8108fi.jpg

15x fabel versus feit over zwanger zijn

28/04/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Je krijgt nooit in je leven zóveel tips en ‘goede’ raad van zóveel mensen als wanneer je zwanger bent. Mosselen mag je niet eten. Ga niet naar de sauna. Vliegen, neen. Allemaal goedbedoeld, zeker wel. Maar wat is er nu echt van aan? 15 fabels en feiten over zwanger zijn op een rij.

1. Sporten is slecht voor de baby: FABEL

Als je zwanger bent, hoef je niet te stoppen met sporten. Recreatieve sporten die je voordien al deed, zijn geen probleem. Meer nog: onderzoek toont aan dat minimaal 30 minuten matig intensiefbewegen per dag net gezond is voor jou én je baby. Het is zelfs zo dat klachten (bekkenpijn, zwangerschapsdiabetes, vermoeidheid, hoge bloeddruk …) en complicaties tijdens de zwangerschap voorkomen kunnen worden als je voldoende beweegt. Normaal verloopt de bevalling vlotter bij vrouwen die fit zijn. Zij herstellen doorgaans ook sneller na de bevalling.

Zoek natuurlijk het gevaar niet op. Een harde val kan wel zware gevolgen hebben.

Vermijd:

  • Contactsporten, zoals gevechtsporten
  • Avontuurlijke sporten of sporten met een verhoogd risico op vallen, zoals voetbal, skiën, mountainbiken, duiken …
  • Een lang verblijf boven een hoogte van 2000 meter

Houd er rekening mee dat het hormoon relaxine je gewrichten al vanaf het begin van je zwangerschap losser maakt, waardoor je bijvoorbeeld makkelijker je enkel omslaat.

2. Je mag geen rauw voedsel en slecht doorbakken vlees eten: FEIT

 

Slecht doorbakken vlees en rauwkost skip je beter omwille van het risico op toxoplasmose. Tenzij bloedonderzoek aantoont dat jij immuun (beschermd) bent voor de ziekte. De parasiet die toxoplasmose veroorzaakt, zit in de uitwerpselen van katachtigen. Je kan ze oprapen via rauw voedsel dat besmet is met die kattenuitwerpselen (zoals niet gewassen rauwkost), via besmette eieren of slecht doorbakken vlees van een besmet dier. Sorry … bye bye broodje américain of paté.

Kanttekening: als je rauwe groenten extra goed wast, mag je ze eten. In je eigen keuken heb je daar controle over, maar elders weet je nooit zeker of de groenten goed gewassen zijn. Eet je fruit? Was het goed en schil het altijd voor de zekerheid.

3. Vergeet je foliumzuur niet: FEIT

Zwanger? Neem zeker dagelijks een supplement van 0,4 milligram foliumzuur, zoals Folavit 0,4 Start. Je start er zelfs het best al mee 4 weken vóór je stopt met je contraceptie.

Foliumzuur is je bondgenoot nummer 1 in het begin van je zwangerschap. Spijtig genoeg is het een nogal onstabiele vitamine die makkelijk wordt afgebroken als je eten kookt. Zelfs ben je een megagezonde en gevarieerde eter, toch vraagt je lichaam tijdens een zwangerschap om meer foliumzuur.

Hamsteren maar! Door de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 0,4 milligram foliumzuur in te nemen, leg je de nodige voorraad aan voor tijdens een latere zwangerschap.

Waarom is foliumzuur zo belangrijk als je zwanger wil worden en tijdens een zwangerschap? Dat helderen we even op voor je. Neem ook een kijkje op www.gezondezwangerschap.be. Je vindt er tal van tips en tricks en interessante informatie.

4. Mosselen mag je niet eten: FABEL

Dat je mosselen, scampi’s en andere schaaldieren links moet laten liggen tijdens je zwangerschap is onzin. Een voedselvergiftiging kan je altijd oplopen, maar dat heeft geen gevolgen voor je ongeboren baby – prettig voor jou is het natuurlijk niet ;-).

5. Rauwe vis, gerookte zalm en gerookte schaaldieren zijn een no-go: FEIT

Hiermee moet je dan weer wel opletten. Deze producten kunnen namelijk listeriose bevatten, een infectieziekte veroorzaakt door de darmbacterie listeria monocytogenes. Als je zwanger bent, ben je gevoeliger voor een listeria-infectie. Je krijgt griepachtige symptomen en de ziekte kan wél schadelijk zijn voor de foetus.

6. Kaas moet je volledig schrappen: FABEL

Kazen gemaakt van rauwe melk (niet-gepasteuriseerd) mag je niet eten. Maar heel wat kazen zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk en die kan je perfect eten. Kijk altijd goed op de verpakking. Als een kaas gemaakt is van rauwe melk moet er ‘au lait cru’ op staan.

7. Je eet het best voor twee: FABEL

Dat is niet nodig! Het is de kwaliteit van wat je eet die belangrijk is, niet de hoeveelheid. Als je een normaal gewicht hebt (BMI tussen 20 en 25), dan kom je het best 10 tot 15 kilogram bij tijdens je zwangerschap.

8. Opgelet met light producten: FEIT

Overdrijf niet met light producten. Vaak zijn ze kunstmatig gezoet en dat belemmert het transport van aminozuren in het bloed naar het lichaam van je baby. Die aminozuren zijn belangrijke voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om onder andere eiwitten te vormen. Als je veel light producten eet, riskeer je groeivertraging bij de foetus.

9. Seks tijdens de zwangerschap is gevaarlijk: FABEL

Neen hoor, seks kan je baby niet schaden. Enkel als er kans is op vroeggeboorte, bloedverlies, een voorliggende placenta of gebroken vliezen, zal je gynaecoloog seksueel contact afraden. Maar in alle andere gevallen: doen als je er zin in hebt :-).

10. Vliegen als je zwanger bent, is gevaarlijk: FABEL

Je neemt geen risico als je op een vliegtuig stapt als je zwanger bent. Het drukverschil heeft geen invloed op je vruchtwatervliezen. Waarom? Die staan – in tegenstelling tot je trommelvliezen – niet in contact met de buitenlucht.

Houd wel rekening met enkele zaken:

-       Lang vliegen is behoorlijk vermoeiend. Het tweede trimester (tussen 14 en 28 weken) is over het algemeen het beste tijdstip om comfortabel te reizen.

-       Eet en drink regelmatig.

-       Probeer te bewegen: loop nu en dan even rond of doe enkele oefeningen om de bloedcirulatie te bevorderen (en het risico op trombose te verkleinen).

-       De specifieke regels van vliegtuigmaatschappijen op het vlak van zwanger reizen! Informeer je goed op voorhand, want vanaf 34 tot 36 weken zullen verschillende maatschappijen je niet meer toelaten op een vlucht. Sommige vragen ook een attest van je dokter dat er geen medische bezwaren zijn.

-       Bespreek je reisplannen vooraf met je gynaecoloog of huisarts.

Extra informatie nodig over reizen tijdens je zwangerschap? Die vind je hier opgelijst.

11. Je haar kleuren? Beter na de zwangerschap: FEIT

Een moeilijke, maar studies tonen aan dat vrouwen die door hun beroep veel in contact komen met chemische haarkleurmiddelen een iets hogere kans hebben op een miskraam of afwijking bij de baby. Laat je je haar kleuren, dan blijft het product langere tijd aanwezig in je haar. Om zeker te zijn stel je een haarkleuring maar beter uit tot na je zwangerschap.

12. Sauna of een heet bad? Niet doen: FEIT

Daarmee moet je inderdaad goed oppassen in het eerste trimester. Het is bewezen dat naar de sauna gaan tijdens een vroege zwangerschap de kans op miskramen of afwijkingen verhoogt. Bij vrouwen die in een heet bad bevallen, zie je vaker zuurstoftekort bij de baby. Kortom: je centrale lichaamstemperatuur laten stijgen, moet je vermijden.

13. Je geheugen laat het (tijdelijk) afweten: FEIT

Jep, zwangerschapsdementie is een feit. Sleutels terugvinden in de diepvriezer of voorraadkast, onderweg van de living naar de keuken vergeten wat je ging doen … het is normaal.

Die extra vergeetachtigheid komt waarschijnlijk door het hormoon progesteron, dat een rol speelt bij onder andere de innesteling van de eicel en de groei van je baarmoeder. En dat als bijwerking heeft dat je hersenen tijdelijk aangetast worden, waardoor je minder onthoudt. Het voordeel: je kan je er extra door concentreren op je baby!

14. Pijnstillers mogen niet: FABEL

Uiteraard moet je geen hele apotheek naar binnen spelen, maar paracetamol mag wel degelijk. Het is de eerste keuze als pijnstiller bij een zwangerschap. Maar ook hier beperk je het gebruik zoveelmogelijk. Voor andere medicatie overleg je altijd met je dokter, gynaecoloog of apotheker.

Wat sterk wordt afgeraden, is het gebruik van NSAID’s. Daaronder vallen onder andere ibuprofen, diclofenac, naproxen en salicylaten, zoals aspirine. Enkel op strikt voorschrift en advies van een arts mag je diclofenac, ibuprofen of naproxen in de eerste helft van de zwangerschap kortdurend gebruiken. Gebruik NSAID’s nooit zonder overleg met je gynaecoloog, arts of apotheker!

Het algemene advies met medicatie tijdens de zwangerschap is wel om niets op eigen houtje te nemen en zo weinig mogelijk medicatie te nemen.

15. Tijdens je zwangerschap wordt je baarmoeder tot 50 keer zo groot en 10 keer zo zwaar: FEIT

Je baarmoeder is echt wonderlijk. Ze kan inderdaad gigantisch groeien. Ze zit vast aan ligamenten, die door die groei en het extra gewicht wel onder druk komen te staan. Vandaar de zogenaamde bandenpijn: een zeurende en soms stekende pijn.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner KelaPharma. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes