vrouw met smartphone

Mama geeft oprecht advies bij de vraag “of kinderen krijgen het waard is”

24/10/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

De knoop doorhakken of je wel of geen kinderen wil, het is voor sommigen geen evidente beslissing. Het leven verandert behoorlijk als je kinderen krijgt (understatement), dus het is dan ook geen keuze die lichtvoetig moet gemaakt worden. Een vrouw vroeg op TikTok of mensen haar ervan konden overtuigen dat “kinderen het waard zijn”, en daar reageerde een mama heel treffend op. 

Farrah Haidar had een duidelijk antwoord klaar: ‘Ik denk dat je niet klaar bent voor het ouderschap als je je de vraag stelt of kinderen het waard zijn. Ik weet dat ik misschien hard klink, maar je bent er gewoon niet klaar voor. 

Kinderen hebben draait niet om wat je ervoor terug krijgt. De vraag ‘of kinderen het waard zijn’ impliceert dat je je afvraagt wat jij uit het ouderschap kan halen. Kinderen hebben draait echter niet om wat je uit het ouderschap kan halen maar om wat je zelf te geven hebt. 

Eerst en vooral kan niemand je vertellen hoe het precies is om kinderen te hebben. Iedereen ervaart het op een andere manier. Als je ervoor kiest om kinderen te krijgen, dan stap je in voor de dolste rit van je leven, waar je totaal geen controle over hebt en zonder op voorhand te weten wat je te wachten staat. Niemand kan je vertellen wat er zal gebeuren. 

Misschien krijgen je een kleine genie die je leven voor altijd verandert. Of misschien krijg je een kindje met mentale of fysieke uitdagingen waardoor je heel je leven opnieuw vorm moet geven. Misschien krijg je een atleet, waardoor je elk weekend in een sportzaal of op een grasveld staat, willen of niet. Of misschien is je kind een echt showbeest dat elke week op een podium staat. Hoe dan ook zal je je weg moeten zoeken. 

Natuurlijk zeg ik niet dat er geen vreugde te vinden is in het ouderschap en in het geven, want dat is absoluut wel het geval. Kinderen zijn voor mij de grootste katalysator om te groeien. Ze zullen je relatie testen, ze zullen testen wat je over jezelf denkt, en zeker als je een goeie ouder wil zijn zullen ze delen van jezelf helen waar je zelfs nooit bij stil had gestaan. Ze brengen de hoogste ups en de laagste downs, en elke fase zal anders zijn. 

Daarnaast wil ik ook dit nog zeggen: wat je ook doet, hoe fantastisch je partner ook is, als een vrouw zal een groot deel van de fysieke last van het krijgen van kinderen op jou vallen, gewoon omdat jij die op de wereld zal zetten. Dat is gewoon de biologische realiteit. 

Kinderen zullen een test zijn voor je relatie. Ofwel zullen jullie samen groeien, ofwel zal net het omgekeerde gebeuren. Kinderen helen een relatie niet, ze onthullen alleen hoe het écht is. 

Je zal nooit meer de persoon zijn die je vandaag bent. Nooit. Je kan niet meer terug naar je oude zelf, wat er ook gebeurt. 

Vraag dus niet of kinderen krijgen het waard is. Stel jezelf de vraag of je klaar bent om te vertrekken op die dolle rit waarbij niets voorspelbaar is en waarbij er fantastische momenten zullen zijn maar ook slechte momenten. Stel jezelf de vraag of je klaar bent om zoveel van jezelf te geven.’ 
 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes