3032fi.jpg

De 9 superkrachten van een zwangere vrouw

30/01/2023

Ongelofelijk, wonderlijk ... dat je na negen maanden zwangerschap een baby ter wereld brengt. Een perfect, klein kopietje van jezelf en je partner. Het helpt dat je als zwangere vrouw over een aantal echte superkrachten beschikt.

Meet ... superwoman

  1. Je hart slaat een pak sneller. Het pompt zelfs tweemaal meer bloed rond, wel 7 tot 8 liter per minuut! Daarbij maak je in dezelfde tijd 2 tot 3 extra liter bloed aan, een veilige reserve voor bij de bevalling. 
  2. Je hebt het sneller warm. De foetus produceert naast afvalstoffen namelijk ook heel wat warmte en die moet je kwijtraken wil je geen koorts ontwikkelen. Pro: je hebt altijd lekker warme handjes. Contra: je zweet er soms op los en hebt elke dag wel een discussie met je partner over het raam dat al dan niet mag openstaan in de slaapkamer.
  3. Je slijmvliezen zijn beter doorbloed en daardoor meer gezwollen. Je neus zal daardoor wel sneller verstopt raken. Slaap in een frisse kamer en leg je hoofd wat hoger. Ook spoelen met een fysiologisch serum kan helpen, maar ook het kortstondig gebruik van een niet te agressieve ontzwellende neusspray zoals Dexa Rhinospray kan bij een normale zwangerschap geen kwaad.
  4. Tijdens de zwangerschap groeien nagels sneller. Contra: ze worden dan ook wel wat brozer.
  5. Naast je organen is je huid is beter doorbloed. Dit is de zogenaamde zwangerschapsgloed waarover ze het soms hebben. Pro: je huid kan inderdaad wat gloeiend of glanzend worden. Maar bij iemand met een al vettere huid kan dit ook gemakkelijker tot wat acne leiden. Een olievrije huidreiniger kan je daarvoor al flink helpen.
  6. Je plast vaker (no kidding). Maar dat heeft echt een goede reden, want je moet al die afvalstoffen van je baby immers zien kwijt te raken. 
  7. Je haar wordt dikker. Dat komt omdat oestrogeen een deel van je haar in de actieve groeifase houdt, waardoor minder haar uitvalt. Heb je geluk, dan gaat je haardos er beter uitziet, dikker aanvoelen, meer glans en volheid hebben. Heb je minder geluk, dan voelt het droger aan. Meestal helpt het om een extra voedende en hydraterende shampoo te gebruiken. Maar maak je vooral niet ongerust: heb je haarproblemen tijdens de zwangerschap, dan duren ze meestal niet de volle negen maanden. Voor de meesten is het laatste trimester een goede periode op haarvlak. (Jammer genoeg valt het haar na de zwangerschap, ongeveer twee à drie maanden na de bevalling, weer een tijdje meer uit. Een gezonde voeding, maar ook supplementen met vitamines B, vitamine C, vitamine E, flavonoïden en zink kunnen wat helpen.)
  8. Je bent gevoeliger voor geurtjes. Omgevingsgeurtjes, etensgeurtjes … Het kan soms zijn voordelen hebben, maar je wordt wel geen speurhond: je zal de geurtjes niet sneller gaan ‘ontdekken’. Vanuit de evolutiegeschiedenis bekeken is deze eigenschap naar alle waarschijnlijkheid ontstaan om jou en je baby te beschermen; zo zul je je automatisch wat gaan afschermen voor giftige stoffen. Jammer genoeg heeft ook deze coole eigenschap een nadeel: hij zal ook een rol spelen bij ochtendmisselijkheid en -braken.
  9. Je smaakpalet verandert. Smaak en geur hangen nauw samen. Je wordt gevoeliger voor bittere smaken en minder gevoelig voor zout. Ook dit zal weer ongetwijfeld een trucje van de evolutie zijn om je te beschermen en minder snel bedorven of slecht voedsel te eten. Ook niet ongewoon bij het begin van de zwangerschap is een vervelende metaalsmaak, maar gelukkig is dat meestal tijdelijk. En misschien krijg je ook wel speciale goestinkjes. IJscrème, pickles, chocolade en fruit blijken de grootste favorieten, koffie en thee zijn dan weer het minst geliefd.

Meer lezen 

Mama Worden

 

 

Uit: 'Mama Worden.'  Meer info over onze zwangerschapsbijbel vind je hier

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes