vrouw aan raam

Onvervulde kinderwens: 5 manieren waarop stress een spelbreker kan zijn

12/02/2024

Je onvervulde kinderwens is een levensgroot issue. Natuurlijk bezorgt het je emotionele stress. Zeker als je biologische klok luid tikt. Tel daarbij ook jouw andere stress-triggers - je drukke professionele leven bijvoorbeeld - en je begint je bang af te vragen: "Zou al die stress mijn kansen op een zwangerschap verder verminderen?"

Op welke 5 manieren kan emotionele stress jouw kinderwens ondermijnen?

1.Uitstelgedrag

Wat gebeurt er vaak als een stap oncomfortabel voelt en je (keuze-)stress oplevert? Denk in het geval van een onvervulde kinderwens bijvoorbeeld aan de start van een medisch fertiliteitstraject, de overstap naar een andere fertiliteitskliniek (misschien wel in het buitenland), de stap van IVF met eigen eicellen naar donoreicellen, de beslissing om zonder partner voor je kinderwens te gaan …  Juist, je probeert er - bewust of onbewust - van weg te lopen.  Je brein stuurt je bij wijze van beschermingsmechanisme altijd de weg van de minste weerstand op.

Stress kan dus tot uitstelgedrag leiden. En uitstelgedrag kan je kinderwens op een bepaald moment - gemiddeld vanaf pakweg je 35ste en zeker na je 40ste -  ondermijnen omdat je voorraad gezonde eicellen op geraakt.

2. Hormonaal onevenwicht

Je lichaam labelt langdurige hoge stress als “permanent gevaar”. Het begint de aanmaak van stresshormonen  dan voorrang te geven op de aanmaak van geslachtshormonen. Het is een “overlevingsstrategie”. Dit kan zorgen voor een bepaald hormonaal onevenwicht, vooral een tekort aan progesterone (het hormoon dat in de tweede helft van je cyclus belangrijk is voor de innesteling). 

Vanaf hoeveel stress speelt dit echt een rol in je zwangerschapskansen en speelt dit ook bij een medische fertiliteitsbehandeling waarbij je sowieso extra hormonale ondersteuning krijgt? Wetenschappelijk onderzoek wijst hier verschillende richtingen uit. 

3. Immunologische fight modus

Je lichaam herkent chronische stress dus als “permanent” gevaar. En bij gevaar activeert je lichaam zijn “troepen”: je immuunsysteem. Veel stress geeft een meer geactiveerd immuunsysteem.

De reproductieve immunologie is een relatief nieuwe tak van de geneeskunde die onderzoekt hoe een geactiveerd immuunsysteem de kansen op de innesteling van een embryo (minstens voor de helft lichaamsvreemd!) kan verminderen of de kansen op een zwangerschapsverlies kan verhogen. Vanaf hoeveel stress reduceert dit effectief je kansen op een zwangerschap? Dit is opnieuw niet zo eenduidig te beantwoorden.

4. Drop-out rate

Ben jij aangewezen op medische vruchtbaarheidsbehandelingen om zwanger te worden?  Dan is dit punt een hele belangrijke in verband met je zwangerschapskansen.

Statistieken van fertiliteitscentra tonen duidelijk aan dat wensouders afhaken naarmate het aantal behandelingscyclussen oploopt.  Niet het financiële plaatje, niet de medische boodschap “uitbehandeld”…  zijn dé belangrijkste aanleidingen om af te haken. De belangrijkste oorzaak is… de emotionele stress, de toenemende mentale druk doorheen een fertiliteitstraject en de veerkracht die opgeraakt.

5. Geen good vibes

Je mindset is ongelooflijk krachtig. Een positieve flow - waarbij je drang naar controle plaats maakt voor overgave en vertrouwen - maakt het zoveel evidenter om te kunnen ontvangen wat je verlangt.

Houdt je kinderwens je permanent bezig met sluimerende stress als gevolg? Voelen bepaalde beslissingen over je kinderwens eigenlijk niet helemaal goed? Staan je eventuele partner en jij niet op één lijn over die kinderwens? Heb je een rotgevoel over je fertiliteitskliniek? Ontbreekt het je aan genoeg emotionele support?... Dan is die positieve flow van vertrouwen mogelijk ver weg.

Je mind en je body beïnvloeden elkaar, zover is duidelijk. Emotionele veerkracht,  een krachtige mindset, een positieve energie… het zijn dus niet zomaar  leuk om te hebben bijkomstigheden bij een onvervulde kinderwens.

 

Viki Peeters begeleidt als kinderwenscoach succesvolle vrouwen van 40+ die hun kinderwens niet willen afschrijven. Meer info vind je hier.
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes