geneeswijze. Een voorbeeld daarvan is de samenwerking tussen de klassieke geneeskunde en acupunctuur bij behandelingen als IVF, ICSI of IUI.

Een Duits onderzoek toont aan dat van de vrouwen die vlak voor de punctie en vlak na de terugplaatsing van een eicel met acupunctuur werden behandeld, 42,5% zwanger werd. Een even groot aantal vrouwen in de controlegroep kreeg terugplaatsing zonder acupunctuur, van hen werd 26,3% zwanger.

Op zoek naar een acupuncturist

Wanner je op zoek bent naar een acupuncturist moet je zorgen dat je terecht komt bij een gekwalificeerde acupuncturist. Dat wil zeggen dat deze acupuncturist voldoet aan de normen opgelegd door een erkende beroepsvereniging.  Zo’n erkende beroepsvereniging is bv. Belgian Acupunctors Federation (BAF). Op de website van BAF kan je info vinden over de klachten die met acupunctuur kunnen behandeld worden of kan je een acupuncturist vinden in je regio.

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes