ik word mama

Je zwangerschap: 5 weken zwanger

3/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Heb je het al gemerkt? Ben je wat gevoeliger voor geurtjes? Zie je er niet op je paasbest uit? Ontdek hoe dit komt en meer.

Je baby bij 5 weken zwangerschap

appelpitjes

je baby is nu zo groot als een appelpitje. Drie weken na de bevruchting worden de cellen vlakker. Binnen het embryo ontstaan drie lagen: de buitenste laag zal het zenuwstelsel, de huid met haar en klieren, de ogen en de oren vormen.

De middelste laag zal onder meer de beenderen, gewrichten, spieren, hart en bloedvaten, nieren en voortplantingsorganen vormen.
 
Uit de binnenste laag zullen de maag en de darmen, lever en galblaas ontstaan.

Plan alvast je ‘eerste date’ met je baby in. Leg die eerste afspraak nu maar al vast bij de gynaecoloog en in de loop van de derde maand van je zwangerschap, zal je dan je kleine spruit kunnen ‘ontmoeten’.

Beluister onze podcast

Een inkijk in het beroep van vroedvrouw

Baby is loading, please wait

Jij bij 5 weken zwangerschap

Ben je wat gevoeliger voor geurtjes? Geen angst, dit is volkomen normaal. Sterker nog dit fenomeen is het meest uitgesproken in het eerste trimester. Het speelt ook een rol bij de zwangerschapsmisselijkheid en het overgeven. Vanuit de evolutie gezien is die eigenschap waarschijnlijk ontstaan om jou en je baby te beschermen. Door je afkeer voor bepaalde geurtjes zou je je automatisch afschermen tegen giftige stoffen. Als je dus nog eens staat te kokhalzen omdat je een bepaalde geur niet kunt verdragen, weet dan dat de natuur jou en je baby wil beschermen ;-).

Misselijkheid, stress, spanning… Het kan er allemaal voor zorgen dat je er net iets ‘slechter’ uitziet dan normaal. Maar direct aan iedereen verkondingen dat je zwanger bent? Dat lijkt je ook niet het beste plan. Als mensen zich vragen stellen omdat je er wat moe uitziet of omdat je je niet goed voelt, kun je altijd een van de volgende excuses gebruiken: 'Ik slaap slecht de laatste tijd' - 'Ik heb veel stress op het werk' - 'Ik heb een buikgriepje' - 'Ik heb iets verkeerds gegeten'.

Lees meer over je zwangerschap in week 6.

banner shop
banner nieuwsbrief

Boek in de kijker

Het Echoboek

echoboek

Voor de mooiste herinneringen aan je zwangerschap

  • Verzamel de mooiste herinneringen aan je zwangerschap in dit unieke foto-plak-invulboek.
  • Met veel ruimte om alle echo's in de kijker te plaatsen, te knutselen, kleine boodschapjes te schrijven...

€ 12.99
Hardcover
48 pg

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes