Zwangere mama met kindje

Feiten en fabels over een tweede bevalling

8/02/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Hoera! Opnieuw hoera! Want je verwacht een tweede kindje. Hoe zal de tweede bevalling verlopen? Zal die vergelijkbaar zijn met de eerste keer, of mag je een makkelijkere passage verwachten? Enkele feiten en fabels over een tweede baby en bevalling op een rijtje.

Er doen heel wat verhalen en weetjes de ronde over een tweede bevalling. Maar welke daarvan zijn waar en welke zijn fabeltjes?

De realiteit is natuurlijk dat er nooit zekerheden zijn. Elke baby en geboorte is wat anders. Maar er zijn wel sommige patronen die kunnen terugkomen.

Beval je eerder van een tweede baby?

Het is niet altijd zo dat je tweede kindje eerder komt dan je eerste. Maar heel wat mama’s vertellen wel dat ze vroeger dan hun uitgerekende datum bevallen van hun tweede spruit, en vaak ook eerder dan van hun eerste baby.

Sommigen onderzoeken bevestigen dat, terwijl een recente studie uit 2022 dan weer aantoont dat tweede baby's rond dezelfde tijd geboren als de eerste. Dat onderzoek analyseerde de ervaringen van 2437 ‘tweede moeders’ en ongeveer 56,2 % kreeg haar baby op of voor de uitgerekende datum.

Conclusie: cijfers tonen aan dat er geen harde regels zijn. Tweede baby's kunnen eerder komen of net op tijd.

Gaat de bevalling een tweede keer sneller?

Dat zou kunnen kloppen. Bij de eerste zwangerschap duurt de bevalling gemiddeld 12 tot 18 uur, bij de tweede zwangerschap gemiddeld 6 tot 8 uur.

Dat heeft te maken met het feit dat je baarmoederhals en je bekken al eens zijn uitgerekt bij je eerste kindje. Zo gaat het dus makkelijker om een tweede baby erdoor te laten.

Vooral de vroege fase van je tweede bevalling kan sneller gaan. Maar ook de persfase duurt vaak korter.

Krijg je vroeger voorweeën bij een tweede bevalling?

Het is waarschijnlijk zo dat je eerder voorweeën voelt bij je tweede kindje dan bij je eerste. Het gerommel in je buik bereidt je voor op de echte weeën tijdens de bevalling.

Doet een tweede bevalling minder pijn?

Om te beginnen is pijn is iets zeer individueels: ieders pijngrens ligt elders. Maar het is wel zo dat heel wat vrouwen een tweede bevalling als minder pijnlijk ervaren. Vaak komt dat omdat je bij een tweede kindje weet wat je te wachten staat. De weeën, pijn en ongemakkelijkheden zijn hetzelfde, maar je kan er mogelijk beter mee omgaan.

Veel vrouwen vinden een tweede bevalling wat makkelijker, omdat ze meer vertrouwen hebben in het hele proces. You’ve been there. De stress over mama worden is misschien ook minder dan bij je eerste baby. En minder zorgen of stress tijdens je zwangerschap en bevalling zorgen voor positieve hormonen en een vlottere geboorte.

Kortom: minder pijn doet het niet, maar het kan zijn dat je minder moeite hebt om die te accepteren en je weet beter hoe ermee om te gaan.

Meer over feiten en fabels tijdens een zwangerschap

Je krijgt nooit in je leven zó veel tips en ‘goede’ raad van zó veel mensen als wanneer je zwanger bent. Mosselen mag je niet eten. Ga niet naar de sauna. Vliegen, neen. Allemaal goedbedoeld, zeker wel.

Maar wat is er echt van aan? 15 fabels en feiten over zwanger zijn op een rij.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes