Zwangere vrouw bakt een roerei

Een eitje eten als je zwanger bent? Zeker, en wel hierom

7/05/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Als je zwanger bent, denk je meteen aan wat je nu wel nog en niet meer mag eten. Vooral dat laatste zorgt soms voor wat onduidelijkheid of misschien zelfs eens een licht ‘paniekske’. Wat met eieren bijvoorbeeld? Zet je ze op je zwangerschapsmenu? En hoe?

Met een baby in je buik denk je waarschijnlijk (nog meer) na over wat je eet. En terecht, want wat jij opneemt van voeding is natuurlijk ook de belangrijkste bron van voedingsstoffen voor je kleintje.

De vraag is: moet je ineens anders gaan eten dan vóór de zwangerschap? Eigenlijk niet. Het komt erop aan om zowel vóór als tijdens je zwangerschap gewoon zo gezond mogelijk te eten.

Als je negatief getest bent op toxoplasmose, dan is het wel beter om bepaalde zaken niet te eten. Bekijk de checklist om besmetting te voorkomen. Ook om listeriose te vermijden, bestaan eenvoudige trucjes.

Wat met eieren tijdens een zwangerschap?

Eiwitten zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Dus als je je zwangerschapsvoeding goed wil houden, voeg je er het best enkele ‘superfoods’ aan toe. En ja, eieren zijn daar eentje van, op voorwaarde dat je ze volledig kookt of dat ze gepasteuriseerd zijn. Let er vooral op dat de dooier gestold is.

Eieren moesten lang afrekenen met een – onterechte – slechte reputatie. Maar ze zitten net vol goede stoffen.

  • Eiwit is rijk aan proteïnen van hoge biologische waarde en levert veel aminozuren aan die essentieel zijn voor de opbouw van de spiermassa. In het eigeel zitten dan weer antioxidanten en choline, noodzakelijk voor de ontwikkeling en werking van de hersenen.
  • Eieren zijn rijk aan vitamine A en D, belangrijk zijn voor de opbouw van het skelet. Ze hebben ook een hoog ijzergehalte.
  • Eieren bevatten weinig calorieën (145 kcal/100 g), op voorwaarde dat je ze niet verdrinkt in een laag bakboter of mayonaise.
  • In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, jagen eieren je cholesterolgehalte niet massaal de hoogte in, als je ze met mate eet en je nog geen last hebt van een te hoog cholesterolgehalte. Je kan tot 4 eieren per week eten, tenzij je arts dat afraadt.

Dit mag je zeker eten:

  • Hardgekookte eieren
  • Eiersalade
  • Omelet
  • Gestold roerei
  • Gebakken eieren (met gestolde dooier)
  • Uitsmijters (met gestolde dooiers)
  • Frittata
  • Shakshuka (als de eidooier gestold is)
  • Hartige taarten en quiches
  • Mayonaise uit een pot en andere klant-en-klare sauzen
  • Cake, taart en koekjes.
  • Meringues uit de supermarkt
  •  Tiramisu uit de supermarkt (opletten wel dat er geen alcohol inzit)

 

5 redenen waarom eieren goed zijn tijdens een zwangerschap

  1. Ze kunnen je bloedsuikers helpen stabiliseren. Eieren bevatten weinig koolhydraten. Dat is vooral belangrijk als er zwangerschapsdiabetes bij je is vastgesteld of als je pre-diabetes hebt, omdat je dan voornamelijk voedsel met een lage glycemische index wil eten.
  2.  Ze bevorderen de ontwikkeling van je baby. Aangezien de aminozuren in eiwitten de bouwstenen zijn van de cellen van ons lichaam, is het belangrijk dat je eiwitrijk voedsel eet om je baby te helpen om zich normaal te ontwikkelen. Een zwangere vrouw moet 40 tot 70 gram eiwitten binnenkrijgen. Even vergelijken: een ei bevat 7 gram eiwitten. En dan even rekenen: 2 hardgekookte eitjes per dag zijn een makkelijke manier om je eiwitinname te verhogen, zonder vet aan je dieet toe te voegen.
  3. Ze bevorderen de ontwikkeling van de hersenen van baby's. Eieren zijn rijk aan het mineraal choline en aan omega 3-vetzuren, die allebei cruciaal zijn voor de ontwikkeling van de hersenen. Het kan neuraalbuisdefecten helpen voorkomen.
  4. Ze helpen bloedarmoede voorkomen. Als je je tijdens je zwangerschap energiek wil voelen, is het belangrijk om je ijzerinname op peil te houden. Je lichaam gebruikt ijzer om extra bloed aan te maken voor jou én je baby. Cruciaal dus dat je er genoeg van eet om je niet moe te voelen. Bovendien helpt ijzer om zuurstof te vervoeren van je longen naar de rest van je lichaam – en naar dat van je baby.
  5. Je kan er heel wat mee doen. Er zijn zoveel manieren om eieren te koken en ervan te genieten. Je hoeft dus zeker niet gewoon elke ochtend een gekookt ei op het menu te zetten. Opgelet: gebruik eieren niet in smoothies of rauwkost om door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen.

Rauwe eieren zijn een no go

Om de kans op besmetting met listeriose of de salmonellabacterie te vermijden, eet je het best geen rauwe eieren. Dat geldt ook voor producten of gerechten op basis van rauwe eieren. Bye bye zelfgemaakte chocolademousse of andere koude desserts met verse eieren (geen nood, er is nog voldoende eten over om af en toe mee te zondigen ;-)).

Producten op basis van eieren (mayonaise, bavarois) die je in de winkel koopt, kunnen doorgaans geen kwaad. Een besmetting via eieren is wel zeldzaam.

Blijf ook weg van eieren waarvan de schaal gebarsten of vuil is. En van eieren die te oud zijn. Een ei blijft maximaal 21 dagen in de winkel dat het door de kip gelegd os. Hardgekookte eieren blijven twee weken goed, maar je eet ze beter zo snel mogelijk op. 

Dit eet je liever niet omdat er rauw ei kan inzitten:

  • Zelfgemaakte chocolademousse
  • Zelfgemaakte mayonaise
  • Bavarois
  • Zelfgemaakte sauzen met rauw ei, zoals hollandaisesaus (de saus van de asperges) of bearnaisesaus.
  • Zelfgemaakte ongebakken kaastaart waar stijfgeklopt eiwit in zit
  • Spiegeleieren met een zachte dooier
  • Zachtgekookte eieren
  • Niet volledig gestold roerei
  • Zelfgemaakte spaghetti carbonara (de saus bevat niet geheel gestold ei)
  • Zelfgemaakte tiramisu met rauwe eieren.
  • Zelfgemaakte meringues die niet helemaal gaar zijn (nat van binnen).

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes